Dobré ořechové pečivo
Voňavé kynuté šneky plněné sladkou sněhovo-ořechovou náplní potěší milovníky tradičního pečiva i svátečního mlsání. Jsou nadýchané, vláčné a při pečení provoní celý domov. Můžete je upéct i do zásoby.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 984 kJ / 3 820 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 62,48 g |
| Tuky | 230,32 g |
| Vláknina | 17,80 g |
| Cholesterol | 360 mg |
| Sodík | 161 mg |
| Sůl | 0,31 g |
| Sacharidy | 365,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku s cukrem, uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, zalijeme mlékem a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Pak přidáme hodně změklé máslo (ne tekuté - dávám ho na 20 s společně s mlékem nahřát do mikrovlnky) a zaděláme kynuté těsto. Vypracujeme ho, až se nelepí na stěny mísy. Pokud je hodně řídké, dáme ho na chvíli do chladničky, jinak jen na chvíli odložíme, než uděláme náplň.
Krok 3: Na náplň ušleháme tuhý sníh z bílků, přidáme postupně cukr a nakonec velmi lehce ručně vmícháme strouhané ořechy. Náplň rozdělíme na 2 poloviny.
Krok 4: Včas vyhřejeme troubu na 160 °C. Dva plechy vyložíme papírem na pečení.
Krok 5: Těsto rozdělíme na 2 části, každou pak rozválíme do tenka asi na 30 × 20 cm na moukou podsypané ploše. Po rozválení dlouhým nožem podjedeme pod těstem, abychom měli jistotu, že se nikde nepřichytilo.
Krok 6: Na těsto rozetřeme ořechovou náplň a svineme do roládky. Pak nití nakrájíme (jako knedlík) jednotlivé plátky 0,5 až 1 cm široké a klademe je na plech vyložený pečicím papírem asi 2 cm od sebe (nabydou). Je lepší "neporcovat" nožem, ale nití, zůstane pak zachován kulatý tvar. Stejně zpracujeme i druhou část těsta a náplně.
Krok 7: Necháme na plechu asi 10 minut kynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 minut na 160 °C do zlatova.
Zveřejněno 22. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dobré ořechové pečivo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZ6n
Moje poznámka
Dobré ořechové pečivo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZ6n
Nejnovější recepty
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 21 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 22 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno 6. 12. 2025 16:10:24
Pomazánky na jednohubky
Přidáno 6. 12. 2025 16:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Indické placky naan z pánve (bez droždí)
Dede. před 32 minutami
Linecké cukroví
Karolinkaaa před 1 hodinou
Jablečné řezy s pudinkem
Antusa před 1 hodinou
Kuřecí řízek v sýrovém těstíčku
Sahula před 1 hodinou
Halušky s brynzou pro Dášenku
konadra před 1 hodinou
Kuře s bílou paprikou v medově hořčičné šťávě
LucikG před 2 hodinami
Špagety aglio e olio
DavikEvik před 3 hodinami
Pečené maso
Anytram před 4 hodinami
Expresní svíčková na smetaně
DenisaS. před 4 hodinami
Vepřová plec na cibuli s růžičkovou kapustou
habis před 4 hodinami
Tématické fráze:
vanoční pečivo recepty,
vanocni pecivo,
recepty pečení s ořechy,
vianocne pečivo,
pečeme s ořechy,
trvanlive pecivo recepty,
orechove moucniky,
recepty vanocni pecivo,
trvanlivé pečivo recept,
recepty na vanoční pečivo,
pečení s ořechy,
pečení z ořechů,
recepty na trvanlivé pečivo,
orechove peceni,
dobré pečení,
recepty na vianocne pecivo,
ořechové recepty,
recept na trvanlivé pečivo,
šišmáky,
peceme z orechu
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
mléko,
kvasnice,
sůl,
cukr krupice,
ořechy strouhané,
bílek
Komentáře (65)
Nechybí velikost placek , jak silná kolečka "řezat", počet kusů ,dokonce i přesně jak daleko od sebe na plechu ,tak už za tohle dávám velikou jedničku
A brzy udělám ,ořechů mám mraky
Autorce Helle moc děkuji.
Večer už jsem nestihla vyfotit a bojím se, že než přijdu z práce nebude fotit co, chlapec se vrátil z vandru po Evropě značně hladov