

Mandlové kynuté pusinky
Suroviny
- 30 g (ml) vody
- 2 žloutky
- 120 g měkké Hery
- vanilkový cukr
- 240 g polohrubé mouky
- 21 g droždí
- Náplň:
- 2 bílky
- 120 g cukru krupice
- 120 g mletých mandlí
Postup přípravy receptu
Těsta je poměrně málo, míchala jsem robotem, výborně by šlo i ručně. Je dost mastné, ve výsledku mi připomínalo měkké linecké těsto.
Ve vodě rozmícháme droždí s částí cukru, po chvilce přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto.
Než si připravíme náplń (bílky ušleháme, vešleháme do nich dotuha cukr a už jen opatrně vmícháme mleté mandle), těsto mírně nakyne.
Na pomoučené desce ho opatrně rozválíme na ne moc široký obdélník - pro snadnější manipulaci s těstem jsem ho rozdělila na půlku a vše dělala dvakrát.
Na plát natřeme půlku náplně, opatrně srolujeme (těsto je velmi měkké) a totéž uděláme i s druhou půlkou. Oba záviny pak asi na hodinu dáme ztuhnout do lednice.
Nakrájíme asi 2-3 cm široké řezy, poukládáme je na plech a ihned upečeme.
Vložíme do trouby rozpálené na 200°C, ihned zeslabíme na 180°C a upečeme (asi 15minut).
Poznámka od kuchařky
Lehouncí, voňaví šnečci se v puse opravdu jen rozplynou....
Přesto, že se mi náplň zdála opravdu hodně sladká, i po pocukrování pusinek jsou sladké tak akorát - jako malinký zákusek, přesně pro mlsnou pusu.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mandlové kynuté pusinky
-
magdalenka: díky za upozrnění , opraveno
(kratičký postup náplně v receptu byl, na konci Surovin, a při pozdějších úpravách Topek ho někdo jen smazal, nepřesunul do Postupu.
)
-
Ahoj, môžeš prosím dopísať postup prípravy náplne? Ja viem, že vyšľahám bielka, cukor, a vmiešam mandle, ale niekomu by to možno chýbalo.
-
bara.it: děkuji, Baru, i za fotku
-
Moc moc dobré pusinky. Křehounké, jen se na jazyku rozplývají.
14
-
droždí: nooo...můžete ho malinko snížit, ale vzhledem k tomu, že je v těstě poměrně dost tuku a ještě dva žloutky (= také vlastně "tuk"), dávám ho tady tolik. Jinak se celkově snažím množství droždí snižovat
-
21g není to moc?????
-
-
Patricie: a já jsem vděčná za vyzkoušení i fotku
díky!
-
Jsou moc dobré, už je jich sotva polovina. Přidala jsem foto, ale není ani zdaleka takové, jako máš ty. Taky jsem asi víc upekla
Díky za recept, určitě budu opakovat. -
No ty jsou úžasné
-
Podle Helly jsem je kdysi dělala, ještě na receptech.cz
Tyhle mandlové taky zkusím, občas mají v Lidlu v akci mleté mandle za dobrou cenu -
cathleen: Z toho je vidět, že dobrý recept se neztratí. Ty mandle jsou dobrý nápad! Určitě to zkusím a přidám trochu příchutě hořké mandle, aby to mělo marcipánový nádech.
+4
-
magdalenka: já ho našla odněkud opsaný (už léta, ještě plnícím perem
) ve svém starém sešitě, jen mouky tam byla polovic - tak nevím, KDO to blbě napsal (jestli tehdy autor nebo já si to tenkrát blbě opsala).
-
cathleen: Múčniky sa všeobecne veľmi ťažko vyhľadávajú. Obyčajne obsahujú múku, cukor, vajce, príp. orechy, kakao atď., daj do vyhľadávača...čo všetko ti vypadne...a podľa názvu tiež nemá človek šance.
Neviem, odkiaľ sa recept šíril, ale si predstav, že v podstate identický (s orechami) som pred časom našla v zošitku po starej mame (umrela 1938). Bolo to uvedené ako obľúbené svadobné pečivo, tvanlivé a chutné. -
magdalenka:
ješíšku, Hella je tu má? Hledala jsem a nenašla...(ta nit je fakt výborná vychytávka!)
Hm......už to vidím v podobných....