Suroviny
Porce: 4 záviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 841 kJ / 3 786 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,80 g |
Tuky | 181,80 g |
Vláknina | 19,80 g |
Cholesterol | 12 mg |
Sodík | 1,11 g |
Sůl | 2,15 g |
Sacharidy | 458,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Polohrubou mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku a na její okraje nastrouháme na slzičkovém struhadle ztuhlý tuk a lehce jej s moukou promísíme. Doprostřed mouky uděláme důlek a tam po malém množství přiléváme mléko s olejem a hned tekutinu zapracováváme vidličkou do mouky. Poté ručně rychle vypracujeme ze surovin hladké a nelepivé těsto. To uložíme na chvíli do chladna a mezitím připravíme jablečnou náplň a strouhanku.
Krok 2: Na větší pánev dáme malý oříšek másla, pomalu jej rozpustíme a přidáme asi 8 lžic strouhanky. Tu lehce opékáme dozlatova- strouhanka s máslem musí hezky vonět a nesmí se spálit!
Krok 3: Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo, nebo plátky.
Krok 4: Těsto rozdělíme na čtyři stejně velké díly a každý vyválíme na větší obdélníkový plát. (Aby měl plát správný tvar, je dobré jej válet od středu k rohům a pak jen doválet rovné strany).
Krok 5: Plát těsta posypeme strouhankou, jablky, cukrem, skořicí ořechy, zavineme a přeložíme na plech s pečícím papírem. Takto pokračujeme i s dalšími díly těsta.
Krok 6: Troubu předem předehřejeme na 180°C.
Krok 7: Před vložením do trouby záviny shora propícháme, aby mohla unikat pára a záviny nepraskly.
Krok 8: Záviny vložíme do předehřáté trouby a po 10 minutách ji ztlumíme na 175°C a pečeme do světlé barvy asi 20 - 30 min. dle vlastního spotřebiče.
Krok 9: Hotové záviny ihned po vytažení z trouby, potřeme kouskem ztuhlého másla.
Zveřejněno 9. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM66
Moje poznámka
Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM66
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 4 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 5 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 6 minutami
Špenátová polévka
brtna před 1 hodinou
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 2 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 2 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 3 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 3 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 3 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 5 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 5 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 6 hodinami
Tématické fráze:
ztužený tuk iva,
těsto ze ztuženého tuku,
štrůdl ze ztuženého tuku,
ztužený tuk,
závin ze 100% tuku,
jablečný závin ze stoprocentního tuku,
štrůdl ze stoprocentního tuku,
závin se ztuženým tukem,
jablkový závin,
jablkovy koláč se stoprocentním tukem,
ztužený tuk na pečení,
jablečný závin se ztuženým tukem,
jablkový závin ztužený tuk,
ztužený tuky na pečení,
závin ztužený tuk,
bezvaječný štrůdl,
jablečný závin ze ztuženého tuku,
jablecny zavin se stuzenym tukem,
závin ze 100%tuku,
bezvajecne testo zavin
Suroviny:
mouka polohrubá,
tuk ztužený,
olej,
mléko,
sůl,
jablko,
cukr krupice,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
strouhanka,
máslo,
máslo
Komentáře (20)
s těstem se velmi dobře pracovalo, pořád jsem sice nechápala absenci vajec
P.S. mám t.č. domácí máslíčko
posílám veliký dík a obrázky, nevadí-li
Miruš, kdes tak dlouho byla
Olahok(neregi.)