Perníčky dle paní učitelky
Různorodé tvary vykrájené z medového těsta plného koření, to jsou tradiční perníčky. Jejich povrch zdobíme tradičně bílkovou polevou připomínající sníh. S jejich přípravou můžete začít již na začátku prosince, aby se naležely.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 30 050 kJ / 7 182 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 109,82 g | 
| Tuky | 242,90 g | 
| Vláknina | 31,88 g | 
| Cholesterol | 1,16 g | 
| Sodík | 763 mg | 
| Sůl | 2,03 g | 
| Sacharidy | 1 123,24 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Do kastrůlku dáme cukr a kakao a to mezi sebou promísíme. Pak k tomu přidáme máslo, med a vše dáme do vodní lázně a rozpouštíme. Do vychladlé směsi nebo jen velmi mírně vlažné, zamícháme 2 vejce.
	Krok 2: V míse nebo na vále promícháme mouku s kypřicím práškem a práškem do perníku, špetkou soli a rozpuštěnou směsí. Zaděláme těsto, které necháme v chladu odpočinout, ne moc dlouho, maximálně 30 minut.
	Krok 3: Pak vyválíme plát těsta, vysoký 3/4 cm a z něj vykrajujeme libovolné tvary, které krátce upečeme ve vyhřáté troubě (přibližně 170 °C / á 10 minut).
	Krok 4: Perníčky můžeme potřít po upečení rozšlehaným vajíčkem, jsou lesklejší, ale když je nepotřeme, tak na nich zase lépe drží poleva na zdobení.
	Krok 5: Polevu uděláme tak, že přes sítko prosejeme 2x moučkový cukr a pak jej třeme s bílkem, nejlépe vařečkou, poctivě, až se cukr rozpustí a poleva je hezky hustá. Můžeme přikápnout trochu citronové šťávy nebo rumu a aby nevysychala a nevytvořil se škraloup, tak ji po utření přendáme do menší misky a tu přikryjeme vlhkou utěrkou.
	Krok 6: Ozdobené perníčky necháme dobře zaschnout a pak je uložíme nejlépe do plechové dózy k rozležení.
Zveřejněno 7. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Perníčky dle paní učitelky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KXA
Moje poznámka
					
				
Perníčky dle paní učitelky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KXA
Nejnovější recepty
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 5 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 18 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 21 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 1 hodinou
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 3 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 3 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 4 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 4 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 5 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 14 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 16 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 17 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 17 hodinami
						Tématické fráze:
						
							změknutí perníčků, 
						
						
							perníčky s kypřícím práškem, 
						
						
							perníčky, s kypricim praskem, 
						
						
							nej perníčky, 
						
						
							oříškové perníčky, 
						
						
							nejlepší poleva na perníčky, 
						
						
							perníčky s kypřícím práškem do perníku, 
						
						
							jak zmeknou pernicky, 
						
						
							za jak dlouho změknou perníčky, 
						
						
							kdy změknou perníčky, 
						
						
							pernicky s praskem do perniku, 
						
						
							perníčky s práškem do pečiva, 
						
						
							velikonoční perníčky bez rozležení, 
						
						
							perníčky našich perníkářek, 
						
						
							jak na změknutí perníčků, 
						
						
							jak spravne pect pernicky, 
						
						
							perníčky s oříšky, 
						
						
							nejlepsi pernicky, 
						
						
							na změknutí perníčků, 
						
						
							recept na perníčky s kypřícím práškem do perníku
						
					
						Suroviny:
						
							mouka hladká, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							máslo, 
						
						
							med, 
						
						
							kakao, 
						
						
							vejce, 
						
						
							koření hřebíček, 
						
						
							skořice mletá, 
						
						
							kypřící prášek do pečiva, 
						
						
							prášek do perníku, 
						
						
							sůl, 
						
						
							bílek, 
						
						
							cukr moučkový
						
					
	
			
	
	
	
Komentáře (34)
Jinak zdobení cik cak provozuji už asi 2 roky a je to úžasné
Tak mě teď napadá, že jsme vlastně stvořili nový recept...oříškové perníčky
Děkuji všem za pochvaly a bodíky