Domácí škvarky a sádlo
Škvarky jsou klasická česká dobrota, kterou si s oblibou dáváme s chlebem a skleničkou piva. Připravit domácí škvarky není žádná věda, ale vyhraďte si na to dostatek času. Škvaření sádla zabere pár hodin, ale výsledkem budou krásně křupavé a lahodné škvarky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 75 423 kJ / 18 027 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 43,40 g |
| Tuky | 1 981,50 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 1,81 g |
| Sodík | 80 mg |
| Sůl | 0,10 g |
| Sacharidy | 4,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sádlo nakrájíme na kostky 2x2 cm a nasypeme je do širšího hrnce.
Krok 2: Hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni začneme škvarky sehřívat. Trvá to asi 30 minut. Škvarky za tu dobu pustí sádlo.
Krok 3: Po 30 minutách pokličku odkryjeme a začneme škvarky pravidelně míchat. Ve chvíli, kdy se začnou přichytávat ke dnu, podlijeme asi 50 ml vody a necháme škvařit. Trvá to asi 1,5-2 hodiny.
Krok 4: V průběhu škvaření můžeme škvarky ještě 1-2 x mírně podlít vodou.
Krok 5: Jakmile začnou škvarky plavat v sádle, přecedíme je přes sítko, vrátíme zpět do hrnce a doškvařujeme.
Krok 6: Jakmile škvarky získají lehce zlatavou barvu, podlijeme je mlékem a necháme mléko úplně vyškvařit. Škvarky díky mléku získají tmavší barvu a skvělou chuť.
Krok 7: Na závěr škvarky ještě jednou přecedíme, necháme okapat na sítku a zchladnout.
Krok 8: Škvarky solíme až před podáváním.
Krok 9: Zbylé sádlo nalijeme do sklenic a necháme zcela vychladnout. Uchováme v lednici a dále používáme.
Zveřejněno 10. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí škvarky a sádlo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5K4X
Moje poznámka
Domácí škvarky a sádlo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5K4X
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 13 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 16 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 19 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kapří hranolky
loing před 8 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 8 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 8 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 8 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 9 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 10 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 10 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 10 hodinami
Svíčková na smetaně
Sirael před 11 hodinami
Tématické fráze:
domácí škvarky,
domácí škvařené vepřové sádlo,
škvaření sádla,
jak na škvaření sádla,
škvarky,
domácí škvarky recept,
jak udělat domácí škvarky,
recept na domácí škvarky,
škvaření sádla s mlékem,
jak udelat skvarky,
škvařené sádlo,
škvaření škvarků,
kančí sádlo,
škvařené sádlo recept,
škvarky recept,
domácí vepřové škvarky,
jak škvařit sádlo,
škvařené sádlo s mlékem,
škvařené vepřové sádlo,
kocmrda
Suroviny:
sádlo vepřové,
voda,
mléko,
sůl
Komentáře (63)
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce
Tak to budeš asi pěkný "tydýt", do škvarků lít olej?!!!
dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0014.html
www.ceskamasna.cz/maso/veprove-maso/v-sadlo-hrbetni.html
www.jaktak.cz/jak-udelat-veprove-sadlo-skvarky.html?gclid=Cj0KEQjwi_W9BRD_3uio_Jz-p8UBEiQANU80vkPgfCGV0p92fb8axvhZCjOjx2-u1n9OURSL1pBV5GUaAqim8P8HAQ
Přelít přes sito.
Pak odebrat tekuté sádlo pro rychlejší spotřebu nebo kozmetiku / pak po vychladnutí uschovávat v lednici /.
Zbytek na sítu / nebo extra plechu - ještě pustí tuk / položit na zbytek sádla v hrnci a na 120 - 140°C a dopéct škvarky do zlatova. Přitom se bez přepálení sádla dokonale odpaří zbytky vody - dlouhodobě pak lze sádlo skladovat i mimo lednici.
zlaté škvarky poleji šálkem mléka a nechám dojít pod poklicí nemá to chybu
děkuji za recept a já bych jen dodal, do škvaření přidám pár stroužků česneku, pár kuliček nového koření a 2 bobkové listy, a škvařím veeeeelmi pomalu aby se ingredience nepřepálily ...sádlo pak dostane naprosto dokonalou "jinou" chuť a já osobně ho každý čtvrt rok musím dělat celé rodině
děkuji za recept a já bych jen dodal, do škvaření přidám pár stroužků česneku, pár kuliček nového koření a 2 bobkové listy, a škvařím veeeeelmi pomalu aby se ingredience nepřepálily ...sádlo pak dostane naprosto dokonalou "jinou" chuť a já osobně ho každý čtvrt rok musím dělat celé rodině
Děkuji.
Holky a kluci
Nechápu,proč se vždy všechno musí propírat pod recepty,které za nic nemohou.Přece není problém vytvořit si nové fórum a jít dělat"peklíčko"tam
My dáváme mléko také hned s kostičaka sádla,aby škvarečky nebyly přičmoudlé.Maminka a babička přidávaly teprve až sádlo trochu pustilo tuk.Tak asi je to o zvyku
+
ty bys to mohla momentálně umastit leda tak těma pěkně vypečenejma škvarkama
nemám pocit, že bych si z topek dělala umaštěný sešit s recepty
Přesně to jsem měla na mysli, není to nic proti Vám nofrono ani receptu
ty teda jsou.. jak malované