Domácí houstičky
Na snídani nemůžete podávat nic lepšího, než voňavé a křupavé houstičky. Jsou tak dobré, že je příště upečete rovnou z dvojité dávky. Zvládnout správné zapletení není sice úplně jednoduché, ale když se dílo podaří, budete si připadat jako mistři pekaři.
Suroviny pro 8 kusů
8kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 270 kJ / 2 455 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 79,14 g |
| Tuky | 65,07 g |
| Vláknina | 16,56 g |
| Cholesterol | 661 mg |
| Sodík | 314 mg |
| Sůl | 0,67 g |
| Sacharidy | 379,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech na pečení vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: Do misky vlijeme šálek vlažného mléka z odměřeného množství, vsypeme cukr a lžičku mouky, rozdrobíme droždí a vše promícháme. Necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a přidáme kvásek, zbylé vlažné mléko, změklý tuk a rozšlehané vejce. Promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto.
Krok 4: Těsto vrátíme do mísy, lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
Krok 5: Vykynuté těsto rozkrájíme na 8 částí a každou z nich pak ještě na 3 kousky, které budeme splétat.
Krok 6: Na pomoučeném prkénku kousky rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky jako cůpek. (Chceme-li tvarovat rohlíky, musíme těsto vyválet na plát, vykrájet trojúhelníky, jeden růžek povytáhnout a rohlík svinout. Nebo z delších válečků vytvarujeme preclíky.)
Krok 7: Upletené housky rozložíme na připravený plech a necháme chvilku kynout.
Krok 8: Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v troubě předehřáté na 210-220 °C pečeme dozlatova.
Zveřejněno 18. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí houstičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WW
Moje poznámka
Domácí houstičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WW
Nejnovější recepty
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Speciální bramborový sálát
Přidáno před 10 hodinami
Kulajda se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Cookies s bílou a mléčnou čokoládou
Přidáno před 13 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem, žampiony a špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pudinkové řezy se smetanovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Jitkazmecka před 26 minutami
Vepřové karé na špeku dušené v papiňáku
misula29 před 1 hodinou
Kuře pečené s brambory ve vývaru
Kajkajak před 5 hodinami
Rychlá celerová polévka
MoniTom před 6 hodinami
Polévka z uzeného masa
Kajkajak před 6 hodinami
Katův šleh a bramboráčky
scorpioon01 před 7 hodinami
Výborné lasagne
1.Ditouche před 7 hodinami
Rychlá thajská kari polévka s krevetami
blazeklubos57 před 8 hodinami
Obrácená jablková roláda
MarieP před 8 hodinami
Tématické fráze:
domácí housky,
recept na domácí housky,
domácí housky recept,
houstičky recept,
houstičky,
domácí housky bez droždí,
kynuté houstičky slané,
domácí housky ze sušeného droždí,
kynuté houstičky,
recept na houstičky,
domací housky rychlé,
rychlé domácí housky,
housky recept,
domácí rohlíky recept,
nejlepší recept na domácí housky,
domací kynuté housky,
domácí housky video,
testo na domaci housky,
slané houstičky,
recept na domácí rohlíky
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr,
sůl,
máslo,
vejce,
vejce,
sůl hrubá,
mák,
kmín celý,
semínka sezamová,
vločky
Komentáře (56)
Recept ještě nebyl hodnocen 3,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jinak chuťově skvělé, opravdu výborné, jen mi nejde do hlavy, proč musím dosypat ještě tolik mouky...
Dekuji za odpověď Eva
Nevim,jestli jsem pochopila správně,ale vypracovala jsem na válu jako těsto na cukroví,coz je pro mě velké plus,protoze kynuté těsto nedokážu uspokojivě vypracovat vařečkou.
přidávám si ho do oblíbených a Vám posílám bodík
Dakujem velmi pekne za zdielanie tohto receptu,u mna je to zatial vitaz zo vsetkych, co som skusila :)