Velikonoční jidáše řezané
Toto sladké kynuté pečivo se tradičně podává na Zelený čtvrtek. V tomto receptu si přípravu usnadníme tak, že jednotlivé jidáše netvarujeme, ale ukrajujeme z rolády, kterou naplníme máslem, rozinkami a mandlemi a ochutíme skořicí a vanilkou.
Suroviny pro 2 plechy
2plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 811 kJ / 3 540 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 78,07 g |
| Tuky | 158,83 g |
| Vláknina | 28,20 g |
| Cholesterol | 1,03 g |
| Sodík | 654 mg |
| Sůl | 1,53 g |
| Sacharidy | 435,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z trochy mléka, cukru a droždí zaděláme kvásek a necháme vzejít.
Krok 2: Všechny ostatní suroviny smícháme. Přidáme kvásek a pořádně vymícháme těsto, pak ho necháme hodinu kynout.
Krok 3: Rozdělíme ho na dva díly, které rozválíme na obdélníky o rozměru asi 30x40 cm. Potřeme je rozpuštěným máslem, posypeme rozinkami, mandlovými lupínky a vanilkou se skořicí.
Krok 4: Stočíme do roládek, ostrým nožem nakrájíme 1,5 cm silné špalíky a necháme je na plechu necháme ještě vykynout.
Krok 5: Na závěr potřeme vejcem a upečeme do zlatova, přibližně při 180 °C po dobu 20-30 minut.
Zveřejněno 30. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční jidáše řezané
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZ9Y
Moje poznámka
Velikonoční jidáše řezané
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZ9Y
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 16 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 16 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 16 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 16 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 17 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 18 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 18 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 19 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 20 hodinami
Tématické fráze:
recept na velikonoční jidáše fenykl,
velikonoční jidáše,
jidáše se skořicí,
jidáše s rozinkami,
recept na jidase,
jidáše,
jidase z praskoveho droždí,
jidáše velikonoční,
recept na velikonoční jidáše,
velikonoční jidáše se skorici,
velikonoční jidáše recept,
jidas s rozinkami,
velikonoční jidášky recept,
velikonoční jidáši se skořicí,
recept na velikonoční jidáše se skořicí,
jidase-zviřatka,
jidase zviratka,
recept na řezané cukroví,
klasické jidáše,
medové jidáše se skořicí
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka celozrnná,
máslo,
cukr moučkový,
mléko,
žloutek,
sůl,
droždí,
kůra citronová,
fenykl,
vejce,
máslo,
rozinky,
mandle,
cukr vanilkový,
skořice
Komentáře (6)
Výrobky tolik nevyběhnou ale jsou trvanlivější (pokud se po nich nezapráší hned) a zdravější.