Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 501 kJ / 2 749 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 85,15 g |
| Tuky | 15,10 g |
| Vláknina | 29,05 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 8,01 g |
| Sůl | 20,00 g |
| Sacharidy | 553,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do nádoby, ve které budu mísit těsto, dám všechny suché ingredience kromě hladké mouky a promísím na sucho. Mouku samozřejmě proseji.
Krok 2: Protože už mám řádně promíseno, přidám chlebový kvas a přichrstnu vodu. Při prvním hnětení si pomáhám strojem. Když se ingredience spojí v jednolité těsto, řádně prohnětu. Po té přidáním hladké mouky zahustím na tu správnou hydrataci (cca 37-38%).
Krok 3: Pak už je čas na odpočinek. Čas není zcela určující. Poté, co těsto přibere na objemu, tak za 2 hod, přistoupím k druhému hnětení. Růčo na vále, podsypáno obyčejnou hladkou moukou. Vytvaruji 2 bochníky nebo šišky a dám do vysypaných ošatek. Tedy do ošatek vysypaných moukou. Ne do ošatek, které se mi vysypou po otevření skříně.
Krok 4: Po opravdu řádném nakynutí (cca 3 hod) dám na plech do trouby rozehřáté na maximum. Za 5-10 minut stáhnu na 170°C a dopeču 45 min. A je to!
Zveřejněno 26. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kváskový chléb - verze 1.1
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qj35
Moje poznámka
Kváskový chléb - verze 1.1
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qj35
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 5 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 12 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 13 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 14 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 14 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 24 minutami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 26 minutami
Vánočka II
Sojkal před 1 hodinou
Citronové rohlíčky
Terka39 před 1 hodinou
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 2 hodinami
Uherská pěna
Daami před 3 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 5 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 5 hodinami
Pudinkové jahodové tyčinky
AnettaP před 5 hodinami
Tématické fráze:
recept na chleba,
pavla v troubě,
kvaskovy chleba pavla v troube,
kváskový chléb pavla v troubě,
kváskový chléb recept,
kváskový chleba recept,
domácí kváskový chléb recept,
kváskový chléb,
kyselý kvásek,
jak upéct domácí kváskový chleba,
recepty na chleba,
recept na kváskový chléb,
kvaskovy chleba kysely,
kyselý chléb,
recept na kváskový chleba,
pavlavtroubě,
proč kváskový chléb,
dokrmovaní kvasku,
kyselý kváskový chleba,
proč je kváskový chléb příliš kyselý
Suroviny:
mouka chlebová pšeničná,
mouka žitná chlebová,
mouka hladká,
sůl,
kmín celý,
voda,
mouka hladká
Komentáře (24)
Jestli opravdu tak moc toužíš po pochvale, vlož recept na topky a uvidíš, jestli se ujme.
Také se mi párkrát stalo, že chleba při pečení prskl, ale jsem přesvědčená, že to bylo tím, že jsem tehdy měla těsto řidší než jindy. Člověk si musí najít tu správnou konzistenci těsta.
Ad. kvásek. Používám výhradně obyčejnou žitnou chlebovou mouku. Nereaguje tak prudce a v mé moučné poličce nepřekáží další pytlík s jednoúčelovým obsahem. Rozhodně celozrnnou mouku nezatracuji. Začínal jsem s ní a získal neocenitelné zkušenosti. Zároveň nechci, aby tato informace vyzněla, jako že celozrnná mouka je pro začátečníky. Je to jen na každém osobně, co mu vyhovuje. Je nanejvýš pravděpodobné, že by stálo za důkladné promyšlení vedení kvásku. Pokud se těsto lepí, přidej už od počátku mouku. Není nutné brát tento recept nějak dogmaticky. Sám teď musím oproti receptu dávat víc vody. Přešel jsem z mouky Penam na Voženílkovu a ta si to vyžádala.
Ať se daří.
Taky totiž nemám tušení proč to tak je. Hlavně že to je.
Mám velkou radost, že se ti daří.
Takže díky za recept a rady
Jeden starý pan pekař napsal: "Recept na chleba je poměrně jednoduchý, ale upéci dobrý chleba je docela umění."
Právě díky kvásku se počet kombinací zvedá k závratným množstvím. I když vzhledem k délce lidského života mi může být úplně putna jetli je kombinací deset na dvacátou čtvrtou, nebo jen deset na dvanáctou. Šel jsem na to tedy jako prostý selský sekáček trávy: Kolonie kvasinek je společenství. Zkusím si to napasovat na něco co trochu znám: Společenství lidí.
Dával jsem kvásku dlouhodobě stále stejné množství mouky a vody. Kvásek nezahynul, chleba se z něj upekl, ale výsledky nebyly nijak oslnivé. Stále zmenšující se kvalita života vykonala své.
Nic nepomohly řeči, že takhle dobře se nikdy neměl. Že jiné kvásky jsou na tom mnohem hůř. Kecy nekecy, kvásek neprospíval. Prostě to vypadalo, jako kdyby té kolonii kvasinek nějakej úchyl zavedl vysoké DPH, regulační poplatky a do toho začal řádit exekutor. Výsledek? Naštvaný, kyselý, nespolupracující, v podstatě otrávený kvásek.
Po nějaké době mi došlo, že pokud je kvásku víc, tak potřebuje víc potravy. Teď krmím kvásek exponenciálně a je pokoj. Spokojeni jsme oba.
V tomto případě platí odpověď pro Katku, která je hned pod tvým příspěvkem. Pokud napíšeš na tento e-mail, pošlu ti, co jsem napsal pro Katku. Oslovení samozřejmě vyměním.:)