Caponata
Caponata je tradiční sicilský pokrm. Recepty se mohou lišit podle regionu, dokonce i podle jednotlivých domácností, ale vždy jde o pokrm, který v sobě nese typické středomořské chutě a aromata. Obvykle se podává s chlebem nebo jako příloha k rybám či masu, ale skvěle chutná i samostatně.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 147 kJ / 274 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 5,30 g |
Tuky | 1,10 g |
Vláknina | 13,77 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,80 g |
Sacharidy | 56,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilek nakrájíme na menší kostky, přendáme do cedníku, osolíme a necháme vypotit. Opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.
Krok 2: Na pánvi rozehřejeme olivový olej a lilek restujeme dozlatova asi 8 minut. Vyndáme a pokud je potřeba, přilijeme do pánve olej.
Krok 3: Vložíme cibuli, pokrájenou na kostičky a najemno pokrájený očištěný řapíkatý celer. Opékáme také asi 7-8 minut.
Krok 4: Do hlubší pánve dáme pokrájená, oloupaná rajčata, vinný ocet, cukr, důkladně promícháme, přidáme opečenou zeleninu, osolíme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni 15 minut. Pečlivě mícháme a je-li třeba, přilijeme malinko vody, aby se směs nepřipalovala.
Krok 5: Před koncem vmícháme olivy, kapary a natrhané lístky bazalky.
Krok 6: Hotovou caponatu podáváme při pokojové teplotě a před podáváním posypeme lehce opraženými piniovými oříšky.
Zveřejněno 15. 7. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Caponata
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1p0Z
Moje poznámka
Caponata
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1p0Z
Nejnovější recepty
Jedlé balíky slámy
Přidáno před 5 hodinami
Šátečky z listového těsta plněné tvarohem
Přidáno před 15 hodinami
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 18 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 23 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno 21. 10. 2025 11:35:44
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolková polévka
Kajkajak před 22 minutami
Francouzský hruškový koláč
KrisZaezemi před 25 minutami
Nivová bašta
Martina Fliegerova před 46 minutami
Babiččina bramboračka
Renata13.8 před 2 hodinami
Kančí se šípkovou podle Romana Vaňka
LukasPlesl před 2 hodinami
Kuřecí salát s jogurtem
ZboSy před 3 hodinami
Tilapie pečená s bramborami
nikkyshade před 5 hodinami
Jablečný koláč
Silvie.Gemini před 6 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Vanous.lukas před 15 hodinami
Kuřecí polévka
Kajkajak před 17 hodinami
Tématické fráze:
kaponáta,
dýňová caponata,
sicilská caponata,
zeleninová caponata,
lilková caponata,
caponara,
caponáda,
caponata z lilku,
caponata z dyne,
capponata,
dyňová kaponata,
kapunata,
capunata,
salát caponata,
caponnata,
caponatta,
zapečená caponata,
sicilska kaponata,
kaponáta recept,
sicilská caponnata
Suroviny:
lilek,
celer řapíkatý,
cibule,
rajče,
olivy zelené,
kapary,
ocet vinný,
cukr hnědý,
olej olivový,
sůl,
bazalka čerstvá
Komentáře (30)
Akorát místo lilku dávám cuketu, lilky nepěstujeme, cuket máme každoročně dost. Chuť to trochu změní, ale pořád je to výborné.
Díky za recept 🙃
Colombo - díky, je fotogenická