Oříškový sen - sušenky
Křehké sušenky, které se hodí na všední i sváteční dny. V základu mají ovesné vločky, jsou plné lahodného másla a voňavé po oříšcích, které hrají skvělé duo s nastrouhanou čokoládou. Věříme, že po upečení zmizí rychlostí blesku.
Suroviny pro 35 kusů
počet kusů podle jejich velikosti
35kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 914 kJ / 4 760 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,46 g |
Tuky | 291,42 g |
Vláknina | 37,10 g |
Cholesterol | 1,03 g |
Sodík | 279 mg |
Sůl | 0,82 g |
Sacharidy | 440,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do jedné misky připravíme odvážené vločky, mouku, solamyl, kypřicí prášek do pečiva a promícháme.
Krok 2: Do další misky nahrubo nastrouháme čokoládu a oříšky (ty můžeme projet mixérem na drobnější kousky).
Krok 3: Změklé máslo dáme do mísy, přisypeme cukry a šlehačem vyšleháme. Poté přidáme do hmoty vždy po jednom vajíčku a promícháme.
Krok 4: Pak do hmoty vmícháme suché suroviny a nakonec přidáme čokoládu s oříšky - tady už ovšem vezmeme do ruky vařečku, protože těsto houstne.
Krok 5: Připravíme plech s pečicím papírem a na něj klademe kuličky, které tvarujeme pomocí lehce navlhčených rukou (ne mokrých), nebo děláme pomocí dvou lžiček malé hromádky (dáváme je dál od sebe). Při pečení ještě trošku „rozlijí". Prsty uděláme z hromádek kulaté placičky.
Krok 6: Plech vložíme do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme podle velikosti, až spodní strana začíná růžovět, asi 10 minut.
Krok 7: Pak sušenky i s papírem sundáme stranou, (horké jsou křehké) a po mírném vychladnutí přendáme na tác nebo talíř.
Zveřejněno 4. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Oříškový sen - sušenky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rRJ4
Moje poznámka
Oříškový sen - sušenky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rRJ4
Nejnovější recepty
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 4 hodinami
Úžasná medová žebírka
Přidáno před 12 hodinami
Bramborová kaše zapečená s hermelínem
Přidáno před 12 hodinami
Křehký štrúdl
Přidáno před 12 hodinami
Aspik s vajíčkem
Přidáno před 15 hodinami
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvacetiminutový švestkový koláč
Fitulka před 1 hodinou
Fazolkový salát
Vlasta159 před 6 hodinami
Rajčatové chutney
BlaV. před 14 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 14 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 16 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 17 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 18 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 19 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 19 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 19 hodinami
Tématické fráze:
susenky,
oříškový sen,
sušenky recept,
sušenky pro diabetiky,
celozrné sušenky recept,
celozrné sušenky,
oříškové sušenky,
nej recepty na sušenky,
sušenky ze solamylu,
křehké kokosové sušenky,
oříškový moučník,
přání k narozeninám ze sušenek,
oříškové sušenky recept,
nejlepší sušenky,
přání k narozeninám ze sušenek,
oříškový sen sušenky,
domácí sušenky,
sušenky oříškový sen,
recept na sušenky,
přání ze sušenek
Suroviny:
mouka hladká,
vločky ovesné,
solamyl,
kypřící prášek do pečiva,
máslo,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
vejce,
čokoláda na vaření,
ořechy lískové
Komentáře (59)
Vločky ale napřed namočím v 130ml vody až nabobtnají. Dávám 1 vejce, mouku polohrubou .Vše pak nechám umíchat v pekárně až je těsto hladké a nelepí se. Je dost tuhé, je potřeba trochu ho shrnovat na míchačku. Nakonec dám ztuhnout do ledničky.
Na papír na plechu z něj udělám 5x7 kuliček, které rozmáčknu pomoučenou paličkou na maso. Udělá se tak na nich i vzorek. Těsto mi vyjde na dva plechy. Peče se cca 12 min.
Někdy ho dělám slané. Místo cukru necelé dvě lžičky soli.
Polovinu těsta rozdělím na tři díly, každý tence rozválím na cca 15cm široký pás, do kterého nakonec ještě zaválečkuji sůl a kmín, podle chuti . Pás nakonec rozkrájím rádýlkem na tenké proužky. Na plech se opét vejdou tři pásy.
Po upečení tak máme křehké slané tyčky k přikusování třeba u TV.
Je pravda,že těsto je trošku lepivější,ale s těma navlhčenýma rukama mi to až tak nepřišlo
Takže, ja dávam bod, zaraďujem medzi super receptíky a tebe posielam poďakovanie!!!
Ale dobroučky teda jsou
Špagetko
Dzungilo
Aneto
Máš v profilu krásnou fotečku
Asi jsem po sušených brusinkách nikdy nepátrala, takže děkuju!!
Eli
S tím přidáním fotek ex post zkusím, snad to už vyjde... Díky za nápad.
Jak se ti podařilo ji přidat? Já se bojím to zkoušet znovu, aby to nebyla další ztráta času s psaním receptu...