Lečo bez zavařování
Uvařte si plný hrnec čerstvého leča, dokud je letní zelenina ještě v kondici. Kdy jindy totiž dostanete polní papriky a rajčata, která mají na rozdíl od těch zimních opravdovou vůni a chuť. Jako konzervant poslouží hořčice, tudíž není potřeba sklenice zavařovat.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 885 kJ / 4 036 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 48,00 g |
Tuky | 272,40 g |
Vláknina | 100,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 16,60 g |
Sůl | 41,00 g |
Sacharidy | 315,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo jak jsme zvyklí, rajčata můžeme oloupat.
Krok 2: Do hrnce dáme olej, vsypeme cibuli a papriky, podusíme pod poklicí, až pustí dostatečně tekutiny.
Krok 3: Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý, tj. 200 g kelímek hořčice a opět provaříme.
Krok 4: Ještě vroucí plníme do čistých sklenic, utřeme hrdla, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru - jako při marmeládě.
Zveřejněno 4. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lečo bez zavařování
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xoEB
Moje poznámka
Lečo bez zavařování
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xoEB
Nejnovější recepty
Čokoládové muffiny
Přidáno před 5 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Přidáno před 12 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno před 13 hodinami
Toast s vajíčkem a anglickou slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno 10. 5. 2025 18:39
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Přidáno 10. 5. 2025 17:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pudinkovo-tvarohové polštářky
poirotka před 48 minutami
Boloňská omáčka
poirotka před 49 minutami
Zeleninová polévka vařená opačně
poirotka před 50 minutami
Rychlá meruňková buchta
petra.tumova před 56 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Knota před 1 hodinou
Řecké brambory s řapíkatým celerem
Alicia8 před 1 hodinou
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
Marceval před 5 hodinami
Jogurtová bábovka II
káťa před 5 hodinami
Čokoládový dort s červenou řepou
stefi.f47 před 5 hodinami
Tématické fráze:
lečo na zimu,
zavařujeme lečo,
recept na zeleninové lečo do sklenic,
domácí lečo zavařování,
lečo,
jak zavařit lečo,
zeleninové lečo zavařování,
zavarovani leca do sklenic,
lečo do sklenic,
zeleninové lečo bez zavařování,
zavařování leča v troubě,
leco s horcici,
jak se dela leco,
jak se zavařuje lečo,
lečo na zavaření,
recept na vyborne leco,
zavařování zeleninové lečo,
jak zamrazit lečo,
zaváření leča,
zeleninové lečo na zimu
Suroviny:
cibule,
paprika čerstvá červená,
rajče,
olej,
hořčice plnotučná,
sůl,
cukr
Komentáře (163)
No a proč neééé
V tvém případě mohlo být některé rajče uvnitř nahnilé a nakvašené (domnívám se). Ale sám tomu moc nevěřím.
. Takhle zavařovala moje babička . Okurky horký nálev dvojitý celofán namočený ve studení vodě gumička, horká zelenina (lečo) celofán gumička , houby, povidla ,atd a vše vydrželo dokud se to nesnědlo. Dneska patentní zavařovačka naplnit otočit dnem vzhůru a hotovo .
Btw, z jedné várky mám přesně 4 sklenice 0,7 l
Jinak hlásím že stále žiju
Moc se mi líbí nápad z komentářů : udělat s rýží, určitě vyzkouším.
Nezavařuji,není důvod, všechny suroviny projdou varem.
lečo jsem uvařila podle receptu a je vynikající na topinkách, ještě dobřejší je posypané šunkou nebo nějakým masem.
...je to prostě geniální lečo, žádná práce.
opravdu mám vyzkoušeno a ani odpůrci cuket ji v leču nerozpoznají...
TOJE BAŠTA S TĚSTOVINAMI NEBO JEN TAK S PEČIVEM.
Madla:
Pavla M.:dusila jsem to tak jako když dělám lečo,mám to nachystané ve sklenici,že už jenom pak otevřít a ohřát,na pánvi si orestuji uzeninu,přidám vejceaby se usmažila a pak to dám do ohřáteho leča a je hotovo
Je to prostě bezva recept (přidal jsem ještě petrželku a kozí rohy) nemá to chybu.
Vyšlo mi to na 6.eurosklenic a 4 půlky.Chuťově super,uvidíme až jak se uleží.Agáto dík za jednoduchý a rychlý recept.S přípravou až po plnění do sklenic-1,5 hodinky.
Lečo bez zavařování připravuji podle Tebe od roku 2011 a jiné už vážně nedělám
Vyhovuje mi,že se nemusí zavařovat
Takže příště přidám konzervu fazolí a je skvělé Chilli con Carne jak vymalované
Když se to nebude dát jíst samotné, tak to bude pasta do gulášů, číny atd.
Džem nebo marmeládu taky nesteriluju, protože se vaří.
jarka skrobakova:Jaruško,neboj
- Ak si poháre postavila hore dnom, viečka by mali chytiť. Ak z pohárov vyteká obsah, neprichytili sa.
- Poklopkaním na viečka zistíš rozdiel medzi prichyteným a neprichyteným viečkom - treba však na to prax, znejú odlišne.
Markéta
Vřele doporučuji všem labužníkům...
Dám vědět, jak to u nás dopadlo
Další vyzkoušenou možnosti je lečo prostě zamrazit, to jsem jednou taky udělala, když byla pokročilá hodina a mně došly čisté sklenice.
Tak snad budete mít příště štěstí a nebudete na mně nadávat nad další várkou.
Dáša: já radši sterilizuju, podle ohlasů to snad je dobře ten recept. Jedině by mne napadlo čistota skleníc, víček. Jinak vždycky otáčím sklenice u všeho na víčka a asi po 1-2 hodinách obracím zpět
S hořčicí jako konzervantem jsem se nesetkala, ale mohu se mýlit samozřejmě
přidávám bodík