Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový křen

Spojení jablek a křenu ve sladkokyselém nálevu perfektně doplní vepřový ovar, grilovanou klobásku i pečené maso. Příprava není složitá a za pár korun získáte výbornou a pikantní křenovou zavařeninu.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Severinka Severinka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min + 20 minut sterilace

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, + 20 minut sterilace)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 509 kJ /
2 273 kcal
Bílkoviny8,00 g
Tuky4,27 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 916 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy534,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jablka umyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Křen očistíme a nastrouháme najemno. Vše v míse promícháme s octem. Krok 2: Cukr svaříme ve vodě na sirup a ještě horký nálev nalijeme do připravené směsi. Vše opět řádně promícháme. Krok 3: Plníme do čistých malých skleniček. Hrdlo očistíme a uzavřeme čistými víčky. Krok 4: Pro jistotu můžeme sterilovat 20 minut při teplotě 85 °C.

TIP: Křen v kuchyni

Zveřejněno 8. 10. 2010

Poznámka autorky Severinka

Sterilovat se nemusí, ale já pro klid na duši jsem nechala asi 20 minut pod vodou sterilovat. Podává se k ovaru i k párkům, či jiné ohřáté uzenině.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový křen

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G870

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový křen

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G870

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Měla Jsem 3 kořeny mladého křenu a jen 4 jablka, tak to asi bude trochu silnější, /soudím podle toho, co jsem se nabrečela během zpracování :-D/ ale recept je skvělý :yes:
Přidávám foto a body :-K

Asi jsem staromilec, ale toto mi nepripada idealni. Kazdopadne valit ocet, byt treba jablecny, do jablek a krenu je nesmysl. Daleko lepsi je normalni citron. Rovnez sterilovani a zahrivani je hloupost. Takto udelany kren vydrzi v lednici pomerne dlouho a klovek nesmi byt liny si udelat dalsi cerstvy.

Do nastrouhaného křenu s jablky dáte sůl,cukr,ocet a zalijete trochou vývaru,je to konzervované a vydrží velmi dlouho.:-*

Máme ho moc rádi,zítra připravuji k ovaru:-p:yes:

atulka1@email.cz

mike přerovský: Dobrý nápad, ale to je už iný recept. :-) prosím, o akom odpade vravíte ? Veď nastrúha sa celý očistený chren. :-) Ja srúham na robote, ale aj ručne strúhaný sa dá v pohode. ;-)

mike přerovský 18. 10. 2015 07:21
Očištěný křen nakrájím na kolečka a umelu na masovém strojku-nejsou žádné zbytky jako při strouhání.Pomletý křen namačkám do zavařovací sklenice asi 2 cm od vrchu a zaliju plnotučnou hořčicí asi 1 cm.Hořčice časem vysychá ale při odebírání křenu se promíchá a doplní čerstvou. Takto vydrží v ledničce pod víčkem i půl roku.

Supr recepet, teď jsem to dodělal. Akorát jsem si ho trocha upravil.
Jablek, octu i vody stejně. Cukru 180g, křenu 350g. U nás máme rádi ostrý ;-). Jeden malej TIP na špinavej rendlík od cukru: hoďtě tam pytlík čaje a zalejte ho horkou vodou. Odpadá pracný umývání :-D
Zítra peču kolena, už se moc těším.
Dávám bodík :yes:

Zdeněk z Kroměříže 3. 1. 2014 21:01
dnes jsem si vyryl křen, koupil jablka a udělal tuto specialitu.
Ještě teď to cítím v nose. Je to vynikající:

Marie od Plzně:

Marie od Plzně 14. 11. 2013 14:43
Přečetla jsem si návod -něco podobného jsme kdysi dávno také dělávali. Tak se do doho pustím - křen jsem si vykopala na zahradě a
a dám se do práce.Díky za recept.

deda:to znamená,že když při míchání - vaření tohoto roztoku dáš vařečku ven tak se musí táhnout cukernatá voda jako nit;-)Je to jednoduché,ale možná to složitě píšu,třeba to někdo vysvětlí lépe;-)

cvo znamená pojem:.....voda na nit.....?

veramarie.
Recept je nejvýbornější. já ne kvůli křenu, který u nás už neroste, ale kvůli raným jablíčkům, těch je hodně.:-p

Moc děkuji za rady.

Já křen očistím a celé kousky např. 20 cm vrznu do pytlíku a zamrazím, pak jen vytáhnu - nastrouhám potřebné množství a hned vrátím zpět, vydrží celý rok;-)

Tématické fráze:
křen s jablky, kren s jablky recept, kren, jablkovy kren, kren s jablkem, křen s jablkem recept, recept na křen s jablky, strouhaný křen s jablky, křen recepty, jablka s křenem, křen recept, recepty kren, recept křen s jablky, křen s jabkama, jablkový křen recept, domácí křen, recepty jablka s křenem, recept jablkový křen, jablka s krenem recept, jablečný křen

Suroviny:
jablko, křen, ocet, cukr krupice, voda

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu