Maková náplň
Klasická vařená maková náplň je základem mnoha klasických českých moučníků. Využijete ji například do závinů, hřebenů, buchet nebo šátečků. Výborná je také na frgále nebo koláče lopaťáky o velikosti plechu, které po upečení nakrájíme na řezy.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 899 kJ / 1 649 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,75 g |
Tuky | 103,75 g |
Vláknina | 37,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 116,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko uvedeme do varu.
Krok 2: Vařící mléko lijeme do pomletého máku dokud nedosáhneme požadované konzistence náplně.
Krok 3: Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru.
Krok 4: Někdo ještě pro zpestření chuti přidává pikantní marmeládu (např. malinovou, rybízovou, višňovou...)
Zveřejněno 4. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maková náplň
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLkz
Moje poznámka
Maková náplň
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLkz
Nejnovější recepty
Cuketové lečo s klobáskou
Přidáno před 6 minutami
Třešňová zmrzlina s jogurtem a třešňovým toppingem
Přidáno před 2 hodinami
Pečený česnek uchovávaný v oleji
Přidáno před 4 hodinami
Krevety na víně, česneku a s rajčátky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové nudličky s cibulí v alobalovém balíčku v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 17 hodinami
Grilované mleté placičky s karamelizovanou cibulkou a rebarborou
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolová polévka s rajčaty
wimra před 1 hodinou
Banánové brownies
mardzas před 2 hodinami
Rychlá rajská omáčka
meli11 před 2 hodinami
Kedlubnová polévka s mrkví a novými brambory
Subrt173 před 3 hodinami
Rajčatové lasagne s cuketou a ořechy (raw)
KrisZaezemi před 5 hodinami
Indické placky naan z pánve (bez droždí)
stepankov.s před 14 hodinami
Sirup z lipového květu
Jana2017 před 16 hodinami
Pečený vepřový bůček na cibuli
Tomasfaix před 17 hodinami
Pečené vepřové koleno
Eviip před 17 hodinami
Játra po tyrolsku (na způsob svíčkové)
Sahula před 18 hodinami
Tématické fráze:
maková náplň,
maková náplň recept,
makova napln do buchet,
jak se dělá maková nápln,
recept na makovou náplň,
recept makova napln,
nápln maková,
nejlepší maková náplň,
makova nadivka,
maková náplň s povidly,
jak udělat makovou napln,
maková náplň do koláčů,
recepty maková náplň,
vyborna makova napln,
jak se vaří makova náplň,
náplň do buchet mák,
dobrá maková náplň,
maková náplň bez mléka,
maková nádivka do buchet,
maková nápň
Suroviny:
mák mletý,
mléko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
kůra citronová
Komentáře (44)
Nádivka dopadla na výbornou a děkuji.
Je to super recept a moc moc za něj děkuji
Mák v mleku vařím déle, dokud nezhoustne. Cukr přidávám do vychladlé náplně, pokud je řidší, přidám míň cukru a dám mleté piškoty.
(A vypadá to, že po mně ji s úspěchem dělala i Ceres....?)
A hlavně, když udělám víc náplně než spotřebuju, dávám do mrazáku.
Samozřejmě děkuji Ivulince za recept.
Ještě že Vás máme, zkušené kuchařinky a cukrářky.
Já dělám nádivku jinak, mák dám do mísy a uvařím si mléko, to pak opatrně liji do máku, dokud nemá krémovou konzistenci. Osladím, ochutím citronovou kůrou a hlavně přidávám 1-2 lžíce jakékoliv marmelády, babička to tak doma dělala a říkala, že nádivka je pak pikantnější.