"Chléb bez hnětení" od líné kuchařky
Upéct voňavý a křupavý chléb nemusí být náročné. Zvlášť, když vám s přípravou těsta pomůže domácí pekárna. Vy už jen necháte těsto vykynout a pak upečete v silnějším smaltovaném hrnci. Hotový chléb je úžasně nadýchaný.
Suroviny pro 1 kus
hrnek = 250 ml
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 169 kJ / 2 670 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 82,88 g |
| Tuky | 11,75 g |
| Vláknina | 28,38 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 4,82 g |
| Sůl | 12,00 g |
| Sacharidy | 543,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do pekárny nalijeme vodu (klidně studenou).
V jiné míse smícháme suché suroviny a nasypeme také do pekárny. Zapneme program těsto - cca 1,5 hodinky. Krok 2: Vykynuté těsto přendáme na dobře pomoučněné prkénko, posypeme moukou a zakryjeme utěrkou. Krok 3: V této fázi již zapínáme troubu (plynovou naplno, kdo má stupně celsia - dle původního receptu to má být 230 °C). Do trouby rovnou vkládáme i prázdný hrnec s pokličkou. To vše necháme 30 minut - kynout těsto a zároveň zahřívat troubu s hrncem. Krok 4: Po 30 minutách vyjmeme z trouby hrnec (pozor, pálí), překlopíme do něj vykynuté těsto (můžeme posypat kmínem, hrubou solí či semínky, co kdo rád), přikryjeme pokličkou a necháme péct 25 minut. Krok 5: Pak sundáme pokličku a dopečeme ještě 5 minut (každý si musí vychytat dle vlastní trouby).
Chléb vyklopíme na mřížku a necháme pořádně vychladnout.
V jiné míse smícháme suché suroviny a nasypeme také do pekárny. Zapneme program těsto - cca 1,5 hodinky. Krok 2: Vykynuté těsto přendáme na dobře pomoučněné prkénko, posypeme moukou a zakryjeme utěrkou. Krok 3: V této fázi již zapínáme troubu (plynovou naplno, kdo má stupně celsia - dle původního receptu to má být 230 °C). Do trouby rovnou vkládáme i prázdný hrnec s pokličkou. To vše necháme 30 minut - kynout těsto a zároveň zahřívat troubu s hrncem. Krok 4: Po 30 minutách vyjmeme z trouby hrnec (pozor, pálí), překlopíme do něj vykynuté těsto (můžeme posypat kmínem, hrubou solí či semínky, co kdo rád), přikryjeme pokličkou a necháme péct 25 minut. Krok 5: Pak sundáme pokličku a dopečeme ještě 5 minut (každý si musí vychytat dle vlastní trouby).
Chléb vyklopíme na mřížku a necháme pořádně vychladnout.
Zveřejněno 15. 5. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
"Chléb bez hnětení" od líné kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2qoN
Moje poznámka
"Chléb bez hnětení" od líné kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2qoN
Nejnovější recepty
Cookies s bílou a mléčnou čokoládou
Přidáno před 3 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem, žampiony a špenátem
Přidáno před 4 hodinami
Pudinkové řezy se smetanovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Hrníčkový perník podle Kamily Nývltové
Přidáno před 7 hodinami
Rychlá snídaňová pohanková kašička s ovocem
Přidáno před 8 hodinami
Dýňový chlebíček
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka šup-šup
Loiza před 1 hodinou
Asijské kuřecí nudličky
Suumaa před 1 hodinou
Citronová buchta s tvarohem
romanka1009 před 1 hodinou
Králík pečený s bůčkem
radekfiala před 1 hodinou
Kynuté buchty, plněné marmeládou
7ivana před 1 hodinou
Míša řezy od maminky
Kratule před 2 hodinami
Vepřové pečené na cibuli
boxerka69 před 2 hodinami
Brokolicová polévka
jiri.petricek76 před 3 hodinami
Jablkové hrnkové lívanečky
Ajkalajka před 3 hodinami
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
janik62 před 3 hodinami
Tématické fráze:
rychlý chléb bez kynutí,
domací chleba bez kynutí,
domácí chléb bez kynutí,
rychlý chleba bez kynutí,
chleba kynutý přes noc,
chleb kynuty přes noc,
chleba bez kynutí,
chleba bez míchání,
kynuty chleb,
chleb bez hneteni,
chleb bez kynuti,
chléb bez dlouheho kynutí,
domácí kynutý chleba,
chléb bez míchání,
jak dlouho kyne chleba,
markéta domácí kuchařka recepty,
markéta domácí kuchařka recepty,
domácí kynutý chléb,
chleba bez hnětení,
chleba bez dlouhého kynutí
Suroviny:
voda,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mouka celozrnná,
droždí sušené,
sůl,
kmín drcený,
kmín celý,
sůl hrubá
Komentáře (50)
Také to tak dělám
Proti překlápění do hrnce to má ještě tu výhodu, že jeden může těsto dopředu v klidu pomašlovat, dekorovat semínky, udělat zářezy...
Dovolím si chytit vás za slovo, ale choděj sem (zdá se mi že ve velké většině) mladé "kuchyňky", a bylo by blbé, kdyby vyhořely
Ten chleba, že jej nepečete v ošatce, že ne