Blbouny se žahourem
Jsme národ knedlíků, a to těch houskových, kynutých i sladkých. Plněné jsou skvělé, ale pokud chcete zkusit změnu, máme pro vás tip. Z kynutého těsta udělejte knedlíky, uvařte na páře a ovocem je přelijte až při servírování.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 521 kJ / 1 798 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 57,21 g | 
| Tuky | 25,68 g | 
| Vláknina | 12,92 g | 
| Cholesterol | 271 mg | 
| Sodík | 590 mg | 
| Sůl | 1,41 g | 
| Sacharidy | 327,96 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Zadělejte si těsto, je jedno jestli ručně nebo v pekárně a nechte jej vykynout.
	Krok 2: Vykynuté těsto rozdělte na asi 20 stejně velkých kousků, které v dlani zakulatíte a necháte ještě chvíli kynout.
	Krok 3: Knedlíky poté vařte v páře na pečicím papíru asi 12 minut - je to lepší, než ve vodě. Hotové knedlíky propíchejte špejlí, aby se nesrazily.
	Krok 4: Jahody podlijte troškou vody, přidejte cukr, asi lžíci solamylu na zahuštění a nechte rozvařit. Knedlíky polité jahodovým rozvarem můžete doplnit strouhaným tvarohem a přelít rozpuštěným máslem.
Zveřejněno 23. 1. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Blbouny se žahourem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jMkB
Moje poznámka
					
				
Blbouny se žahourem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jMkB
Nejnovější recepty
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 38 minutami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 18 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 41 minutami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 2 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 2 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 4 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 4 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 4 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 14 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 16 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 17 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 17 hodinami
						Tématické fráze:
						
							borůvkové knedlíky se žahourem, 
						
						
							jihocesky boruvkovy žahour, 
						
						
							kynuté knedlíky se žahourem, 
						
						
							rozvařené borůvky, 
						
						
							borůvkové knedlíky s žahourem, 
						
						
							žahour z jahod, 
						
						
							knedlíky se žahourem, 
						
						
							borůvkové blbouny, 
						
						
							borůvková klevela, 
						
						
							rozvařené ovoce, 
						
						
							jihočeský žahour, 
						
						
							blbouny, 
						
						
							boruvkové blbouni, 
						
						
							kynute knedlíky s žahourem, 
						
						
							blbouni s boruvkami, 
						
						
							knedlíky s žahourem, 
						
						
							borůvkové knedlíky blbouni, 
						
						
							recept na blbouny, 
						
						
							boruvkova svanda, 
						
						
							blbouni
						
					
						Suroviny:
						
							mléko, 
						
						
							vejce, 
						
						
							olej, 
						
						
							mouka polohrubá, 
						
						
							cukr, 
						
						
							kvasnice, 
						
						
							sůl, 
						
						
							jahody, 
						
						
							solamyl, 
						
						
							cukr, 
						
						
							máslo
						
					
	
			
	
	
	
Komentáře (24)
Ešte si to celé tak zo desať krát prečítam
Ale inak ešte raz ďakujem
V žádném případě nejde o stejnou úpravu.
Žahour je úprava ovoce pro doplnění sladkých jídel, jde o ovoce většinou měkčí (borůvky, jahody...), které rozvaří v trošce vody, dosladí, přidá se máslo a zahustí se ve vodě rozmíchanou maizenou, příp.solamylem.
To co jsi napsala vypadalo, že jde o stejnou úpravu a jen jiné krajové názvy
Žahour - jsou rozvařené borůvky na omáčku, polévají se tím např. neplněné tvarohové, kynuté a jiné knedlíčky (malého tvaru). Výraz je lidový a používá se jak v Jizerkách, Krkonoších, tak i na jihu čech a určo i jinde.
V Jizerkách se výraz žahour používal výhradně pro borůvky, v poslední době ale sleduju, že se používá i pro rozvařené jahody, jablka atd - čili pro ovocnou omáčku z rozvařeného ovoce
Ďakujéééém