Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka s roládou

V tomto receptu zkombinujeme dva vynikající moučníky - bábovku a piškotovou roládu. Dvoubarevná bábovka v sobě skrývá nadýchanou roládu plněnou marmeládou. Díky tomu skvěle vypadá i chutná. Navíc všechny strávníky jistě mile překvapí.

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

katyvypl

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 861 kJ /
4 986 kcal
Bílkoviny123,17 g
Tuky225,95 g
Vláknina20,42 g
Cholesterol 2,10 g
Sodík 1,44 g
Sůl3,81 g
Sacharidy604,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Začneme tím, že upečeme roládu. Krok 2: Oddělíme žloutky a bílky ze všech 4 vajec. Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme do tuha. Krok 3: Do sněhu postupně zašleháme žloutky, mouku a cukr a těsto vylijeme na velký plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě cca 10 minut do zlatavé barvy. Krok 4: Ještě horkou roládu smotáme, aby se po vychladnutí nelámala. Můžeme ji ještě teplou stáhnout z pečicího papíru, pomazat marmeládou a srolovat, nebo počkáme až vychladne. Krok 5: Když je roláda hotová, připravíme bábovkovou formu, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 6: Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej. Krok 7: Poté zašleháme jogurt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Odebereme asi třetinu těsta a přidáme 2 lžíce kakaa. Krok 8: Troubu včas rozpálíme na 150 °C. Krok 9: Do formy nalijeme polovinu světlého těsta, na něj navrstvíme polovinu kakaového těsta a na něj položíme roládu, kterou se pokusíme smotat do písmene O a vložit do bábovkové formy, aby byla po celém obvodu. Je možné, že roláda na bocích popraská, ale v bábovce se to ztratí. Na roládu nalijeme zbytek kakaového těsta a na něj pak zbytek světlého. Krok 10: Pečeme cca hodinu. Zda je upečená, zkusíme špejlí při okraji bábovky, abychom nepropíchli roládu. Krok 11: Hotovou bábovku necháme zcela vychladnout a poté ji vyklopíme a zasněžíme moučkovým cukrem.

TIP: Co dělat, když nejde vyklopit bábovka?

Zveřejněno 16. 11. 2014

Poznámka autora katyvypl

Pokud je vám líto té hromady vajec, použijte na bábovkové těsto bezvaječné - výborné je například z tohoto receptu:

http://www.toprecepty.cz/recept/12089-tribarevny-m...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bábovka s roládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nVMl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bábovka s roládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nVMl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Ta je krásná <3

Bábovka dopadla dobře, příště zkusím roládu jen ze 3 vajec, aby mi vlezla do formy :-)). Taky možná více klesne...

25Helen25 25. 3. 2017 18:27
včera jsem ji dělala, jen jsem dala čárku marmelády do rolády a zbytek jsem dala pudink. Výtečné, nepopsatelné, není o moc pracnější, než normální bábovka a nejen na efekt, ale i na chuť skvělá. Příště zkusím do tuhého pudinku pak udělat čárku nutelou ;-)
:-)

Je nádherná:yes::yes::-p

Martina Karská 24. 11. 2014 22:21
Vypadá nádherně a vítečně chutná i s tím rumem nebo do světlého dát citr.kůru strouhanou,ale to už jsou detaily.Povedla se a chutnala všem moc.Děkuji.

A teď mi docvaklo,že mám po babičce asi tu formu ve které si pekla, má stejný dekor a je hliněná a já si ji dala do poličky, tak ji opráším a zkusím upéct v ní.Mám radost, že máš radost a fotky pošlu určitě.:-K

Bosana: Jéé, tak to jsem moc ráda, že jsi vyzkoušela a že měla úspěch. ;-):yes: Mimochodem, já do kakaového těsta také přidávám rum, jen jsem ho zapomněla uvést v surovinách. :-O Těším se až zase upečeš a přidáš fotečky! :-)

Včera jsem upekla, zaujala mě na první pohled. Protože mám bábovky ty nízké formy, které se dají vyměnit a dá se péct dortový korpus tak jsem ten plát na roládu podélně překrojila a udělala dvě rolády, které jsem vpasovala na to hnědé těsto. Pravda, roládka byla na kraji a né uprostřed jak máš Ty, ale vypadalo to pěkně i tak, nestihla jsem vyfotit, ale budu zase péct a pak přidám foto. Musím říct,že druhého dne se v ní rozležely chutě, já jsem nedočkavec a koštuju ještě teplé..... . A do hnědé jsem kápla rumu :-p. Posílám bodík a děkuji za rcp.:yes:

Zajímavé a velmi pěkná forma na bábovku, recept ukládám:-K

:-O slova došla :yes: :yes: :yes::-)

Všem moc děkuji za milé komentáře! :-K

Ta je božsky nádherná:-!:yes::-K

Tématické fráze:
rolada v babovce, bábovka ze 4 vajec, zajímavá bábovka, výborná bábovka s nutelou, hliněná bábovka, bábovka s bílým jogurtem, aby se rolada nelamala, roláda ze 4 vajec, jogurtová bábovka s roládou, hliněná forma na bábovku, martina kárská, sladka rolada v babovce, výborná bábovka s vaječným koňakem, salamova babovka, babovku s mrkvi a bílý jogurt, jak dlouho péct sladkou roládu, foto babovka, bíbovka z rolády, lada hruska salamova babovka, babovka 4 vejce

Suroviny:
vejce, mouka polohrubá, cukr, sůl, marmeláda, vejce, cukr, olej, jogurt bílý, mouka polohrubá, pudink, prášek do pečiva, kakao, tuk, mouka hrubá, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu