Chačapuri
Překvapte své blízké neobvyklou přílohou k polévce. Chačapuri jsou placky se sýrem uvnitř pocházející z Gruzie. S použitím domácí pekárny jejich příprava není žádná věda. Kombinace balkánského sýra a mozzarelly zajisté nadchne všechny milovníky sýrů.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 623 kJ / 3 495 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 156,41 g |
Tuky | 143,84 g |
Vláknina | 16,68 g |
Cholesterol | 1,22 g |
Sodík | 7,92 g |
Sůl | 19,66 g |
Sacharidy | 385,39 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: Rozehřejeme máslo. Vejce rozklepneme do misky a rozkvedláme. Část odložíme stranou na potření hotové placky.
Krok 3: Do domácí pekárny dáme vlažné mléko, máslo, vejce, sůl, hladkou mouku, a nakonec rozdrolíme půl kostky droždí. Navolíme program Těsto a necháme pracovat.
Krok 4: Těsto necháme v pekárně 10 minut odpočívat a připravíme náplň. Balkánský sýr rozdrobíme do mísy, mozzarellu necháme okapat a nakrájíme na drobné kostičky. Oba sýry v míse rukou smícháme.
Krok 5: Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 6: Odpočinuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme ho na dva stejné díly.
Krok 7: Z každého uděláme bochánek. Ty potom jeden po druhém roztáhneme rukou na placku.
Krok 8: Na každou takto vytvořenou placku dáme doprostřed polovinu náplně. Uzavřeme ji do těsta (jako když plníme např. buchty).
Krok 9: Těsto důkladně uzavřeme, položíme "švem" dospodu. Nyní takto vzniklý bochánek rukama opatrně zplošťujeme tak dlouho, dokud nedocílíme opět plochého (ideálně kulatého) tvaru. Pracujeme opatrně aby kousky sýru neprotrhly vrstvu těsta.
Krok 10: Hotové dílo přesuneme na plech. Potřeme zbylým vejcem a pečeme zhruba 15-20 minut, než povrch zezlátne.
Krok 11: Horké chačapuri potřeme kouskem másla, necháme chvíli vsáknout, rozkrájíme na porce a podáváme, nejlépe jako přílohu k polévce.
Zveřejněno 1. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chačapuri
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vzjn
Moje poznámka
Chačapuri
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vzjn
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 8 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 11 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 16 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
upavla před 5 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 6 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 9 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 9 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 10 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 11 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 11 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 13 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 14 hodinami
Tématické fráze:
placky chačapuri,
kačapuri,
kačapůry,
chčapuri,
khachapuri recept,
khačapuri,
chcapury,
chacapuri recept gruzie,
cačapuri,
testo na chacapuri,
kchachapuri,
chačaturi,
chačupuri,
kacapury recept,
chacipuri,
chachapuri,
chačapuri video,
chléb chačapuri,
chapačuri,
chiapuri
Suroviny:
mléko,
máslo,
vejce,
sůl,
mouka hladká,
droždí,
sýr balkánský,
sýr mozzarella,
máslo
Komentáře (23)
Jsem ráda, že chutnalo, já se taky chystám náplně obměňovat, je to úžasně variabilní recept. A olivy přidám určitě, ty opravdu můžu..a česnek vlastně taky!
výborná inspirace díky
neměla jsem balkán, dala jsem akawi( nastrouhat).
přidala jeden tvaroh a černé olivy a tři stroužky česneku,
rodina se mi poprala o poslední kousek.
jo a rada pro tenké dno. : nepárat se s buchtou, udějejte 4 placky, dvě pomažte náplní, po okrajich zatočte...
A je to velmi popularni jidlo v zemich bývalého Sovetskeho svazu :)