Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 501 kJ / 2 749 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,15 g |
Tuky | 15,10 g |
Vláknina | 29,05 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8,01 g |
Sůl | 20,00 g |
Sacharidy | 553,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do nádoby, ve které budu mísit těsto, dám všechny suché ingredience kromě hladké mouky a promísím na sucho. Mouku samozřejmě proseji.
Krok 2: Protože už mám řádně promíseno, přidám chlebový kvas a přichrstnu vodu. Při prvním hnětení si pomáhám strojem. Když se ingredience spojí v jednolité těsto, řádně prohnětu. Po té přidáním hladké mouky zahustím na tu správnou hydrataci (cca 37-38%).
Krok 3: Pak už je čas na odpočinek. Čas není zcela určující. Poté, co těsto přibere na objemu, tak za 2 hod, přistoupím k druhému hnětení. Růčo na vále, podsypáno obyčejnou hladkou moukou. Vytvaruji 2 bochníky nebo šišky a dám do vysypaných ošatek. Tedy do ošatek vysypaných moukou. Ne do ošatek, které se mi vysypou po otevření skříně.
Krok 4: Po opravdu řádném nakynutí (cca 3 hod) dám na plech do trouby rozehřáté na maximum. Za 5-10 minut stáhnu na 170°C a dopeču 45 min. A je to!
Zveřejněno 26. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kváskový chléb - verze 1.1
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qj35
Moje poznámka
Kváskový chléb - verze 1.1
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qj35
Nejnovější recepty
Cuketová pomazánka
Přidáno před 1 hodinou
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 1 hodinou
Mini vaflový špíz
Přidáno před 4 hodinami
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno před 13 hodinami
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno před 14 hodinami
Dortíčky s hroznovým vínem a rybízem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
trepka před 4 hodinami
Kuřecí játra na paprikách
Walina1301@gmail.com před 5 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
y.klimova před 11 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Alzbetina Prk. před 12 hodinami
Zapečený špenát
chocho před 14 hodinami
Zapečený květák jako omeleta
sabatova.daniela@tiscali.cz před 15 hodinami
Domácí rizoto
MarketaAn před 15 hodinami
Buchta Himaláje - recept od D.
viki85 před 16 hodinami
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 18 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 19 hodinami
Tématické fráze:
recept na chleba,
pavla v troubě,
kvaskovy chleba pavla v troube,
kváskový chléb pavla v troubě,
kváskový chléb recept,
kváskový chleba recept,
domácí kváskový chléb recept,
kváskový chléb,
kyselý kvásek,
jak upéct domácí kváskový chleba,
recepty na chleba,
recept na kváskový chléb,
kvaskovy chleba kysely,
kyselý chléb,
recept na kváskový chleba,
pavlavtroubě,
proč kváskový chléb,
dokrmovaní kvasku,
kyselý kváskový chleba,
proč je kváskový chléb příliš kyselý
Suroviny:
mouka chlebová pšeničná,
mouka žitná chlebová,
mouka hladká,
sůl,
kmín celý,
voda,
mouka hladká
Komentáře (24)
Jestli opravdu tak moc toužíš po pochvale, vlož recept na topky a uvidíš, jestli se ujme.
Také se mi párkrát stalo, že chleba při pečení prskl, ale jsem přesvědčená, že to bylo tím, že jsem tehdy měla těsto řidší než jindy. Člověk si musí najít tu správnou konzistenci těsta.
Ad. kvásek. Používám výhradně obyčejnou žitnou chlebovou mouku. Nereaguje tak prudce a v mé moučné poličce nepřekáží další pytlík s jednoúčelovým obsahem. Rozhodně celozrnnou mouku nezatracuji. Začínal jsem s ní a získal neocenitelné zkušenosti. Zároveň nechci, aby tato informace vyzněla, jako že celozrnná mouka je pro začátečníky. Je to jen na každém osobně, co mu vyhovuje. Je nanejvýš pravděpodobné, že by stálo za důkladné promyšlení vedení kvásku. Pokud se těsto lepí, přidej už od počátku mouku. Není nutné brát tento recept nějak dogmaticky. Sám teď musím oproti receptu dávat víc vody. Přešel jsem z mouky Penam na Voženílkovu a ta si to vyžádala.
Ať se daří.
Taky totiž nemám tušení proč to tak je. Hlavně že to je.
Mám velkou radost, že se ti daří.
Takže díky za recept a rady
Jeden starý pan pekař napsal: "Recept na chleba je poměrně jednoduchý, ale upéci dobrý chleba je docela umění."
Právě díky kvásku se počet kombinací zvedá k závratným množstvím. I když vzhledem k délce lidského života mi může být úplně putna jetli je kombinací deset na dvacátou čtvrtou, nebo jen deset na dvanáctou. Šel jsem na to tedy jako prostý selský sekáček trávy: Kolonie kvasinek je společenství. Zkusím si to napasovat na něco co trochu znám: Společenství lidí.
Dával jsem kvásku dlouhodobě stále stejné množství mouky a vody. Kvásek nezahynul, chleba se z něj upekl, ale výsledky nebyly nijak oslnivé. Stále zmenšující se kvalita života vykonala své.
Nic nepomohly řeči, že takhle dobře se nikdy neměl. Že jiné kvásky jsou na tom mnohem hůř. Kecy nekecy, kvásek neprospíval. Prostě to vypadalo, jako kdyby té kolonii kvasinek nějakej úchyl zavedl vysoké DPH, regulační poplatky a do toho začal řádit exekutor. Výsledek? Naštvaný, kyselý, nespolupracující, v podstatě otrávený kvásek.
Po nějaké době mi došlo, že pokud je kvásku víc, tak potřebuje víc potravy. Teď krmím kvásek exponenciálně a je pokoj. Spokojeni jsme oba.
V tomto případě platí odpověď pro Katku, která je hned pod tvým příspěvkem. Pokud napíšeš na tento e-mail, pošlu ti, co jsem napsal pro Katku. Oslovení samozřejmě vyměním.:)