Historické dorty: Lanýžový pro Shirley Temple
Lanýžový dort pro Shirley Temple je sladkým klenotem zlaté éry Hollywoodu, kdy se slavní herci i jejich fanoušci nechávali unést kouzlem vybraných lahůdek. Tento bohatý čokoládový dort, připravený z kvalitní čokolády a jemných lanýžových krémů, byl vytvořen pro nejlepší dětskou filmovou hvězdu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 44 079 kJ / 10 535 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 215,20 g |
Tuky | 706,24 g |
Vláknina | 45,94 g |
Cholesterol | 5,39 g |
Sodík | 1,95 g |
Sůl | 4,19 g |
Sacharidy | 765,56 g |
Postup přípravy
Krok 1: V předstihu připravte základ na lanýžové pralinky: Smetanu ohřejte v mikrovlnce či v rendlíku na plotně téměř k varu, rozpusťte v ní nalámanou čokoládu, máslo, moučkový cukr a vše dohladka vymíchejte. Jemný základ ochuťte tuzemákem (dávku dodržte, byť postup svádí k vyššímu množství, krém by ovšem neztuhnul!) a nechte jej pod folií v chladu do druhého dne odležet. Z tuhé hmoty odebírejte lžičkou kousky o velikosti ořechu, ze kterých vytvarujete kuličky (truffles) a necháte je opět v chladu ztuhnout. Každou pak obalte v práškovém kakau.
Krok 2: Upečte korpus: Oddělené žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem a po troškách do pěny zapracujte rozehřátou vlažnou čokoládu. Jemně nastrouhané „lískáče“ promíchejte se strouhanou citrónovou kůrou a směs vmíchejte stěrkou nebo metlou střídavě s pevným sněhem z bílků do vyšlehaného čokoládového základu. Pěnovité těsto rozetřete do 3 kruhových forem o průměru 26 cm vyložených papírem na pečení a korpusy v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 12 minut, péct se musí všechny najednou!). Hotové nechte vychladnout.
Krok 3: Připravte krém: V kotlíku nad párou vyšlehejte vejce s cukrem, rozehřejte v teplé pěně čokoládu a hmotu nechte zchladnout. Mírně vlažnou zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla. Získáte jemný hebký krém.
Krok 4: Jeden z upečených plátů uložte na podnos, pokropte ho tuzemákem a potřete větší čtvrtinou krému. Přidejte další plát a postup zopakujte. Složený korpus nakonec potřete zbylým krémem a nechte jej krátce zchladnout. Střed ztuhlého dortíku nakonec posypte nasekanými lískovými oříšky, po obvodu vytvořte pomocí sáčku s řezanou špičkou věnec větších pusinek a do středu každé posaďte lanýžovou pralinku.
Zveřejněno 19. 6. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Historické dorty: Lanýžový pro Shirley Temple
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kPDK
Moje poznámka
Historické dorty: Lanýžový pro Shirley Temple
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kPDK
Nejnovější recepty
Mini vaflový špíz
Přidáno před 1 hodinou
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno před 10 hodinami
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno před 12 hodinami
Dortíčky s hroznovým vínem a rybízem
Přidáno před 15 hodinami
Rychlý pohár s ovocem
Přidáno před 15 hodinami
Jahodové dortíčky z tvarohu
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
trepka před 2 hodinami
Kuřecí játra na paprikách
Walina1301@gmail.com před 3 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
y.klimova před 8 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Alzbetina Prk. před 10 hodinami
Zapečený špenát
chocho před 12 hodinami
Zapečený květák jako omeleta
sabatova.daniela@tiscali.cz před 12 hodinami
Domácí rizoto
MarketaAn před 12 hodinami
Buchta Himaláje - recept od D.
viki85 před 14 hodinami
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 16 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 17 hodinami
Tématické fráze:
lanýžový krém,
nejrecepty,
nejrecepty.cz řezy,
lanyžovy krém do dortu,
www nejrecepty cz,
čokoládový lanýžový dort,
cukroví recepty na úžasné cukroví "lanýžové pralinky",
pralinky a lanyzky recept foto,
historicke recepty,
lanižovi dort recept,
dorty kdysi,
lanýžový krém s mascarpone,
lanýžové pralinky ořechové,
čokoládovo orechovy lanyzovy dort s orechy,
recept na lanýžový krem,
lanýžový krém recepty,
lanyzovy krém z mascarpone,
recepty lanyzovy krém,
savinec jiří,
dnešni nové recepty
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
čokoláda hořká,
ořechy lískové,
citron,
rum,
vejce,
cukr krupice,
čokoláda hořká,
máslo,
ořechy lískové,
smetana ke šlehání,
smetana ke šlehání,
čokoláda,
máslo,
cukr moučkový,
rum,
kakao
Komentáře (9)
A dortík bude jistě také úžasný - lískáčky mu dají nezaměnitelnou chuť i vůni.