Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Drobenka na koláči je tou správnou tečkou, bez které by koláč nebyl to pravé. Zlatá křupavá vrstva vonící máslem, která skvěle chuťově vyváží kyselejší ovoce. Pojďte se s námi podívat, jak se dělá.
Suroviny pro 1 dávka
množství na velký plech
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 152 kJ / 1 470 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,56 g |
Tuky | 67,20 g |
Vláknina | 4,80 g |
Cholesterol | 204 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 197,44 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vše smícháme dohromady ručně nebo mixerem.
Krok 2: Pokud chceme mít drobenku bleskově hotovou, tuk rozehřejeme, vlijeme do cukru s moukou a lehce promícháme.
Krok 3: Takto připravená drobenka se ale po upečení na moučníku více drobí a opadává.
Krok 4: Každá kuchařka má svůj recept na drobenku, někdo preferuje mouku hrubou, někdo polohrubou, někdo dokonce hladkou.
Krok 5: Někdo dává cukr hrubší, někdo cukr moučkový.
Krok 6: Ale tuk by měl být vždy co nejlepší, velmi ovlivní celkovou chuť moučníku.
Krok 7: I váhové poměry bývají různé, většinou se mouky dává tolik, kolik váží dohromady tuk a cukr.
Krok 8: Velmi také záleží na tom, na co drobenku použijeme.
Krok 9: Pokud posypáváme na koláči ovoce, které pustí šťávu, můžeme udělat drobenku s menším obsahem tuku.
Krok 10: Pokud ji použijeme např. na loupáčky, měla by být mastnější, aby lépe na hladkém pečivu držela.
Zveřejněno 16. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/99RY
Moje poznámka
Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/99RY
Nejnovější recepty
Převalovaná meruňková buchta podle Ivety Fabešové
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a květáková kaše (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Brambůrky z mikrovlnky
Přidáno před 15 hodinami
Letní plněné cukety
Přidáno před 18 hodinami
Švestková zavařenina s čokoládou Margot
Přidáno před 22 hodinami
Filety z pražmy královské se salátem z červené čočky
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený sýrový květák
wimra před 1 hodinou
Rajčatový salát II.
radbastim před 2 hodinami
Vepřové nudličky v divoké omáčce
Jan Nemec před 9 hodinami
Marinovaná krkovice s brambory na šlehačce
Ketynna před 10 hodinami
Zapékané bramborové pikantule
Lucie1001 před 11 hodinami
Cukeťák
Hejhulka007 před 12 hodinami
Mrkvový koláč se švestkami
dalif před 13 hodinami
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Aleister před 13 hodinami
Tématické fráze:
drobenka,
žmolenka,
posýpka,
posypka na koláč,
zmolenka recept,
posýpka na koláče,
zmolenka na kolac,
jak se dělá drobenka,
jak se dela posypka,
posypka recept,
drobenka recept,
jak se dělá žmolenka,
nejlepší drobenka,
posypka na kolac recept,
recept na zmolenku,
drobenka z másla,
recept na posypku,
posípka,
posypka na buchtu,
posypka na koláče recept
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
mouka hrubá
Komentáře (23)
Ráno mě chytla mlsná na tento, u nás zhusta frekventovaný, koláč s černým rybízem (z mrazáku): https://www.labuznik.cz/recept/kolac-lehky-jako-pi...
Leč, bylo zatěžko čekat na změknutí másla z mrazáku, tak jsem zkusil posypku z páně premiérova oleje...
Možná vlivem absence v másle obsažených bílkovin se stalo, že tak jak jsem tu hmotu na koláč nanesl (přes řídké síto), tak zůstala sypká a bledá i po upečení
No, nerad bych předčil Járu C. vulgo mistra slepých uliček