Chléb pečený v římském hrnci - postup

Merylas Kuchař:

Slané pečivo 15 názorů

511
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Suroviny

1 balení pšenično-žitné mouky na domácí chléb - 900 g
3 lžičky kmínu - mix celý a drcený
2 lžičky lněného semínka - možno vynechat,
2,5 lžičky soli
1 lžička cukru
25 g čerstvého droždí
6 dl vody
Mám římský hrnec o objemu 4 lt, kdo má podstatně menší, tak udělá z menší dávky.
Pro pečení v římském hrnci si můžeme vybrat kterýkoliv jiný recept na chléb.
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pokud vlastníme větší domácí pekárnu - mám Eta-Harmony, tak můžeme zadělat těsto v ní. Do nádoby dáme jako první vodu, pak prosátou mouku do které jsme alespoň trochu zamíchali sůl a semínka, nahoru na mouku dáme cukr a rozdrobíme čerstvé droždí.

  2. Zvolíme program Těsto a po zadělání necháme vykynout na teple v míse přikryté utěrkou. Nebo necháme v pekárně, ale vyjmeme než nám z formy "uteče".

  3. Jinak si uděláme z trošky vlažné vody, cukru a droždí kvásek. Smícháme mouku se solí, kmínem, lněným semínkem, přidáme vlažnou vodu a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme vykynout.

  4. V té době si už namočíme římský hrnec zhruba na 1/2 hodiny do vlažné až teplé vody. Pak ho vevnitř utěrkou vysušíme, glazovaný vevnitř slabě potřeme olejem nebo vyložíme papírem na pečení, jak dno, tak i boky. Na neglazované bych asi používala jen ten papír. Pokud to neuděláme, tak se nám těsto přilepí a chleba bysme pak odtrhávali v kusech.

  5. Vykynuté těsto dáme na vál, ještě jednou ho propracujeme a buď uděláme bochník a vložíme do římského hrnce nebo těsto rozprostřeme přes celý hrnec - takto dělávám já. V tom případě nemusí být těsto až tak moc tuhé.

  6. Hrnec přikryjeme utěrkou a necháme opět vykynout. Nahoře pak uděláme pilkovým nožem velmi opatrně pár zářezů, nůž si můžeme potřít olejem a povrch potřeme buď vlažnou vodou, mlékem nebo ani nemusíme ničím.

  7. Hrnec přiklopíme, vložíme do studené trouby a na střední teplotu pečeme něco málo přes hodinu - dle teploty trouby. Mám plynovou, tak stupně nenapíšu. V plynové troubě je třeba teplotu zvyšovat postupně, ale nepeču úplně na plný výkon, nevím, jak to napsat. Prostě knoflík mám nastavený asi ve 2/3. V poslední třetině pečení odstraníme víko a chléb volněji dopečeme, bude mít vybarvenou kůrku. Já osobně mám raději světlé chleby.

Vytisknout recept Přidat k oblíbeným

Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Chléb pečený v římském hrnci - postup

  • Katka Katka

    Krásny chlebík. Tiež ho pečiem v rímskom hrnci, ale v elektrickej trúbe, takže si dovolím napísať aj tento postup pečenia. Pred pečením postriekam chlebík vodou, používam rozprašovať. Na spodku trúby je aj pohár s vodou počas celého pečenia. Prvých 30 min pečiem na 200st.C, opäť orosiť vodou a znížiť na teplotu na 180 st.C. Po ďalšej pol hodinke pečenia chlieb opäť orosíme vodou a 10 min. pečieme pri teplote 160st. C. Po týchto 10 min. na hrnci odklopíme veko a dopekáme nepokrytý na 180 st. C. Presný čas neuvádzam, lebo to záleži aj na trúbe. Netreba zabúdať na to, že aspoň každú pol hodinku treba chlebík rosiť vodou. Mne to záverečné dopekanie trvá cca 25-30 min.

    Odpovědět

  • phamka phamka

    vyskouším :yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    A díky podobným receptům jsem zjistila, že tady mi něco uteklo;-) Merylas, nádhera:-p:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Merylas, také peču převážně v Římském hrnci a má pak bezvadný tvar, je to opravdu dost dobrý nápad;-) Máš jasnýho 8.bodíka:yes:

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    :yes:DObrý nápad!Máme římský hrnec doma po přítelově mamce a přiznám se,že jsem v něm ještě nepekla.:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    clumpi,dnes jsem si přes topky římský hrnec koupila,někdo doporučoval 4 l,tak jsem si ho pořídila.stál 475,-Kč dodávka byla druhý den.Doporučuji.;-):-K

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Vypadá úžasně, jestli i tak chutnal:-!:-!:-!:yes::yes::yes:Přidal jsem do oblíbených, jen musím koupit římský hrnec. Plusový bod udělen.

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

  • cathleen cathleen

    :-)Maruško, děkujeme za postup:yes:Moc tu chyběl:-K

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Moc pěkný chlebíček:yes::yes::yes: Maruško, tys to tak krásně podrobně popsala se vším všudy, že se určitě každému povede. Škoda, já nemám římský hrnec;-( +

    Odpovědět

  • pipre pipre

    No to je parádní chleba:yes::yes::yes:+4.

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-K:-KTen je Maruško:yes::yes:

    Odpovědět

  • marunda marunda

    krása a ukládá se!:-K:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

    tie su paradne, moja babicka by povedala "mozes sa vydavat" :-D:yes:

    Odpovědět

  • Jitkab Jitkab

    Ten chlebik je skutecne nadherny. Prvni bodan uz je tam!:yes:

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo