

Kuřecí kari rýže s bešamelovým přelivem
Suroviny
- Rýže:
- - 0,5 kg kuřecích stehenních řízků
- - 1 střední cibule
- - 1 kuřecí bujón
- - 0,5 kg dlouhozrnné rýže - nevařené
- - 2 lžíčky kari
- - sůl
- - olej
- Bešamelový přeliv:
- - 2 cm másla
- - 2-3 rovné lžíce hladké mouka
- - sůl
- - 3 lžičky kari
- - 3 dcl mléka
- - 1/2 kelímku smetany (nemusí být, možno použít i zakysanou)
Postup přípravy receptu
Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta, cibuli nadrobno a společně opečeme na troše oleje.
Přidáme syrovou rýži a společně vše chvíli orestujeme, poté zalijeme vývarem z bujónu, přidáme kari a sůl. Tekutina by měla být cca 1 cm nad rýži s masem.
Celý kastrol vložíme do trouby předehřáté na 200°C a cca 40 min. pečeme nepřikryté. Po 30 min rýži lehce nakypříme a 10 min. ještě dáme „dosušit“.
Na másle zpěníme mouku, zalijeme studeným mlékem a provaříme bešamel, který ochutíme kari a solí, ke konci vmícháme smetanu. Množství ingrediencí na bešamel zpětně odhaduji, možná trochu více mouky či méně mléka :), ale rozhodně by měl být výrazné kari chuti (ne jen přibarvit).
Poznámka od kuchařky
Toto jídlo vaříval táta, jen na něj používal celé kuře, které uvařil, maso obral a vmíchal do cibulky a dále už snad skoro stejně :) Recept jsem si kdysi napsala, ale kdoví, kam se zatoulal, takže jsme vzpomínala...a snad se i trefila :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuřecí kari rýže s bešamelovým přelivem
-
Sarka: ano, voda se do rýže vsákne, stejně jako byste rýži vařila na sporáku. A prokypřit - prostě prohrábnout vidličkou, aby unikla pára zevnitř a zrnka se lehce oddělila
-
Ta voda se pri peceni vypari? A co mam rozumet tim ze ryzi lehce nakyprime a dosusime? :D nejak si to neumim predstavit
dekuji
-
Evička: děkuji
-
SKVĚLÉ, VÝBORNÉ, ÚŽASNÉ...prostě MŇAM :))))
-
Výborné, výborné, výborné!!!
děkuji za dnešní obědovou inspiraci, olizujeme se ještě teď!!!
-
kolik dáváte vody když vaříte ten bujon?
-
Vařim to poprvé,chtěla sem se optat tu rýži syrovou ta je neuvařená ne?
,nasypala sem jí tam ze sáčku
tak snad to nebude špatně,příště ji,al nejdřív uvařim zvlášť,aby nechutnala špatně
Snad to nebude znát... -
Saela: no teda! SUPER, SUPER!!
jsem moc ráda, že chutnalo, já taky nejsem moc rýžová, ale v této podobě
děkuji, fotky krásné
-
No teda! MŇAM, MŇAM!!
Rýži moc nemusím, ale na tomhle se stanu asi závislá
Výborný! Přidávám párek foteček a samozřejmě tohle zaslouží bod!
-
Nene, davala jsem rovné, ale možná máme větší
-
suzanna, to mě těší, že chutnalo alespoň tobě
mně se na to doma taky děti tváří všelijak, kdežto já jsem si pochutnala
s tou moukou nevím, proč ti to nevyšlo...napadá mě, že jsem dala rovné a ty plné...to je pak skoro dvojnásobek...kdoví...
v každém případě díky za komentář i fotečku -
Jo a ještě bych dodala, že jsem pekla jen asi půl hodiny. Po čtvrt hodině míchala poprvé, a pak ještě jednou. Po půl hodině ale musela ven, protože se začala hodně připalovat. Měla jsem rýži parboiled, tak to bylo možná tím. Je rychleji hotová
-
Kari máme rádi, rýži taky a kuřecí taky, tak jsem vyzkoušela tohle. Mně to moc chutnalo, ale přítel zase tak nadšený nebyl. Jóóó holt každý má trochu jiné chutě
Jo a té mouky do bešamelu rozhodně méně, tak jednu lžíci, já dala dvě a bylo to moc hustéNechtěla jsem pak už moc ředit, protože by to bylo bez chuti.
Takže kdo máte rádi kari, určitě vyzkoušejte, jen té mouky raději méně
Posílám bod a fotku -
teda to je dobrý a jednoduchý,kari je fajn,to zkusím
-
Filipov, díky za důvěru, jsem ráda, že sis uvařil a chutnalo...
a díky i za imaginární bodík, opravdový můžou dávat jen zaregistrovaní
...nechceš se zaregistrovat a taky nám sem něco nabídnout