

Šábesová chala - Barches
Suroviny 2 ks
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 kostka droždí (5 dkg váženého droždia)
- malá lžička soli
- pl cukru
- pl husího sádla
- 3 vaječné žloutky
- sezam na posypání
Postup přípravy receptu
Múku preosejeme a pomocou ostatných surovín pripravíme kysnuté cesto s pridaním husacej masti.
Necháme vykysnúť a následne vyklopíme na dosku, rozdelíme na polovicu a bochníky necháme este chvilku kysnúť.
Následne si z kazdého bochníka vyvaľkáme ručne 4 korbáče, ktoré následne spletáme ako vianočku. Z tohto množstva cesta nám vzniknú dve chaly.
Nakoniec potrieme žĺtkom z vajec a posypeme statočne sezamom.
Pečieme v predhriatej rúre na 220 cca 45 - 50 minút.
Poznámka od kuchařky
Barches, čiže chala sa pripravuje v dvoch kusoch jedna na piatok vecer a druhá na sobotu. Sábes začína v piatok večer pri západe slnka zapálením sviečok v šábesových svietnikoch, odriekaním motlitby a požehnaním nad vínom v /kidush/ pohári.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Šábesová chala - Barches
-
Určitě tam má být voda.. Na kilo mouky něco malinko přes 1/2 litru..
-
Dobrý den, vážně tam nemá být voda?
Pekávala ho moje babička, bohužel už není a recept od ní nemám. Díky.
-
No.. správně by se těch chlebů mělo upéct šest.. Kiduš se musí dělat nad dvěma chleby .. a to je jeden kiduš v pátek večer, druhý v sobotu ráno a třetí na seuda šlišit..
-
Ja používam vážené pekárenské droždie preto je tam vaha 5dkg, normalne postaci jedna kocka 42g. Ja tam inak neuvadzam ze kocka ma 5dkg, ale iba 1 kocka.
Pre istotu som doplnil
-
Moshe, máte u vás "divné" kostky droždí, ty naše české mají 42g
.
-
Také ozajstné a chutné
len sa zahryznúť
a prekrásne foto
+4
-
Dakujem, možete pridať bravčovu masť pripadne. Ten husací tuk je koli tomu že je to kosher.
-
Moc hezké a určitě dobré.
Mohl by se (popřípadě) dát jiný tuk? Posílám bod.