Kuřecí roláda s bílým vínem a holandskou náplní

Drůbeží maso Doba přípravy: Do 2 hod. 20 názorů

Drůbeží maso Doba přípravy: Do 2 hod. 20 názorů

Suroviny 8 - 10 porcí.

celé kuře, cca 1,5 kg
300 g mletého bůčku
150 g sýru eidam
anglická slanina plátky - nemusí být
sůl
pepř bílý mletý
3 dl bílého vína suchého
hrst zelené petrželky krájené
2 cibule
lžíce másla
2 malá strouhnutí muškátového oříšku
vývar (voda) na podlití
2-3 lžíce hladké mouky na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Bůček očistíme, nakrájíme na kostky a umeleme. Sýr nastrouháme na jemném struhadle a v míse ho promícháme s mletým masem, solí, mletým pepřem a 1 dl vína. Směs necháme chvíli odležet a dle potřeby jí dosolíme.

  2. Mezitím vykostíme kuře (vykošťuji od hřbetu) a zlehka ho naklepeme přes fólii (mikrotenový sáček). Plát masa si položíme na fólii, maso osolíme a poklademe plátky anglické slaniny. Pak na 2/3 plátu rozetřeme mletou směs a posypeme ji nakrájenou petrželkou.

  3. Poté plát masa zabalíme pomocí fólie do tvaru rolády. Balíme ze strany, kde máme náplň - po délce masa. Fólii odstraníme a roládu pevně převážeme motouzem (nití). Pak roládu ještě lehce osolíme.

  4. V pekáčku rozehřejeme máslo a roládu ze všech stran opečeme. Poté přidáme na plátky nakrájenou cibuli a zlehka ji orestujeme. Vše podlijeme horkým vývarem (vodou) do poloviny výšky masa, pekáč přiklopíme poklicí a vložíme do vyhřáté trouby na 185°C.

  5. Až se maso začne péct, tak teplotu stáhneme na 170°C a pečeme do změknutí. Maso dle potřeby podléváme, ale jen zlehka, aby v pekáči tzv. neplavalo. Roládu během pečení přeléváme vypečenou šťávou a ze stran pekáče, do šťávy seškrabujeme nápečky (udělají pěknou barvu). Asi 15 min před koncem pečení maso odklopíme, aby chytlo barvičku.

  6. Měkké maso vyjmeme stranou a vzniklou šťávu v troubě (na 185°C) nebo na sporáku vydusíme na tuk. Ten pak zasypeme moukou, zasmažíme do světlé barvy a podlijeme chladným vývarem. Vše pečlivě rozmícháme a necháme v troubě, nebo na sporáku provařit.

  7. Po 15 min. prováření šťávu přepasírujeme přes jemné síto do kastrolu, přidáme bílé víno, dle potřeby dosolíme, přistrouhneme oříšek a necháme ještě asi 10 min. pomalu provářet, aby šťáva pustila na povrch tuk (glanc). Pakliže je tuku hodně, tak ho jemně odebereme pomocí naběračky. Chuť šťávy je jemná a lehká.

  8. Roládu zbavíme provázku, nakrájíme jí na plátky a dáme pod poklicí ohřát do trouby nebo jí ohřejeme na pařáčku.
    Jako příloha se hodí rýže, brambory, bramborová kaše, i houskový knedlík.

Poznámka od kuchařky

Roládu jsem dělala v návaznosti na to, že jsme dělali mleté holandské řízky. Dělali jsme je asi z kila masa a tak jsem část míšeniny využila i na plňku do rolády, jen jsem ještě přidala víno.

Odkazy na vykošťování kuřete - http://www.toprecepty.cz/recept/3910-pikantni-kure..., nebo http://www.toprecepty.cz/recept/1899-vykostovanie-... .

Komentáře k receptu Kuřecí roláda s bílým vínem a holandskou náplní

  • mirca75 mirca75 (autorka receptu)

    Všem vám děkuji za milé komentáře:-K a pokud vyzkoušíte, budu moc ráda.
    Maris:-), až budu umět alespoň čtvrtinu toho co ty ( co se tady vaření a focení týká), tak si teprve budu myslet, že něco málo umím:-8:-K.
    Katica (neregi.), vykostit kuře není až takový problém;-). Vem odvahu;-), tenký a hodně ostrý nůž, kuře a od hřbetu mu odřezávej maso od kostí. Uvidíš, že už u dalších vykošťování, si budeš jistější a jistější:-K.
    Magdalenko:-) děkuju za přečtení celého receptu:-K. Taky ráda studuju podrobné návody, recepty,....;-).

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :yes::yes::yes:Bezkonkurenční roláda- paráda,posílám boďku:yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KMirčo, ty jsi ďábel:-!Fotky přenádherné:yes::yes:+

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    :-)Pohádkové!:yes::-K

    Odpovědět

  • katica katica (neregistrovaný)

    naozaj krasa a ja tak chcem vediet vykostit kurca a nikdy nemam odvahu sa do toho pustit,hold kto vie ten vie a ja sa mozem iba pozerat a chvalit.

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    Miruš, ta teda je!:-O:-K

    Odpovědět

  • gabik gabik

    Parádička:-K to si ukládám:yes::yes: +

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Mirko,to jsou tak parádní fotky,teda.:yes:Mohla by ses klidně živit jako fotograf a stylista foodu a nejen to .Ta roládka musí šmakovat.:-p:-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Tééda, Miru! Dala bych si, máš to pěkný a bude to určitě úžasný. :yes: Nechceš mě pozvat na večeři? :-D No né, já už mám vymyšleno na dnešek, ale. . . :-p;-) +12

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Nádherné fotky:-Ka závidím ti tvé kuchařské umění:-8;-)+11:yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Miruš, ty tvoje roládky a to nejen z masa, ale i sladké jsou skvělé jak pro oko, tak chutí;-)Dávám ti 10 bod:yes:

    Odpovědět

  • misza misza

    :-O nádhera:yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Nedávno dávali v televizi film pro pamětníky Barbora řádí a já říkám - Mirca řádí:yes::-))
    Mirco, když se dívám na Tvé recepty a fotky - vypínám sporák a dávám foťák k ledu,:-(( máš obojí naprosto dokonalé:yes::-))+

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Luxus, Mirko, člověk by si hned nabral!!:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Miru, to musím vyndat mlýnek na maso, co? :-D:-D. No tak jo no..;-):-p:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: náplně do kuřecích rolád náplň do kuřete kuřecí roláda náplň do rolády čím naplnit kuře napln dokuřete naplne do kuřete recept na kuřecí roládu recepty rolady čím naplnit vykoštěné kuře holandská kuřecí rolka kureci roláda délka peceni roláda z kuřecího masa kuřecí roláda recept kuřecí maso na víně bílém jak balíme masovou roladu směs na špagety z veprovky pomazánka z bučku s bílým vínem nápln do kuřecích rolády napln do kurecich rolad