Lečo
Jídlo, do kterého využijete přebytky sezónní zeleniny. Řeč je o leču, velmi jednoduchém, rychlém a chutném pokrmu. Můžete jej podávat s pečivem, bramborami nebo ho zavařit a chuť léta si tak připomenout i v zimě.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 771 kJ / 2 574 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,19 g |
Tuky | 172,23 g |
Vláknina | 30,88 g |
Cholesterol | 1,07 g |
Sodík | 6,09 g |
Sůl | 14,63 g |
Sacharidy | 127,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rajčata oloupeme a společně s paprikou je pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Stroužek česneku oloupeme a utřeme.
Krok 2: Oloupeme rajčata a společně s paprikou je pokrájíme.
Krok 3: V hrnci (2 l) rozehřejeme sádlo a zpěníme drobně pokrájenou cibuli.
Krok 4: Na cibuli přidáme utřený česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená.
Krok 5: Přisypeme papriky, přikryjeme a dusíme 10-20 minut, do změknutí.
Krok 6: Přidáme pokrájenou uzeninu a rajčata a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dostatek šťávy, přilijeme přiměřené množství vody.
Krok 7: Až je vše měkké, přidáme vejce a mícháme, vejce se brzy srazí.
Krok 8: A závěrečný trik: vše se krásně zahustí v tuto chvíli přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá správnou konzistenci.
Zveřejněno 13. 4. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lečo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZJE
Moje poznámka
Lečo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZJE
Nejnovější recepty
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 10 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 10 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 10 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborová polévka s houbami
martina.mickova88 před 54 minutami
Vepřová plec na hořčici a barevném pepři
Kacabenka před 1 hodinou
Krupicová kaše
Veronika_1 před 1 hodinou
Kakaová bábovka s tvarohem
Sluncejasne před 2 hodinami
Boloňské špagety
Toxic runner před 3 hodinami
Chilli hovězí
Antonausprag před 3 hodinami
Domácí krtkův dort
Kuba_cooks před 3 hodinami
Slané palačinky zapečené se šunkou a italským sýrem
Jan Nemec před 5 hodinami
Ořechová bábovka
SUMAVA před 5 hodinami
Tématické fráze:
leco,
lečo recept,
lečo s moravskou klobásou,
recepty na domácí lečo,
recept leco,
recept na lečo,
jak se dělá lečo,
lečo s klobásou,
recepty leco,
zeleninové lečo sterilované,
recept domácí lečo s vejcem,
jak se vari leco,
výroba leča,
lečo recepty,
leco s klobasou recepty,
jak uvařit lečo,
recepty na leco,
vaříme lečo,
recept na leco s klobasou,
domaci leco s klobasou
Suroviny:
sádlo,
cibule,
česnek,
paprika sušená sladká,
paprika čerstvá červená,
rajče,
sůl,
pepř mletý,
protlak rajčatový,
uzenina,
vejce
Komentáře (63)
Původně se to jmenovalo Lečo jako od Vitany protože, pokud se kdo pamatuje, to lečo bylo měkké až rozvařené a to my rádi.
Teď jsme se dostali přímo do Prostřena kde se strhávají body za to, že někdo nejí třeba vnitřnosti, nebo za to, že je něco uvařeno jinak než je zvyklý.
Máme rádi právě ty nitky rozmíchaného vajíčka a nebudu soudit někoho, kdo v leču radši radši smažené vejce. Tak ať on nesoudí mně za to, že je nerad.
Tohle lečo je zahuštěno tím protlakem a jestli někdo nevěří, že to jde a dá tam radši jíšku je to jeho věc.
Jen jsem nechtěla napsat naplno, že tohle slušný člověk nenapíše, ale jak je vidět, zřejmě to vadí jen mně.
Přitom já sám vždy a všude tvrdím, že je to každého kuchyně, on to bude jíst a když něco změní policie nepřijde.
Přiznávám, že mně to jaksi znechutilo, ale ne to, že lidé vaří něco jinak, mají na to svaté právo.
lečo je vodové, pokud tam vodu necháte. Pokud ji varem odpaříte, lečo vodové není.
Paprika udělala super barvičku a protlak doopravdy super zahustil. Ráda zkouším nové věci a teď jsem skutečně ráda
Jediné minus je to, že mi přítel zakázal už s lečem experimentovat, protože tohle nemá chybičku
micka:
Na špeku usmažím cibuli, pak přidám nakrájené papriky, po cca 10 minutách přidám oloupanáa nakrájená rajčata (spařená ve vařící vodě). Nechám vše přiměřeně změknout a přidám vrchovatou lžíci obyč. hořčice a cca 5 lžic kečupu Heinz.Nakrájenou čabajku na kolečka osmažím zvlášť na pánvi a dám pak do hotového pokrmu. Také zvlášť usmažím vajíčka -vypadá to pak o mnoho lépe a dám rovněž na úplný konec,když je lečo uvařené. Dobrou chuť.
Stejně tak i mletá paprika, je to sice nezvyklé, ale suroviny k sobě ladí, takže proč ne?Radím vyzkoušet a pak kritizovat
Sladka paprika se bezne dava do madarskeho leca.
dadala.hyperlinx.cz/zele/zeler0005.html
U nás se například lečo dělá s mletým masem. (na osmaženou cibulku se přidá mleté maso....jinak už je postup stejný). Jako přílohu nebaštíme pečivo, ale nové brambory.
Recept mám od babičky, jelikož děda, stejně jako můj manžel, jsou spíše na maso, než na párky nebo salám v jídle
Protlak používají profíci jako zahušťovací agent.
Dnes jsem - podle tebe, Drobku, přidala ten rajský protlak, ale nijak zvlášť tam znát není.
Fotky jsem udělala ze zvědavosti, jestli dokážu tak nevzhledné jídlo nějak slušně nafotit
Ty podivné váhy, 170 g jsou přepočet z 6 uncí, netřeba následovat přesně.
Možná podle vás tam uzenina nepatří, podle nás a podle Wechsbergerovic moravské kuchařky Marie tam patří, podle mojí huby taky.
A těch 40 minut na papriky? Nerozvaří, jen změknou a aby to nakonec nebylo řídké zahustí se protlakem. Možná to vypadá jako nesmysl, myslel jsem si to taky. Zkusil a už to vím.
Starší generace, za socialismu vychovaná si bude pamatovat Lečo s moravskou klobásou. Jistě to nebyl špičkový výrobek, sám jsem u výroby konzerv byl. Ale jak byla zelenina s uzeninou proleželá se doma nedá napodobit. Chybí rok ve skladu.