Vajíčko nahniličko, natvrdo či naměkko
Podrobný návod na vaření vajec naměkko, nahniličku či natvrdo. Pro začátečníky pěkně popsané, jak dosáhnout úspěchu. Vařená vejce jsou součástí mnoha pokrmů, hlavně studené kuchyně, takže návod určitě pomůže.
Postup přípravy
Krok 1: U každého způsobu vaření vejce můžeme použít kuchyňskou minutku, která nám pomůže s dodržením času.
Krok 2: Vejce bychom měli použít co nejčerstvější. Zároveň je před přípravou vyjmeme o něco dříve z lednice, aby jim při vaření nepraskala skořápka. Do hrnce s vodou, kde budeme vejce vařit, přidáme sůl, lépe se pak vejce budou loupat a nevytečou, pokud skořápka během vaření praskne.
Krok 3: Vejce nahniličko: vejce vložíme ideálně do již vroucí vody, v jedné řadě dospod hrnce. Takto vaříme 5-6 minut. Po vyjmutí ihned zchladíme, vložíme do studené vody, tím zastavíme proces vaření. Bílek by měl být pevný, žloutek jemně krémový, skoro tekutý. Loupou se hůř než natvrdo, ale jdou krásně jíst třeba na chlebu nebo do salátu.
Krok 4: Vejce natvrdo: tentokrát vejce vložíme do studené vody. Po dosažení varu, vaříme vejce 9-10 minut (větší vejce spíš 11 minut, menší 8). Poté je vyjmeme a dám do studené vody aspoň na 5 minut. To zastaví var a vejce se budou dobře loupat. Pokud je budeme dál používat (třeba na chlebíčky), skladujeme je oloupaná v krabičce se studenou vodou, v lednici.
Krok 5: Vejce naměkko: do vařící vody vložíme vejce pomocí lžíce, aby se nerozbila. Vaříme 3-4 minuty, podle velikosti vajíčka. Bílek po této době bude už tuhý, ale žloutek zůstane dokonale tekutý. Po vyjmutí z vody je opět důkladně zchladíme.
Zveřejněno 20. 9. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vajíčko nahniličko, natvrdo či naměkko
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZmO2
Moje poznámka
Vajíčko nahniličko, natvrdo či naměkko
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZmO2
Nejnovější recepty
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 12 minutami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 1 hodinou
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 1 hodinou
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 3 hodinami
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 4 hodinami
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 7 minutami
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 3 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 5 hodinami
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 5 hodinami
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 6 hodinami
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 6 hodinami
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 7 hodinami
Květáková polévka
Eva_H před 16 hodinami
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 18 hodinami
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 19 hodinami
Tématické fráze:
jak dlouho vařit vajíčka,
jak dlouho se vaři vajička na měkko,
jak dlouho se vaří vajíčka na tvrdo,
vařeni vajíček,
vejce na měkko doba vaření,
jak dlouho se vaří vajíčka,
vařená vajíčka,
doba vaření vajíček,
jak se vaří vajíčka na tvrdo,
jak dlouho se vari vajicko na tvrdo,
vaření vajíček na tvrdo,
jak dlouho se vari vajicko na mekko,
jak vařit vajíčka,
jak uvařit vajíčka,
jak dlouho vařit vajíčko,
jak uvařit vajíčko,
jak dlouho se vari vajicko,
varene vajicko,
vejce na tvrdo doba vaření,
doba vareni vajicek na tvrdo
Komentáře (24)
záleží ovšem na velikosti vajíčka,při opravdu velkých je klidně možné ,že i minutka a dvacet vteřin.