Dobrý domácí sýr - Retro
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 829 kJ / 1 393 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,19 g |
Tuky | 117,69 g |
Vláknina | 0,16 g |
Cholesterol | 761 mg |
Sodík | 228 mg |
Sůl | 0,47 g |
Sacharidy | 20,19 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zde není myšlen tvaroh na strouhání. Naše prababičky a babičky dělávaly tvaroh velmi tuhý, aby dlouho vydržel a neplesnivěl.
Recept z novin Křesťanská žena 1920-50 Rodina a domácnost.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
31. 8. 2014 19:43
Klihák se dělá tak že oslíte tvaroh,okořeníte kořením jaké máte ráda (dával se kmín),dáte do kastrulku zalijete trochou piva,promicháte,znovu trochu zalijete ,vezmete igelit a dáte na vrh kastrůlku kolem ovážete provázkem aby se tam nedostával vzduch a hlavně aby líbezná vůněvás nelákala k ochutnávkám a zhruba po týdnu v teple u radiátoru (v zimě)můžete se pustit do bašty.
31. 8. 2014 13:10
chci skusit klihák co dělali naše babičky .čím zalít mléko nebo jak tady píšou i pivem? děkují.
21. 10. 2011 17:09
Myslím si, že nie je na škodu oprášiť recepty staré, ktoré neprávom dnes zaznávame. Veď komu sa recept páči, ten vyskúša, možno sfotografuje a fotku priloží. Nie je povinnosťou vkladať recepty len s fotkou. A nemusí byť ani osobne odskúšaný. A takéto recepty už v kuchárskych knihách nenájdeme. Vždy sa nájdu ľudia, ktorým sa bude hodiť, tak buďme radi za každý recept a nepodceňujme žiadny. Už len z toho dôvodu, že autor si dal tú námahu a pridal ho tu pre všetkých s tým najlepším úmyslom.
21. 10. 2011 13:33
Jen ať pan František opisuje!! Když to čtu vybaví se mi zlaté postřižiny... Jsem moc ráda, za takové recepty a minimálně ten puding chci vyzkoušet... Jen nevím, jaký tvaroh
21. 10. 2011 13:30
Klariska: U některého ze svých receptů František podotýká, že pokud recept nikdy nedělal, ani u nikoho nejedl, píše to do poznámky. Takže pokud u receptu není v poznámce, že recept nedělal, beru to, že s ním má zkušenost. Tohle konkrétně je známý starodávný recept, mám ho ve své kuchařce taky, jen tedy bez těch žloutků.
21. 10. 2011 13:07
Františku, přidáte někdy taky něco, co jste sám upekl / uvařil, nebo nám jen opíšete celou kuchařku? Tento recept je alespoň zajímavý, ale hromada neozkoušených receptů na pečivo nám to tu moc neobohatí.
21. 10. 2011 12:14
Recept se mi líbí+5
21. 10. 2011 10:49
Nikdy nezapomenu na klihák, který mamka nakládala z tvarohu, byl krásně cítit a na chleba s máslem a s hrnkem mléka to byla jedinečná večeře nebo svačina. Dnešní tvarohy jsou příliš sterilní, z těch klihák nejde udělat
21. 10. 2011 10:45
No, mi se to taky líbí Věřím, že foto někdo přidá
21. 10. 2011 10:44
1974andrea: Já jsem to pochopila tak, že se žloutky vmíchají do horké, ale už nevařící se hmoty. Takže úplně syrové nebudou, jen nebudou sražené, jako kdyby prošly přímým varem
21. 10. 2011 10:02
Já si rovněž myslím, že nevadí staré opisované recepty, dyk i já sem dávám recepty opsané z naší rodinné kuchařky
21. 10. 2011 09:36
Tady se asi bude muset nechat náš normální tvaroh vykapat, aby ztratil přebytečnou tekutinu, ne? Recept se mi líbí, i když s těmi syrovými žloutky se to bude muset rychle zkonzumovat
21. 10. 2011 09:30
Taky se mě recept líbí a uvítala bych, kdyby bylo na sýr víc takových obyčejných receptů.
21. 10. 2011 09:22
Mě to ani trochu nevadí, že autor opisuje z novin. Já tyhle recepty totiž vůbec neznám, a jelikož nepatřím k movitějším lidem, tak takové recepty jedině uvítám. A mám dojem, že už brzy se hodí nám všem, umět "vařit po staru".
A paní Kroupová, já taky nemám digitální foťák, takže kdybych se tady zaregistrovala, tak by to taky vypadalo, že jenom "opisuju z novin".
A paní Kroupová, já taky nemám digitální foťák, takže kdybych se tady zaregistrovala, tak by to taky vypadalo, že jenom "opisuju z novin".
21. 10. 2011 08:45
proč sem opisuješ recepty z novin ? Pochybuji, žes je kdy dělal. Nebo nemáš foťák, abys je vyfotil ??
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 8 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 8 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 8 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 9 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 11 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 1 hodinou
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 2 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 2 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 4 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 4 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 4 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 6 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit listový salát, aby byl křupavý, svěží a chutný? Na přípravu zálivky známe vychytávku
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Další recepty
Tématické fráze: recept na domácí tvarohový sýr klihák starý sýr z tvarohu recept klihák tvaroh klihák starý sýr dobry syr starý sýr z tvarohu domácí sýr klihák syr klihak jak se dělá klihák domácí klihák domácí sýr z tvarohu recept sýr z tvarohu podle babiček recept na starý sýr klihák z tvarohu domácí starý sýr domaci sýr z tvarohu oklihák starý sýr recept recept na syr klihak
Suroviny: tvaroh, sůl, máslo, paprika sušená sladká, žloutek
Dobrý domácí sýr - Retro
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yJJE
15 názorů