

Vanilkové rohlíčky moji babičky
Suroviny
- 420 g hladké mouky
- 310 g Hery
- 105 g moučkového cukru
- 105 g mletých ořechů
Postup přípravy receptu
Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto a necháme odpočinout.
Tvoříme rohlíčky a pečeme do růžova na 170 stupních.
Teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Obalujeme opatrně, jsou křehké.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vanilkové rohlíčky moji babičky
-
-
Naprostý souhlas. Hera je dobrá na některé koláče, buchty, ale prosím do vánoční klasiky ji necpěte. Je to prostě poznat a není to ono. Zdraví Jarka
-
Prosím, berte to pouze jako legraci, ovšem která se zakládá na pravdě. Já už totiž něco pamatuji. Neříkalo se, že Hera je vlastní sestra másla, ale "Sana". Tak zněl slogan. Zdraví Jarka
-
drakoska: "vždycky se psalo, že Hera je sestra másla"
Hi hi, a konkurence dodávala, že máslo nemá bratra! -
drakoska: To říkávala moje maminka taky: dřív lidi chovali prasata, a krmili je tak, aby měli co nejvíc sádla.
Na Vánoce se strčila husa do posadu a cpala se šiškama, aby byla pěkně tlusťoučká a měla pěkně tučná játra (to by nám dnes ochránci přírody a zdravé výživy dali!). Rozhodně neřešili tak často zdravou výživu (obávám se, že ji neřešili vůbec) a přitom rozhodně nebylo tolik civilizačních chorob! My stále mluvíme o zdravé výživě (často od extrému k extrému, jednou se něco zakazuje a vzápětí propaguje jako super žádoucí
), myslíme na to, abychom jedli zdravě (ale co je zdravě?!), a přitom nás kosí infarkty, cukrovky a další metly moderního lidstva. Jenže my žijeme úplně jinak, než naši nedávní předkové, v horším ovzduší, ve stresu a rozhodně se méně hýbeme. Bohužel to je taky "pokrok"!
-
drakoska: No co se týká nasycených mastných kyselin, je na tom máslo stejně jako Hera, jde spíše o chuť. Zkus - zkuste - udělat stejné cukroví, speciálně třeba tyto rohlíčky nebo linecké, z Hery a z másla. Rozdíl poznáš snadno. Palmovému tuku se asi nevyhneme, je margarínech, čokoládě, sušenkách, majonézách, slaných brambůrcích či tyčinkách, i v pečivu. A také v krmivu pro psy nebo v kosmetice. Problémem je hlavně množství, v jakém ho poslední dvě tři generace konzumují. A sádlo? Z výživového hlediska je sádlo hodnoceno lépe než máslo, má vyšší obsah nenasycených mastných kyselin. Ale máslo je nenahraditelné - třeba zrovna u cukroví
-
hosta: No, vlastně nepoužíváme nic jiného, hlavně máslo, ale Heru sem tam taky, hlavně tedy do pečení. Jenže máslo je opravdu drahé a vždycky se psalo, že Hera je sestra másla a najednou není?? Čemu má vlastně člověk věřit? Kdysi lidé používali hlavně sádlo a můj staříček, stařenka a vlastně i matka se dožili úctyhodného věku. A taky nám vtloukají do hlavy, jak je sádlo škodlivé. Člověk si někdy opravdu nevybere, co je dobré a co není. Palmový olej je dnes snad ve všem.
-
drakoska: Hera není vlastní sestra másla, je to velmi vzdálená adoptovaná sestřenice
- jedině máslo, milý Láďo, jedině máslo
-
pavla mr: A co by se dalo místo Hery použít? Dnes cokoliv v obchodě vezmeme do ruky, všechno je špatně.
-
Dávat heru kamkoliv je nedobré. Dávat ji do vánočního cukroví je nechutné. Hera je plná palmového oleje.
-
Už jsem dělala jednu dávku adneska dělam další! Rohlíčky miluju, ale neměla jsem zadný dobry recept....tenhle doporučuju!! Fatk úžasné, krřehoučke, z plechu se nesypou, nedrolí, krasně se trochu po zchladnutí obalují v curku....lepší jsem asi nejdla, jen asi od maminky
-
dělám téměř identické
jsou fakt výýborné
-
Vanilkové rohlíčky to jsou prostě vánoce.
-
Evi, naše nejoblíbenější Vánoční cukrovíčko, které jsem letos dělala z 3.dávek a už vidím, jak budu přidělávat
Já si z těsta trhám kousíčky, válím v dlani a mírně ohnu. Dávám ti 5.bod -
pěkné, taky rohlíčky válím