Babiččiny blbouny
Ovoce začíná mít poctivou plnou chuť a byl by hřích toho nevyužít. Připravte si s námi českou klasiku v podobě babiččiných blbounů. Kynuté ovocné knedlíky jsou v sezóně plněné čerstvým ovocem, v zimě povidly nebo marmeládou.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 193 kJ / 1 958 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,63 g |
Tuky | 14,77 g |
Vláknina | 13,68 g |
Cholesterol | 271 mg |
Sodík | 1,79 g |
Sůl | 4,41 g |
Sacharidy | 390,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme všechnu mouku a do ní uděláme větší důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme moučkovým cukrem a zalijeme necelou polovinou vlažného mléka. Trošku zasypeme moukou a promícháme - pouze to, co je v důlku. Necháme vzejít kvásek, cca 15 minut.
Krok 2: Potom přimícháme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali vajíčko. Umícháme hladké těsto. V teple necháme kynout asi hodinu.
Krok 3: Pak lehce prohněteme a jemně vyválíme. Větším hrnkem vykrojíme kolečka, do kterých dáme ovoce, zabalíme a v ruce uválíme kuličky. Necháme je chvíli ležet, asi 10 minut, aby ještě nakynuly.
Krok 4: Poté je dáme vařit do vroucí vody na cca 5-8 minut (podle velikosti knedlíků). V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na povrch, vařečkou otočíme, aby se uvařily po celé ploše. Knedlíky jsou uvařené, když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto.
Krok 5: Vyjmeme je z vody a propícháme vidličkou.
Krok 6: Na talíři posypeme cukrem, mákem nebo nastrouhaným tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem.
Zveřejněno 10. 11. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččiny blbouny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W6lo
Moje poznámka
Babiččiny blbouny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W6lo
Nejnovější recepty
Brambory pečené v troubě
Přidáno před 7 hodinami
Nutellové oříšky
Přidáno před 23 hodinami
Vánoční myslivecké knoflíky
Přidáno 8. 10. 2025 20:42:48
Bramboráky s libečkem
Přidáno 8. 10. 2025 15:14:02
Pivní cibulačka
Přidáno 8. 10. 2025 14:00:02
Srnčí guláš
Přidáno 8. 10. 2025 13:02:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřový řízek naruby
Vierunkaa před 8 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
poirotka před 8 hodinami
Kuřecí stehna - jedna báseň
mysha před 9 hodinami
Bezpracný perník
boomgo před 10 hodinami
Kuřecí kousky na kari a smetaně
Penelope01 před 10 hodinami
Farmářská krkovička v cibuli a pivu
Danna před 10 hodinami
Krémová pórková polévka
Roobass před 12 hodinami
Náplň do koláčů a buchet - úsporná maková
MonkaF před 12 hodinami
Výborná buchta s jablkovým rosolem
Stepanka.M. před 12 hodinami
Tématické fráze:
babiččiny recepty,
kynuté knedlíky blbouni,
kynuté knedlíky s povidly,
babiččiny ovocné kynuté knedlíky,
babiččiny kynuté knedlíky,
babiččiny kynuté ovocné knedlíky,
kynute blbouny,
kynute povidlove knedliky,
babiččiny recepty.cz,
těsto na blbouny,
kynuté blbouni,
borůvkové blbouny,
knedlíky blbouni,
povidlové kynuté knedlíky,
ovocné kynuté knedlíky blbouni,
povidlove knedliky,
kynute knedliky,
kynuté knedlíky blbouny,
knedliky blbouny,
pralinkové knedlíky
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
droždí čerstvé,
cukr moučkový,
vejce,
sůl,
švestky,
povidla švestková,
mák mletý,
tvaroh na strouhání,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (79)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0