

Nepečený dort z polenty (bez lepku, mléka a vajec)
Suroviny
- 300 g instantní polenty
- 1 litr ananasového džusu
- ovoce:(na ozdobení)
- ananasový kompot
- mandarinky
- kiwi
- dortové želé
- cukr
Postup přípravy receptu
Ananasový džus naředíme vodou na celkový objem 1,2 litru, nalijeme ho do většího hrnce a přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme polentu a uvaříme z ní hladkou, hustší kaši. Nalijeme do dortové formy, uhladíme povrch a necháme vychladnout.
Po vychladnutí na korpus rozložíme libovolné ovoce.
Chceme-li mít dort slavnostnější, můžeme ovoce ozdobně vykrájet vykrajovátky na vánoční cukroví. Dortové želé připravíme dle návodu a opatrně jím přelijeme povrch dortu. Necháme v chladu důkladně ztuhnout. Poté vyndáme z dortové formy a můžeme servírovat.
Poznámka od kuchařky
Podobný recept už zde mám, ale tento se liší ochucením polenty, ozdobením ovocem i použitím želé, takže přidávám jako samostatný recept. Snad bude někoho inspirovat.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nepečený dort z polenty (bez lepku, mléka a vajec)
-
TerezaVe: Nádherné!
-
Pro inspiraci přidávám foto další verze. Od předchozí se liší pouze použitým ovocem a džusem v polentovém základu. Polentu jsem dala do hroznového džusu (100% šťáva z červených hroznů z DM; jinde jsem našla jen ředěné a přislazované). Ovocná ozdoba je z půlených červených a zelených kuliček hroznového vína, tedy doufám, pro většinu velmi pravděpodobně nealergizující ovoce na rozdíl od jahod a třešní a zároveň celoročně dostupná varianta na tvoření obrázků/tvarů ovocem kontrastních barev.
-
TerezaVe: Nádherný dort. Díky moc za fotku i za postřehy!
-
Tož přidávám druhou zkušenost a konečně i fotku
Velká forma (bez dna) průměr 26 cm
– narozeninový dort zdoben jahodami, borůvkami a kompotovanými třešněmi
Spodní vrstva – 1,2 litru jablečného džusu + 300g polenty (špatně jsem spočítala množství, stačilo by o 1/3 méně této vrstvy, ale nevadilo, do formy to všechno vešlo)
Střední vrstva – 800 ml kokosového mléka (odebrána většina smetany na šlehačku k podávání dortu), 2 vanilkové pudingy, 85 g fruktózy
- kokosové mléko je bezkonkurenčně nejchutnější; zbytek pudingu jsem vylízala rychlostí blesku
viz recept http://www.toprecepty.cz/recept/42197-kokosove-mle...
Horní vrstva – 2 balíčky dortového želé čirého (Dr.Oetker) + 500ml jablečného džusu + 60g fruktózy
Jediné co bych příště měnila je zdobení. Pokus o oblíbenou postavičku se moc nezdařil, jelikož třešně a jahody nejsou barevně kontrastní. Škoda, že nemůžeme kiwi. Na chuť to ovšem nemělo vliv a naopak třešně byly chutné. -
TerezaVe: Díky moc za zpětnou vazbu! Ona asi každá polenta saje trochu jinak, ale určitě to do narozenin ještě vychytáte
Jinak ty variace znějí skvěle!
-
Zkoušela jsem zatím testovací verzi před "produkční" verzí na narozeniny. Mělo to své mouchy. (Byl to můj první dort vůbec.) To ovšem nebránilo tomu, abychom ho ještě v 10 večer celý nespořádali.
Zkusila jsem verzi dle ArmDry s pudingem.
Použila jsem dortovou formu bez dna o průměru 18 cm.
Spodní vrstva – 0,5 litru jablečného džusu + 90g polenty – trochu to po vyndání z lednice teklo (asi z této vrstvy); chtělo by to přidat polentu a trochu přisladit
Střední vrstva – 330 ml mandlového mléka + 70ml vody (víc mléka nebylo po ruce), 1 vanilkový puding, 30 g fruktózy (příště bych taky trochu přisladila)
Horní vrstva – dortové želé čiré (Dr.Oetker) + 250ml jablečného džusu + 30g fruktózy
Nechtěla jsem použít barvené želé s barvivem z rozdrceného hmyzu či co v tom je, tak jsem použila čiré. Překvapilo mne, že jablečný džus je krásně obarvil do žlutava, takže by šlo třeba červené želé udělat asi z jahodové šťávy nebo džusu.
Z ovoce jsem udělala jen malé srdíčko. Chuťově bude lepší mít ovoce po celé ploše. Celý dort to taky trochu přisladí.
Chtěla jsem Vás potěšit fotkou, ale foťák stávkuje a telefon jsem upustila do dřezu.Snad příště...
Po pravdě není se čím chlubit, jelikož vrstvy i přes snahu nebyly vodorovné a želé jsem nechala trochu moc vystydnout, takže taky nebylo hladké.
Možná zkusím příště ještě okolo nějaký krém posypaný kokosem, abych zakryla nerovnost jednotlivých vrstev. -
petram: bohužel nebyla, vezla jsem ho na páteční rodinou návštěvu, ale měli jsme vybitý foťák, no a když se nabily baterie a bylo by možné ho vyfotit, tak už byl snědený, ale jelikož ho určitě v létě budu dělat znovu, tak se pokusím nezapomenout a vyfotit ho
-
ArmDra: Jé, to jsem ráda, že se recept líbí a dortík chutná. Nebyla by fotka? Ta by mě moc potěšila :)
-
právě se chladí v lednici, je to skvělý nápad, ale jelikož jsem ho dělala na slavnostnější příležitost, přidala jsem ještě jednu vrstvu mezi a to pudinkovou, připravenou ze sojového mléka a 2 pudinků (chtěla jsem ještě vyšlehat s tvarohem, ale zapomněla jsem ho koupit
), z ovoce jsem použila banány a do polenty ještě přidala pár rozinek....je to slast, opravdu skvělý, polentu používám dosti, bud jako těsto na pizzu, nebo na zapečení a podobně, ale tohle by mě nenapadlo...bodík letí
-
nádhera
-
petram: Dík, juknu do kaufu, tu mám blízko a tam jsem ji asi přehlídla
-
spagetka: Instantní polentu prodávají běžně u nás v Kauflandu a ve zdravých výživách. Vypadá např. takto
http://www.countrylife.cz/polenta-1-min-400-g-bio-... -
Instantní polentu neznám, kdes ji koupila? Třeba jsem si ji jen nevšimla, jinak, i pro diabetiky je polenta velmi dobrá
-
Nikolek: Polenta je kukuřičná krupice, dá se koupit např. v Kauflandu nebo v prodejnách se zdravou výživou.
Alexiss: Děkuji za upozornění, opraveno.
magdalenka, pipre, maris: Moc děkuju za chválu, jsem ráda, že se Vám moje recepty líbí -
Omlouvám se za ,,asi,, blbou otázku,ale co je t polenta?
Ještě jsem to neskzšela a recept se mi moc líbí. Chtěla bych to zkusit tak potřebuji vědět co to je