

Salát Waldorf
Suroviny
- hrst vlašských ořechů nakrájených nahrubo
- 2 jablka (kyselejší - oloupaná a nakrájená na větší kostky)
- šálek (rozpůlených kuliček) červeného hroznového vína
- 1 řapík celeru pokrájeného nadrobno
- 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 2 vrchovaté lžíce tučného bílého jogurtu
- 1 vrchovatá lžíce dobré majonezy
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- 2 lžíce hnědého cukru
- špetka soli
- špetka kayenského pepře
Postup přípravy receptu
Vlašské ořechy lehce opražíme na suché pánvi, až lehce zhnědnou - pozor, nepřežeňte, rychle se pálí a hořknou.
Jablka, víno, celer a kokos dáme do mísy a přidáme zchladlé ořechy.
Zalijeme zálivkou, kterou připravíme smícháním jogurtu, majonezy, kůry a šťávy z citronu, cukru, soli a pepře. Lehce promícháme a necháme vychladit.
Řapíkatý celer nenahrazujte celerem bulvovým. Oba sice mají charakteristické celerové aroma, ale bulvový celer nemůže nahradit šťavnatost a křupavost celeru řapíkatého.
Poznámka od kuchařky
Salát poprvé připravil v roce 1893 maître d’hôtel ve Waldorf Astroria v New Yorku City - Oscar Tschirky. V původním receptu byl jenom celer, červená jablka a majonéza. Postupem času se přidaly ořechy, někdo dává i hroznové víno, část majonézy se nahrazuje jogurtem.
Ačkoliv Oscar Tschirky, který byl pracovníkem hotelu, je všeobecně považován za vynálezce receptu, stále přetrvávají určité spory o jeho vzniku. Oscar Tschirky ostatně prohlašoval, že více jídel připravovaných v hotelu Waldorf pochází z jeho receptů (např. Benediktská vejce). Alternativní teorie tvrdí, že recept byl vytvořen v rámci speciálního waldorfského obědového systému, řetězce jídelen pro obědy, které zahájily svůj provoz ve dvacátých letech 20.stol, jehož logem bylo právě jablko.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Salát Waldorf
-
hosta: Já dám přednost klasice
To není nic proti Tvému receptu, jen by se měl možná jmenovat jinak. Klasický waldorf to není
-
zizala: Kdyby nevznikaly variace na tradiční jídla, měly by i toprecepty poloviční rozsah. Každý si upravuje podle své chuti, nám takhle velmi chutnalo. Znám i postup, že se bulvový celer zkaramelizuje na olivovém oleji hnědým cukrem, taky je to dobré.
-
Tohle je ale docela překopaný původní recept
Místo bulvového celeru řapík, no budiž, hroznové víno jako doplněk jablek - beru, ale ten kokos mi tam vůbec nesedí. Když už jsou tam vlašské ořechy, proč přidávat kokos, který to chuťově nutně hodí někam úplně jinam?
-
je to hezký....a hlavně je milý ten výklad...saláty miluju. Tenhle zkusím, páč se mi tam líbí ten řapíkatý celer...už jsem tento salát jedla, ale jen klasiku...obyč celer, jablko, ořechy....tato variace s vínem a řap. cel. je zajímavá....jdu do toho...a na 100% vím, že si zaslouží bod
-
Výborný salátek
+
-
Irrena, staci celer obyc., v puvodnim receptu rapikaty neni. Klidne i bez hroznoveho vina, to tam tez nemusi byt. Dulezita jsou jablka(lepe kyselejsi) a orechy.
-
Nádhera. To bych si opravdu s chutí dal.
-
Salát je dobrý...taky si ho občas dělávám
už jsem ho dlouho neměla....asi si ho brzy udělám a tobě za něj bodík posílám
-
Hned bych ho udělala
, ale nemám řapíkatý celer ani hroznové víno