Velikonoční jidáše řezané
Toto sladké kynuté pečivo se tradičně podává na Zelený čtvrtek. V tomto receptu si přípravu usnadníme tak, že jednotlivé jidáše netvarujeme, ale ukrajujeme z rolády, kterou naplníme máslem, rozinkami a mandlemi a ochutíme skořicí a vanilkou.
Suroviny pro 2 plechy
2plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 811 kJ / 3 540 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 78,07 g |
Tuky | 158,83 g |
Vláknina | 28,20 g |
Cholesterol | 1,03 g |
Sodík | 654 mg |
Sůl | 1,53 g |
Sacharidy | 435,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z trochy mléka, cukru a droždí zaděláme kvásek a necháme vzejít.
Krok 2: Všechny ostatní suroviny smícháme. Přidáme kvásek a pořádně vymícháme těsto, pak ho necháme hodinu kynout.
Krok 3: Rozdělíme ho na dva díly, které rozválíme na obdélníky o rozměru asi 30x40 cm. Potřeme je rozpuštěným máslem, posypeme rozinkami, mandlovými lupínky a vanilkou se skořicí.
Krok 4: Stočíme do roládek, ostrým nožem nakrájíme 1,5 cm silné špalíky a necháme je na plechu necháme ještě vykynout.
Krok 5: Na závěr potřeme vejcem a upečeme do zlatova, přibližně při 180 °C po dobu 20-30 minut.
Zveřejněno 30. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční jidáše řezané
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZ9Y
Moje poznámka
Velikonoční jidáše řezané
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZ9Y
Nejnovější recepty
Nepečené tartaletky s ostružinovou marmeládou
Přidáno před 10 hodinami
Karamelové řezy s pudinkem a krémem z tvarohu
Přidáno před 10 hodinami
Plněné cuketové květy
Přidáno před 10 hodinami
Pizza košíčky
Přidáno před 16 hodinami
Švestková povidla s kořením
Přidáno 22. 8. 2025 21:02:48
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno 22. 8. 2025 20:45:32
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohový koláč s ostružinami
LidaMD před 58 minutami
Ořechové kostky s karamelovým krémem
Danna před 5 hodinami
Salám v sýrovém těstíčku
Mummy46 před 6 hodinami
Tvarohové řezy - hrnečkové
Vytvarnik před 8 hodinami
Jablečné koláče
Merylas před 9 hodinami
Aljašská treska s koprovou omáčkou
ZboSy před 9 hodinami
Vaječný salát s řapíkatým celerem
ZboSy před 9 hodinami
Rychlovka z krabích tyčinek
Klar98 před 9 hodinami
Pomazánka z hokkaido dýně, s pažitkou a křenem
ZboSy před 9 hodinami
Pečená švestková povidla
Houska68 před 9 hodinami
Tématické fráze:
recept na velikonoční jidáše fenykl,
velikonoční jidáše,
jidáše se skořicí,
jidáše s rozinkami,
recept na jidase,
jidáše,
jidase z praskoveho droždí,
jidáše velikonoční,
recept na velikonoční jidáše,
velikonoční jidáše se skorici,
velikonoční jidáše recept,
jidas s rozinkami,
velikonoční jidášky recept,
velikonoční jidáši se skořicí,
recept na velikonoční jidáše se skořicí,
jidase-zviřatka,
jidase zviratka,
recept na řezané cukroví,
klasické jidáše,
medové jidáše se skořicí
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka celozrnná,
máslo,
cukr moučkový,
mléko,
žloutek,
sůl,
droždí,
kůra citronová,
fenykl,
vejce,
máslo,
rozinky,
mandle,
cukr vanilkový,
skořice
Komentáře (6)
Výrobky tolik nevyběhnou ale jsou trvanlivější (pokud se po nich nezapráší hned) a zdravější.