Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční jidáše řezané

Toto sladké kynuté pečivo se tradičně podává na Zelený čtvrtek. V tomto receptu si přípravu usnadníme tak, že jednotlivé jidáše netvarujeme, ale ukrajujeme z rolády, kterou naplníme máslem, rozinkami a mandlemi a ochutíme skořicí a vanilkou.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

PaCaOl PaCaOl

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 plechy

2plechy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 811 kJ /
3 540 kcal
Bílkoviny78,07 g
Tuky158,83 g
Vláknina28,20 g
Cholesterol 1,03 g
Sodík 654 mg
Sůl1,53 g
Sacharidy435,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z trochy mléka, cukru a droždí zaděláme kvásek a necháme vzejít. Krok 2: Všechny ostatní suroviny smícháme. Přidáme kvásek a pořádně vymícháme těsto, pak ho necháme hodinu kynout. Krok 3: Rozdělíme ho na dva díly, které rozválíme na obdélníky o rozměru asi 30x40 cm. Potřeme je rozpuštěným máslem, posypeme rozinkami, mandlovými lupínky a vanilkou se skořicí. Krok 4: Stočíme do roládek, ostrým nožem nakrájíme 1,5 cm silné špalíky a necháme je na plechu necháme ještě vykynout. Krok 5: Na závěr potřeme vejcem a upečeme do zlatova, přibližně při 180 °C po dobu 20-30 minut.

TIP: Jak se pečou jidáše

Zveřejněno 30. 3. 2013

Poznámka autorky PaCaOl

Recept pochází z "kuchařky " z roku 1949.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše řezané

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DZ9Y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše řezané

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DZ9Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Opravdu vypadjí krásně, +5:yes::-p

Jana Remkova: Mouka je "Předměřická pšeničná jemná celozrnná plnohodnotná - celé zrno s klíčkem". Toť celý nazev na žlutém sáčku.
Výrobky tolik nevyběhnou ale jsou trvanlivější (pokud se po nich nezapráší hned) a zdravější.:-)

Vypadají luxusně-příští rok vyzkouším!:-p

Vůbec nevím, co je to za mouku, celozrnná s klíčkem a určitě jsem ji tady nikde neviděla. Ale ty jidášky jsou krásné a dala bych si..:-p

Tématické fráze:
recept na velikonoční jidáše fenykl, velikonoční jidáše, jidáše se skořicí, jidáše s rozinkami, recept na jidase, jidáše, jidase z praskoveho droždí, jidáše velikonoční, recept na velikonoční jidáše, velikonoční jidáše se skorici, velikonoční jidáše recept, jidas s rozinkami, velikonoční jidášky recept, velikonoční jidáši se skořicí, recept na velikonoční jidáše se skořicí, jidase-zviřatka, jidase zviratka, recept na řezané cukroví, klasické jidáše, medové jidáše se skořicí

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka celozrnná, máslo, cukr moučkový, mléko, žloutek, sůl, droždí, kůra citronová, fenykl, vejce, máslo, rozinky, mandle, cukr vanilkový, skořice

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu