

Kuřátko na paprice
Suroviny
- Omáčka:
- špetka soli (na dochucení)
- 1/2 l vody (na začátku)
- 1/2 l vody (po uvaření stehen)
- 1 sladká smetana
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 zeleninový masox
- 200 ml mléka
- 2 kuřecí stehna
- 2,5 lžíce hladké mouky
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 5 cibulí (středně velkých)
Postup přípravy receptu
Na rostlinném oleji necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibulku, kterou poprášíme polévkovou lžící sladké papriky.
Vložíme zeleninový bujón a zlehka orestujeme.
Do hrnce poté vložíme omytá kuřecí stehna a zalijeme 1/2l vlažné vody.
Poté necháme 90 minut podusit pod pokličkou, dokud maso krásně nezměkne.
Po 90 minutách stehna opatrně vyjmeme, odstraníme kůži a dle zvyku maso obereme nebo necháme jednotlivé části v celku (pokud necháváme v celku, tak kůži neodstraňujeme, aby maso nebylo suché).
Do hrnce přidáme kůži z kuřete, přilijeme sladkou smetanu ( čím víc % tím lepší chuť ) a vlažnou vodou 2x důkladně vypláchneme kelímek, jehož obsah vždy opět vylijeme do hrnce.
Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem a ke konci zahustíme hladkou moukou rozmixovanou v mléce.
Ti, kteří si maso rádi obírají ( třeba i kvůli dětem ) mohou obrané maso vložit do hotové omáčky. My doma podáváme s "Brádelákama," ale je možné podávat i s jiným druhem knedlíků či těstovinami.
Poznámka
Na ilustrační fotografii, kde je jídlo už hotové, je poznat, že je maso sušší. Je to proto, že u nás se maso obírá a kůži mixujeme, aby měla omáčka lepší chuť.
Hodně špatně se odhaduje množství porcí, protože omáčky je dost tak na 4 porce, ale masa, zvlášť pro "masožravce," na 2 porce. Takže pokud je vás víc radši tam nějaké to stehýnko ještě přidejte ;)
VŠEM, KTEŘÍ SE ROZHODNOU RECEPT VYZKOUŠET, PŘEJEME DOBROU CHUŤ.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Kuřátko na paprice
-
Pat a Mat: dal jsem víc papriky, přidal trochu pravé maďarské pálivé( asi půl kávové lžičky) a ej to vynikající, díky za recept s těmi kůžičkami jsem neznalo. Výborné
-
max: To závisí v prvom rade od papriky a potom od fotenia. Nie vždy zodpovedá fotka skutočnosti. Častokrát je fotka oveľa lepšie vyzerajúca ako skutočné jedlo, alebo naopak. Takže podľa fotky sa nedá posúdiť jedlo. Treba uvariť a ochutnať.
-
ta omajda je nejaka bleda
-
My hotové kuřátko obereme, kostičky dáme našemu pejskovi a kůžičku rozmixujeme v omáčce. Než mi Honza řekl, že to takhle dělá, tak jsem to vůbec nepoznala ( byla jen zvýrazněná chuť kuřete ) a naopak jsem si pomlaskávala. Řekl mi to mnohem později a mě chutná, tak proč sem tenhle recept nedat, aspoň jen tak na ukázku
Jinak jsem měla v plánu sem dát ještě recept, podle kterého dělám kuře na paprice já.Já je peču v troubě a dávám asi víc papriky, protože mám omáčku barevnější. Problém je v tom, že bylo vždy málo omáčky a když se víc podlévalo, tak zase maso plavalo napůl ve vodě jen kvůli omáčce, takže teď děláme častěji tento způsob. Jediný, kdo asi nikdy nepoznal rozdíl mezi oběma variantama je náš pejsek
Moc vám všem děkuji za to, že jste se nás zastali -
Bobina77: na jídlo se fuj neříká..vidím to ve školce..jak mají děti něco jíst když už maminka řekne " fuj vy jste měli hrachovku" ale to sem asi nepatří - a dušené kůže v kuřeti na paprice mně nijak nepohoršují, obírám maso kvůli dětem takže kostičky psovi, chrupavky dlabe dcerka a kůže šup zpátky do omáčky. Pak se vše propasíruje sítkem a jaká je to dobrota...pečené kuře přece taky jíte i s kůži...nebo nee??
-
senky:
-
Bobina77:když vrátí, bude hladem
zákon akce a reakce
a jenom tak na okraj, autorka v receptu píše, že maso buď obereme nebo díly kuřete necháme v celku, takže máš možnost si vybrat -
Navir: moje řeč
-
Bobina77: A já zase říkám proti gustu... Proč hned ta silná slova a urážky, není to zbytečné
?
-
Bobina77: A ON TO NĚKDO Z NÁS TVÉMU PŘÍTELI PŘEDHAZUJE
TAK TO NEVAŘ A JE TO, NE
-
Fuj, zase i s kostí a rozemílat kůži, bože lidi vy jste prasata. Kdybyste to předhodila mému příteli tak vám to vrátí.