Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)

vybusna Kuchařka: vybusna

4 porcie Přílohy 33 názorů

Suroviny

500 g polohrubé mouky
(může byt i část hrubé)
5 vajec
1/2 lžičky soli
200 - 250 ml vody
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ručním šlehačem s hákovými nástavci smícháme polotuhé těsto. Pokud nemáte šlehač, tak vařečkou. Míchejte, dokud se netvoří při vytahování těsta, směrem vzhůru, pod vrstvou, bubliny.

  2. Připravíme lopatku, dlouhý nůž a namočíme je do vroucí vody. Na desku rozetřeme po celé šířce a délce v tenké vrstvě těsto a nožem začneme oddělovat dlouhé pásy a rychlým pohybem házíme do vroucí vody.

  3. Jak jsem naházela celou lopatku do vody, promíchala jsem špecle a hned jsem připravila další lopatku. Po přípravě jsem vybrala sítkem špecle z vody.

  4. Nedoporučuje se dlouho nechávat vařit ve vodě (ty moje tam byly max. 2 minuty). Jsou tenké, takže není třeba je tam mít dlouho. Špecle hned propláchneme studenou vodou, vyklopíme do mísy a pocákáme jej olejovým máslem.

Poznámka

Tento (s fotopostupom) a moje dalsie recepty najdete na

http://chalupnikovi.com/recepty/?p=2529

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 403 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)

  • alena.kyp alena.kyp

    Tak jsem dnes taky vyzkoušela;-) a jsou to spíš halušky nebo noky:-O než špecle:-Q dělala jsem je přes haluškové síto ;-) a dolvolila jsem si přidat i fotku:yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Milu, dnes na ně došlo a na mně taky :-)) Při prvním pokusu jsem použila nové haluškové struhadlo a povedla se směs nočků, halušek a špeclí :-) a moc nám chutná. Měli jsme s uzenými kostkami v hlávkovém zelí, mňam :-*
    Díky za recept, posílám fotku :)

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    V minulém komentáři jsem chválila, ale nefotila. Tak teď konečně přikládám foto.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • scofiq scofiq

    ...opsala jsem si recept na špecle a dole jsem zjistila, že máš na http video ukázku - tak ukládám a možná že se někdy pokusím :-)))
    máš toho na http opravdu hodně - šikovná holka :-)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(neregistrovaná)

    rozmarynaH: taketo ohodnotenie je velmi velmi...prijeme, dakujem za vyskusanie

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Dle tvého receptu jsem je dělala s mangoldem a uzeným a bylo to božské:-*:-K:yes:. Rozhodně se stanou pevnou součástí naší rodinné kuchyně. (Když spotřebujeme vlastní brambory, tak hledám náhradu a zde jsem ji našla. Díky:-K:-K) +12

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Majka8: Uvar si niekedy halušky s kyslou kapustou alebo tvarohom ;-):yes: Recept nájdeš na topkách, dala som to tu. Uvidíš tú dobrotu. ;-)

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    tejaja:Jejda,to jsem netušila,dík za vysvětení.Znám jen halušky s brynzouu a ty jsou ze syrových brambor,mimochodem já je zbožňuju:-p

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(neregistrovaná)

    babicka v usa: no v zasade mas pravdu, az na to, ze toto su klasicke bavorske specle a tie sa robia vylucne takto. Keby som robila slovenske specle, tak ich budem robit cez haluskar, alebo tak ako popisujes...No a zs bryndzou sa robia halusky, tak ako pise majka...zo surovych zemiakov.. aspon na strednom slovensku je to tak

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Majka8: Majka, oficiálne máš pravdu, že halušky sú zo surových zemiakov, ale v praxi je to inak. U nás na východe sa aj týmto nokerlom hovorí bežne halušky. Málokto povie, že urobí nokerle s vajíčkom, každý povie, že urobí halušky s vajíčkom. Dokonca aj rezancom sa zvykne povedať halušky, uvarím halušky s makom. A každý vie, o čo sa jedná, že sú to rezance a nie klasické hlaušky. ;-)

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    babicka v usa:Ne,ne...to nejsou halušky,ty jsou ze syrových brambor,tohle je jiný recept a dost dobrý,ještě jsem nedostala odvahu ho vyzkoušet,ale určitě je v pořadí:-D

    Odpovědět

  • babicka v usa babicka v usa(neregistrovaná)

    vybusna: vsak to je jako halusky! my je delame v americe leta, muzou se I hazet do vodu lzickoy, nejsou tak douhe a nebo dat cednik na hrnec a protlacit kverdlikem! Jenom nam tu chybi brynza. Ja jich nadela dopred a dam do pytliku z plastiku a dam zamrznout, pak jen je hodim na maslo, nebo treba vyskvarim spek nebo jen pridam cesnek a nastrouhame na to syru a je to vecere!!

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(autorka receptu)

    senky: janka....vobec sa toho neboj...ja som tiez nesla nabrat odvahu a vidis, ako sa to podarilo...robila som ich prvykrat v zivote....hlavne si namacaj vsetko horucou vodou

    Odpovědět

  • senky senky

    Milu, nádhera :yes::yes: nastuduju si u tebe postup a v nejbližší době vyzkouším, už dávno mně to láká, ale ještě nikdy jsem nenašla odvahu :-):-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Špecle máme rádi, vařila jsem je stejným postupem (protože je původní ;-):yes:), ale z hladké mouky. Musím říct, že ty Tvoje vypadají nějak lépe, takže zkusím příště z polohrubé :-K

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: špecle specle recept spatzle noky příloha špercle domaci specle jak se dělají špecle špecle video spatzle recept recept na špecle špecle recepty video špecle recepty recepty na spätzle šprecle spätzle recepty recept špecle špecle recept video spätzle recept se zeleninou špecle s kapustou špecle videorecept spetzle

Zapomněl/a jsem heslo