Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 29 758 kJ / 7 112 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,79 g |
Tuky | 405,63 g |
Vláknina | 19,90 g |
Cholesterol | 1,34 g |
Sodík | 3,48 g |
Sůl | 0,33 g |
Sacharidy | 786,70 g |
Postup přípravy
Jako kterékoli jiné medové těsto má i toto své klady a zápory. Především platí, že je třeba je co možná nejrychleji po vyhnětení rozválet do podoby plátů. Jinak ztuhne a další práce s ním bude obtížná, ba téměř nemožná. A po upečení získáte pláty, jež jsou obdobně jako medové perníčky tvrdé a vyžadují odležení v chladu, kde zvlhnou a zvláční.
Toto odležení ještě urychlí náplň v podobě pikantního ovocného džemu a krému. Autorka pracuje s máslovým nastaveným pudinkem, když ale přídavek pudinku vynecháte, budou výsledné řezy ještě trvanlivější. Krok 2: V kastrůlku svařte za stálého míchání máslo s cukrem, sodou, medem, mlékem a celým vejcem. Krok 3: Směs provařte, mírně zkaramelizuje, vroucí nalijte na mouku a vše zpracujte v robotu do podoby těsta. Je-li příliš tuhé, přidejte trochu mléka a opět vše propracujte. Krok 4: Z těsta vypracujte 3 stejně velké pláty, jež upečete na plechu s papírem v troubě vyhřáté na 150 st. dozlatova. Krok 5: Než zchladnou, připravte krém: Pudinkový prášek smíchejte s cukrem, přilijte vodu a za stálého míchání pudink svařte a provařte. Krok 6: Zchladlý pod folií zašlehejte do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla. Krok 7: Jeden plát potřete džemem, krémem a náplně přiklopte druhým plátem. Krok 8: Postup opakujte i v případě třetího plátu; docela nahoře bude krém. Krok 9: V chladu ztuhlý moučník polijte čoko polevou, jejíž základ tvoří rozehřátá čokoláda vymíchaná se ztuženým tukem. Opět vše uložte v chladu, aby se buchta rozležela a zvláčněla. Teprve potom ji rozdělte na řezy. Krok 10: Náš tip:
Rychle vyhnětené medové těsto co možná nejdříve zpracujte do podoby 3 plátů. Jakmile zchladne, začne tuhnout a špatně se pak rozvaluje. Bochánky proto ukládejte v teple přiklopené kastrolem, případně je rozvalujte na plechu s papírem nahřátým v teplé troubě.
Autorkou receptu je Soňa Frydrychová.
Zveřejněno 12. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medový moučník jménem Zázrak: Je tomu opravdu tak!
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G7G0
Moje poznámka
Medový moučník jménem Zázrak: Je tomu opravdu tak!
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G7G0
Nejnovější recepty
Losos s liškami ve smetanové omáčce
Přidáno před 7 hodinami
Polévka z čerstvého zelí s houbami a bramborem
Přidáno před 9 hodinami
Tvarohové nanuky
Přidáno před 15 hodinami
Uherská pěna podle ČSN
Přidáno před 16 hodinami
Karbanátky s cuketou jako obláčky
Přidáno 31. 7. 2025 13:11:14
Broskvovo-mandlový koláč
Přidáno 31. 7. 2025 13:01:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté povidlové koláče s drobenkou
Eva80 před 2 hodinami
Rychlá meruňková buchta
Denade před 3 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
Kocinka před 4 hodinami
Pečená švestková povidla
Sbotka před 5 hodinami
Jahodová zmrzlina
Sefiragold před 6 hodinami
Cuketový perník
Dodo86 před 6 hodinami
Cuketová buchta s tvarohem
jitulinek.s1 před 7 hodinami
Buchta s chutí koláče
knihomolka před 8 hodinami
Cuketový perník
sarkasj@seznam.cz před 8 hodinami
Tématické fráze:
medové řezy lepší než medovník,
řezy zázrak,
zázvorový moučník lidl,
zázrak z jednoho vejce,
medové řezy zazrak,
medové,žezy,
moučník z hladké mouky,
těsto se smrskává,
zázrak řezy,
medový močník,
medové žezy,
medový močník,
medáčky,
medove jeze,
top recepty medové dortíčky medáčky,
moucniky s jednoho vejce,
medovy plat,
medovnik zázrak,
nejrychleji udelaný cokoládovy moucník,
moucniky na odlezeni
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
soda jedlá,
med,
mléko,
vejce,
mouka hladká,
máslo,
voda,
pudink vanilkový,
cukr moučkový,
marmeláda rybízová,
čokoláda na vaření,
tuk ztužený
Komentáře (7)
Medové řezy - medáčky peču tímto způsobem již desítky let, je to starý rodinný recept. Jsou fakt skvělé, lepší než jakýkoliv kupovaný medovník. Doporučuji udělat krém s pudinkem (mléko, vanilkový pudink, lžíce polohrubé mouky), aby nebyl tak sytý, případně pláty natřít kávou, aby rychleji změkly. a rozhodně žádnou marmeládu ani čokoládovou polevu (zkoušela jsme to i s ní, ale není to ono), jen ten krém a nahoru ořechy. Ať se na mě autor tohoto receptu prosím nezlobí
Můžete to zkusit třeba hned na Vánoce.
http://www.recepty.cz/recept/medacky-medove-rezy-s...
...jinak poklona těm, kteří "to" dají a posílám bodík
A o tom,jestli je to zázrak bych nechal rozhodnout zdejší šikovné kuchařinky,to já ,jako líný chlap, posuzovat nemohu