Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 478 kJ / 5 850 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,77 g |
Tuky | 293,40 g |
Vláknina | 27,44 g |
Cholesterol | 926 mg |
Sodík | 330 mg |
Sůl | 0,83 g |
Sacharidy | 693,96 g |
Postup přípravy
Tyto bochánky, kterým se pro jejich jemnost a nadýchanost snad nevyrovná žádný náš mazanec nebo vánočka, pekli už staří Římané. Těsto, vydatně ochucené rozinkami a citrusovou kůrou, přislazovali medem. Neměly strávníky příliš zasytit, jejich úkolem bylo naopak trávení ulehčit. I proto se maritozzi v Itálii hojně pekly v období středověku, hlavně u příležitosti půstu.
Jejich název je odvozený od výrazu maritus (lat. manžel) a traduje se, že péct je měly dívky pro své snoubence, aby tím dokázaly, že jsou připraveny vejít do manželského svazku. Dle jiné pověry se pak mohly pekařkám těch nejlepších bochánků maritozzi dvořit nejlepší z mladíků, kteří byli v okolí k dispozici… Krok 2: Droždí utřete s 1 lžičkou cukru, přilijte trochu vlažné vody a dobře promíchejte. Zvlášť promíchejte mouku se zbylým cukrem, solí a citrónovou kůrou, do důlku přilijte rozpuštěné droždí, žloutky, olej a vlažnou vodou zadělejte vláčné těsto. Dobře je prohněťte a zapracujte do něj spařené, dobře osušené rozinky, sekané ořechy a kandovanou, příp. strouhanou citrusovou kůru. Krok 3: Opětovně propracované těsto nechte pod fólií 2 hodiny kynout. Jakmile zdvojnásobí objem, krátce je na pomoučeném válu přehněťte a rozdělte na 12 dílů o hmotnosti cca 90 g. Z každého vypracujte bochánek a všechny nechte na plechu s papírem na pečení 30 minut dokynout. Každý pak vytáhněte do podoby oválku, povrch potřete prošlehaným bílkem a ještě je nechte chvíli kynout. Krok 4: Pečte je pak v troubě vyhřáté na 180 °C 15 až 18 minut dorůžova. Mezitím připravte cukerný rozvar: Vodu svařte s cukrem do podoby sirupu a horkým z trouby vyjmuté bochánky potřete. Zchladlé podélně nakrojte (nedokrajovat!), každý opatrně rozevřete a dovnitř nastříkněte dle chuti oslazenou pevnou šlehačku. Krok 5: Náš tip:
Bez náplně vydrží tyto bochánky pod skleněným zvonem, případně v krabici s alobalem několik dní. Lze je také zamrazit na prkénku a zmrzlé zabalit sólo do fólie či sáčků, aby k sobě nepřimrzly. Rozmražené opět prokrojte a naplňte…
Zveřejněno 18. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67L9
Moje poznámka
Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67L9
Nejnovější recepty
Špízy se sýrem a cuketou
Přidáno před 33 minutami
Cuketová pomazánka s česnekem a sýrem, vhodné i pro diabetiky
Přidáno před 3 hodinami
Salát z pečených paprik
Přidáno před 5 hodinami
Masové kuličky s letním salátem, mozzarellou a vejci
Přidáno před 7 hodinami
Cuketový koláč se sýrem vhodný i pro diabetiky
Přidáno před 22 hodinami
Ajvar z paprik
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodová buchta hrnková rychlá
horackovapetra před 44 minutami
Hanácký salát z červeného zelí
Kerstein před 1 hodinou
Cuketové řezy se zakysanou smetanou
Wanilor před 1 hodinou
Pikantní pomazánka z cukety
ZboSy před 2 hodinami
Kuřecí v rajčatové omáčce
koczkodanka před 2 hodinami
Cuketová polévka s koprem, sýrem a smaženými vejci
zenikar před 2 hodinami
Špenátová polévka
Kajkajak před 2 hodinami
Bublanina s třešněmi (nebo jiným ovocem)
Papucel před 3 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Lemur91 před 3 hodinami
Tématické fráze:
bochanky že sekané,
perníkové těsto středověk,
nejlepší bochánek,
kroužek na cukerný rozvar,
historycký mazanec,
jak zabalit velikonoční bochanek,
recept stredovek,
starodavne recepty,
recepty ze středověku,
jídlo ve středověku recepty,
šlehačkové bochánky,
recept na zmrzlé kroužky,
co jsou spařené ořechy
Suroviny:
mouka hladká,
droždí,
cukr krupice,
voda,
sůl,
žloutek,
olej,
rozinky,
ořechy vlašské,
kůra citronová kandovaná,
citron,
bílek,
cukr krupice,
voda,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový
Komentáře (2)