Morek - surovina k dalšímu použití

casino Kuchař: casino

Hovězí maso 17 názorů

Suroviny

Morkové (hovězí) kosti
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nařezané kosti očistíme od případných štěpin a opláchneme.

  2. Kosti dáme asi na 30 minut do trouby (80°C) nebo na 3 minuty do MW (na střední výkon) a morek pak vyklepneme, nebo vytěžíme lžičkou.

  3. Morek následně použijeme, jak kuchařské zákony kážou nám…

    Poznámka:

    Morek je u nás zatím nedoceněná surovina…

    Morkové kosti jsou za hubičku, ale kupují se především k přípravě vývarů. Pokud z kostí „vytěžíte“ morek, můžete mít vývar a navíc i další delikatesy.

    Morkové kosti se obtížně vybírají pouze očima: někdy se i příčně rozřezaná plná kost (u kloubu) jeví jako morek, ale avšak na rozdíl od morku je tvrdá jako kost. S dobrým řezníkem se určitě domluvíte aby vám vybral kosti s „oboustranným“ norkem.

    Kosti před tepelnou přípravou je dobré nechat pár hodin vykrvit ve studené vodě (z časových důvodů toto pravidlo zde nebylo dodrženo – viz foto)

    Dále můžeme morek zpracovat ihned (např. Risotto alla milanese) nebo skladovat v lednici, protože studené se dobře krájí (např. na Morkové „foie gras“

    Vyvařené „osso buco“ můžeme použít jako kokotky (např. místo hlemýždích domečků na nadívané šneky)

Poznámka

V postupu zmíněné rcp:

Risotto alla milanese

http://www.toprecepty.cz/recept/41421-rizoto-po-mi...

https://www.toprecepty.cz/recept/46644-morkove-foi...

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Morek - surovina k dalšímu použití

  • cecilka cecilka

    casino:
    casino, variť síce neviem, no viem, že polievka z kostí sa varí, až kým sa kosti nedajú jesť aj bez chrupu. Vlastného. To ale nie je podstatné, som zvedavá, ako sa mi podarí spracovať špik=mork, alebo morek, či morka ? :-D:-D:-D A hlavne, či budem mať čas na mrazenie a ďalšiu úpravu podľa vášho receptu + foto. Väčšina mojej rodiny je totiž morkožrútska , takže neviem......., dúfam, že mi aspoň jednu kostičku nechajú a potom si urobím špik podľa mojej chuti a na studeno.<3

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    cecilka:
    "... a ja jej urobím super chuťovky+ polievku ."
    Nevím jak dlouho se návštěva zdrží :-8 protože DOBRÁ polévka z morkových kostí není vaření na hodinu ani na dvě...:-)
    No, leda byste ji odbyla polévkou nejfalešnější ze všech falešných, že :-D:-);-(:-((:-((
    https://www.toprecepty.cz/recept/23679-falesna-hov...

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    casino: Na tento recept na skvelé jednodržky som už aj zabudla, asi kvôli tomu, že už dávno som na "norkové" kosti nenatrafila. Ďakujem za pripomenutie, aspoň viem, čo mi má doniesť návšteva z BA, a ja jej urobím super chuťovky+ polievku .

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    cecilka:
    No, inspirovala jste mě k vložení obrázků jednohubek před a po tepelné úpravě :-)

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    No tak som to s tým "norkem" vyskúšala. Bolo to dosť ťažké, potvora ušatá, ustavične utekala. Potom som zobrala morkové=špikové kosti, varila cca 40 min., vybrala kostnú dreň, dala do mrazáku a výsledok:yes::yes::yes:. Vážne som vám, známemu recesistovi, neverila, že sa dajú zo špiku urobiť skvelé jednodržky. Vďaka.

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Eva Marie:U nás taky...chlap to miluje,já nemusím,vždy je hlídá abych to nehodila do koše:yes:

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Hella:
    Děkuji za upozornění:-) Dokonce jsem v postupu neměl zmínku ani o tom, že kosti peru! Obojí jsem doplnil.:-8

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Moje mamka nejradsi ji vareny morek taky s chlebem, ale naposledy jsme ho meli tak davno, ze si ani nepamatuju na tu chut...:-S.
    Ze jsi to, Casino, zminil, Lovce mamutu jsem zacala na zakladce nenavidet po jedny scene, kdy sla Kopcemova matka ulovit ryby, a nemela navnadu:-(...od te doby se tresu jen pri zmince o tyhle knize, protoze tohle je skoro to jediny, co si z toho pamatuju (jo, jeste jak kluci rvali holkam vlasy aby na ne chytali hlodavce...:-/)

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    magdalenka: ohledně těch úlomků: mně se docela osvědčilo kost dobře opláchnout pod tekoucí vodou a povrch morku potom z obou stran lehce "seškábnout" jídelním nožem. Většinou se tak i ty drobné kousíčky odstraní:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Helli, vďaka, že si to napísala...už som si myslela, že tie kúsky kosti z pílenia vadia len mne...:yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Asi by bylo dobré upozornit, že vzhledem k tomu, že se kosti řežou, je morek často plný miniaturních kůstek a štěpin. Já ho přepouštím jako sádlo a cedím viz http://www.toprecepty.cz/recept/3804-morkove-knedl...

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Morek milujeme, většinou skončí jako knedlíčky do polévky. Vzhledem k tomu, že málokdy se dostanu k nadívání šneků;-), končí prázdné kosti jako hračka psů - dokáží ji pomalu během roku obrousit doztracena:-))

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    jarda Kadic::-D:-D:-D Oboustranný norek ... to se povedlo:yes:

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    casino: tak morek.....nebo norek.....;-) a ještě oboustranný.....:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Vykrvení ve studené vodě jsem neznala :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: morek morek z kosti morek z kostí recepty morek recepty hovezi morek morka co je morek špikové kosti morek recept recepty z morku morek z kostí recept kostní morek pomazánka z morku co je to morek norkové knedlíčky morek pro psa recept z morku norkova kost hovězí morek recepty morky