

Ovocný koláč pečený v remosce
Suroviny 6 - 7 Remoska o průměru 24 cm
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- několik kapek citronového aroma od Dr.Oetkera nebo trochu citronové kůry z bio citronu
- 1 vejce
- špetka soli do sněhu
- 1 dl oleje
- 2 dl vody
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/3 lžičky skořice nebo méně i více - možno i vynechat úplně
- 300 g višní nebo jiného sezónního ovoce
- na vyložení formy papír na pečení a na dozdobení moučníku na talíři oslazená zakysaná smetana
- cukr
- opražené mandlové lupínky
- několik višní
- meduňka
Postup přípravy receptu
Z bílku a špetičky soli si ušleháme pevný sníh.
Žloutek, citronové aroma, zhruba 1 - 2 lžíce vody z už odměřených 2 dl si prošleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí, vodu, vše smícháme dohromady a nakonec už jemně vmícháme sníh.
Formu remosky si vyložíme papírem na pečení a vlijeme do ní těsto. Aby nám papír lépe držel, tak si odstřihnutý kus můžeme zmuchlat do koule a formu vyložit. Pokud nemáme papír, tak musíme formu vymazat tukem a vysypat např. hrubou moukou. Papír je ale lepší.
Poklademe vypeckovanými višněmi nebo jiným ovocem, přiklopíme a pečeme 40 minut.
Příště bych dala do formy polovinu těsta, na to ovoce a zbytek těsta a ještě na povrch ovoce. Bylo to tak psáno i v receptu, ale těsto se mi zdálo dost řídké a myslela jsem, že višně propadnou ke dnu. Nepropadly vůbec.
Po upečení topné těleso odklopíme, chvíli necháme a pak koláč vyndáme z formy na mřížku. Odstraníme papír na pečení, pocukrujeme, nakrájíme a na talíři dozdobíme dle své fantazie nebo necháme jen jako řezy.
Poznámka od kuchařky
Recept je přizpůsobený pro menší remosku Originál.
Zdroj receptu: Žena a kuchyně, nyní se časopis jmenuje Kuchyně. Recept je mírně poupravený.
Kdo nemá remosku, upeče v nějaké vhodné formě v troubě.
Další mé recepty najdete zde: http://www.merylas.estranky.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ovocný koláč pečený v remosce
-
Dnes jsem to udelala s pritele a davam
moc dobre testo, akorat misto visne jsme dali jahody. Doporucuji, pulka kolacu uz je pryc
-
vypadá lákavě
-
Děkuji všem za velmi milé komentáře
Dnes jsem koláč pekla znovu, ale s rybízem. To těsta jsem dala trošku víc skořice a pak do remosky, polovinu těsta na to část rybízu, zbytek těsta a nahoru zase rybíz. Bylo to tak lepší,přidala jsem ještě 1 foto
-
Merylas:
jako vždy
-
Prostě paráda
-
perfektní
-
nádherný o fotkách ani nemluvě prostě nádhera
+11
-
Jó,remoska,to je vynález!
Naštěstí jednu mám,tak už vím,jak ji využiju
Recept má za 1 -
tomu rikam krasny a plnohodnotny recept,ne jako ty bez fotek a jen tak opsane a mozna ze ani nevyskousene...tady je zaslouzeny recept ktery si zaslouzi bod
-
Moc pěkné+
-
Šikovná Maruška
+
-
WOW!! Ty tvé krásné moučníky, to je něco..
-
Merylásku,kde že to bydlíš?
, zítra kupuju auto a jeduuu
-
Anna Kocikova: Taky jsem si všimla,samé višně
-
Děkuji všem
V létě používám remosku častěji, nechci moc pouštět troubu a ještě si tím v bytě přitápět. Mám pár nevyzkoušených moučníků a to je jeden z nich. Zdá se mi i celkem takový dost úsporný, jen jedno vejce a bez mléka. Příprava je jednoduchá a je chutný. Já ráda používám i to citron.aroma od Oetkera,voní mi.
spagetka: A můžeš mi říct, co mám s něma dělat?
mirca75: Já mám remosku hodně starou, ještě tu hliníkovou. Miruš, udělek klidně z půlky a třeba do dortové formy. Nebo i koláčové, ale jsou různě velké. Vysoké to je, právě to mělo být jednou proložené těmi višněmi v půlce, ale fakt se mi to těsto zdálo dost řídké. Bylo by to lepší, tak jsou jen na povrchu, já vímMiruš, chtěla bych Ti poděkovat za tu vychytávku s tím odpeckováním. S tím brčem to šlo báječně
Mám sice tu mašinku,odpeckovávací, ale na pár višní se to nevyplatí sestavovat a pak umývat.