

Vepřová zázvorová pečeně
Suroviny 4-6 porcí
- 1000 g vepřového masa (měla jsem plec)
- 1 velká cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce celého kmínu
- 1 vodorovná lžíce zázvoru
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- voda
Postup přípravy receptu
Maso si omyjeme, vysušíme, osolíme a v pekáči posypeme zázvorem a kmínem, podlijeme 200 ml vody, přikryjemeš a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C.
Po 1/2 hodině posypeme okolo masa nakrájenou cibulí na menší kousky a česnekem na plátky, znova poslijeme 100 ml vody a šťávou přelijeme i maso, které otočíme (spodní část nahoru) a dáme znova přikryté péct.
Po další 1/2 hodině maso otočíme na původní stranu a šťávu podlijeme vodou, ve které jsme rozšlehali mouku a promícháme, pekáč necháme bez přikrytí, aby se nám udělala pěkná kůrka a další 1/2 hodinku dopékáme, než bude maso zcela měkké (to vyzkoušíme třeba vidličkou) a několikrát promícháme šťávu a aby jí bylo dost, můžeme ještě přilít trochu vody.
Po upečení si maso dáme na prkýnko a nakrájíme ho na plátky.
Poznámka od kuchařky
Podávala jsem s domácíma knedlíkama a dušeným hlávkovým zelím. Chtěla jsem vyzkoušet něco nového a trochu jinak. Udělala jsem moc dobře a zázvor udělal výbornou chuť-jinak už ho péct nebudu!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřová zázvorová pečeně
-
super moc dobré
-
Zázvor je super
, taky ho dávám k masíku při pečení, dokonce jsem zjistila, že je dobré dát ho trochu i do toho dušeného zelí, dodá mu taky takový "šmrnc".
A myslím, že je to moc hezky popsané i s dalšími tipy od dalších kuchařek, i začátečník podle tohohle receptu upeče skvělý masíčko a zkušený kuchtík se přiučí
-
Já nechávám na sporáku vydusit šťávu na tuk, zapráším hladkou moukou, prošlehám a pomalu dolévám trochu vody nebo vývaru.Na mírném plameni nechám probublávat cca 20 minut za občasného prošlehávání metličkou.Solamylem nezahušťuji, ptž má tendenci při opětovném ohřívání řídnout (ale každý máme jiné zvyky
).
Recept je prima-vepřová a zázvor spolu náramně ladí.+11
-
krása
i já takto zahušťuji, krásný popis uvedla Eliza, pokud nemám odvahu vsypat pomalu mouku přímo a prošlehávat - jde to, ale to musí mít ta šťáva již správnou konzistenci, jinak vzniknou hrudky a to jsem ze severu - ale je pravda, že se moje maminka narodila v Chýnově, takže jsem určitě s tím nádherným jihem spolčena
-
Bibinka: Jani, dik.
Vyzkousim i podle Elizy
-
Moje maminka přesně takhle zahušťuje šťávu k pečeni...Nalije tam mouku rozšlehanou ve studené vodě, pekáč nahne k sobě, aby šťáva stekla blíž k ní a maso bylo na druhé straně, rychle šlehá moučnou tekutinu vidličkou, šeškrábne k tomu přípečky a postupně dolévá studenou vodu. Když se jí hustota zdá akorát, vrátí pekáč do trouby, peče asi půl hodiny a potom případně dolije trochu vody. Šťávu má vždy bezvadnou, hladkou a lesklou.
Třeba je to jihočeský způsob... Ale každopádně funguje, viděla jsem to na vlastní oči mockrát. -
Bibinka: k těm kuchtíkům patřím já
. U pečeného masa šťávu nezahušťuju
-
cathleen: Cathleen, já jsem to do receptu doplnila a chtěla jsem říct, že dřív jsem taky dělala šťávu na plynu, ale takto je to rychlejší, nemusíš špinit další hrnec a opravdu při občasném promíchání není žádný problém-někdy zahušťuji solamylem
. My nemáme rádi šťávu k vepřové mastnou a příliš tekoucí, jsou kuchtíci, kteří nezahušťují vůbec.
Jinak děkuji všem -
Jéé Bibinko zrovna jsem včera se sušeným zázvorem dělala bůček
Šťáva má velice dobrou chuť a Ty máš dalšího bodíka
+8
Ale také šťávu slívám do rendlíčku pokud zahusťuju,v tom pekáčku na sporáku se mi to dělávalo dost blbě
-
cathleen:máš pravdu nevšimla jsem si,že je to v kategorii pro začátečníky
-
Simona Kucerova: pokud je recept pro začátečníky, měl by být popsán "pro začátečníky", polopaticky a třeba i víc rozepsán. Raději víc, než méně.
A zkoušet nemusím, vím, co udělá mouka ve vřící tekutině. Proto jsem čekala, co mi k tomu písne autorka, která recept dělala -
cathleen:tak co to zkusit???Já myslím,že to občas musí promíchnout,třeba při kontrole masa,akorát,že to tam nepíše
Já to tak nikdy nedělala,tak nemůžu soudit -
Simona Kucerova: Ano, ale já mluvím (
píšu) o Bibinkou popisovaném způsobu! Kdy to nalije pod maso, zamíchá a znovu dá péct. Bez dalšího promíchávání.
-
cathleen:myslím,že se to dá udělat,vyjmout maso a pekáček dát na plotýnku a pomalu občas promíchat,dělávali jsme to takto v hotelu v kuchyni,nemuselo se špinit další nádobí!!!
-
opravdu hezký recept a MOC hezké fotky
Jen si, Jani, nedovedu představit to tvé zahušťování....i když tu šťávu s moukou promíchneš, při dalším pečení musí mouka sednout ke dnu pekáčku(Když zahušťuješ omáčku, během varu ji přeci také promícháváš.)
Spíš bych tu šťávu z pečínky slila a zahustila varem v kastrolku, bez masa....