Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plecovník

Plátek čerstvého chleba s plátkem voňavého uzeného, to je svačina. A v případě plecovníku to už máme dokonce přichystáno. S oblíbeným těstem na kváskový chléb spojíme uzenou plec, kterou zabalíme dovnitř bochníku a necháme propéct.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 230 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 50 min

230 min (180 min příprava + 50 min tepelná úprava)

30. 3. 2009 17:18

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Z vyprávění tatínka jsem se dozvěděl, že jeho babička pekávala chléb doma v pekarčaku (pec na pečení chleba a dalších pochutin, ve které se topilo tvrdým dřevem) a na Velikonoce se ještě pekl plecovník,kde se do chleba zapekalo uzené maso nebo klobáska. A já jsem si od názvu plecovník odvodil, že se asi jednalo o uzené plecko.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Iljusa Iljusa

8. 4. 2009 21:00

Tak přidávám foto - pokus se podařil :yes: - chlebík je výborný :-))

Iljusa Iljusa

8. 4. 2009 06:52

Jendo, na ty stránky jsem také klikla a přesně jak píšete, příliš komplikovaný postup. Přesto (i když jsem právě přišla z noční) jsem to tady přepočítávala, jdu to zkusit zadělat. Snad to vykyne, než se vyspím ;-)

Jenda1 Jenda1

7. 4. 2009 18:15

Iljus, před třemi týdny jsem od kolegy z práce obdržel tento link http://www.kvaskovychleb.cz/doku.phpa podle něj jsem si založil kvásek. Odebral jsem do malé skleničky a uložil v lednici. Netroufl jsem si však chléb upéct podle receptu na této stránce. Zdá se mi moc vědecký. K založenému kvásku z žitné mouky jsem postupně přidával chlebovou mouku pšeničnou, samozřejmě sůl a kmín a na vále jsem vypracoval tuhší těsto. Je to makačka, ale chléb stojí za tu námahu. Těsto dlouho kyne, pak jsem vytvořil dva chleby (těsto hodně nakynulo), položil na plech s pečícím papírem a opět nechal kynout. Před vložením do vyhřáté trouby na 220 stupňů jsem chleby potřel vlažnou, mírně osolenou vodou. Zhruba po 20ti minutách jsem teplotu snížil na 180 stupňů a po dalších 40ti minutách byly chleby hotové. Po vytažení z trouby jsem chleby opět potřel vodou.
Iljus, nebojte se toho, řiďte se srdcem a svými bohatými zkušenostmi a uvidíte, že vás výsledek nezklame.;-) Těším se na zpětnou vazbu a přidanou fotečku. Přeji hodně úspěchů.:-))

Iljusa Iljusa

7. 4. 2009 16:39

Jendo, prosím Vás, mám prosbičku. Založila jsem si kvásek na chleba - krásně bublá:-), zítra mu budou 4 dni a pokud přežije i tento 4 den, chtěla bych se pustit do pečení chleba. Jen mám problém - potřebovala bych ozkoušený recept na kváskový chléb. Našla jsem na netu jich několik, ale má raději ověřené recepty. Zkuste se podělit a nebo dát odkaz na stránky. Prosím, prosím, smutně koukám;-( Díky

Jenda1 Jenda1

6. 4. 2009 15:55

Mirčo, jsem rám, že plecovník všem chutnal:-p a díky za hezké fotečky.;-):-))Udělalas mi velkou radost.:-D:-))

Gabina

6. 4. 2009 14:53

Mirčo, neboj, povedl se krásně. Na receptík vydržím, užívejte si krásného jara ;-)

mirca75 mirca75

6. 4. 2009 14:51

Gabino:-)Přihodím jako samostatný recept,peču z něj často:-p- ale až večer,neva?Teď budu s klukama venku,tak se nezlob;-)A taky tobě i Paprice děkuji za pochvalu:-8 Ale furt čekám s tlukoucím srdcem co na to Jenda1,jestli se nebude zlobit za ty fotky a jestli se mu taky bude ten můj Plecovník trošku líbit.Bojím,bojím,..;-)

Gabina

6. 4. 2009 10:37

Mirčo, chlebík vypadá super, můžeš přihodit ještě receptík, podle kterého jsi chleba pekla?

Paprika Paprika

6. 4. 2009 10:02

Teda Jendo super :yes::yes::yes:
Mirco jsi 1, moc se Ti povedl. Fakt smekám před tvým umem. :yes::yes::yes: ;-)

mirca75 mirca75

6. 4. 2009 09:01

Jendo1:-)včera jsem si upekla na oslavu plecovník a všichni chválili ten dobrý nápad;-).Jedli jsme vlažný,kdy uz.masíčko ještě pouštělo šťávičku a chléb byl měkoučký:-p:-p-,kruciš slintám.Švagrová poznamenala že prý je to-dietetická chyba!-,ale nám to neva,chyba nechyba všichni jsme si přidali a chléb skoro celý spapali.Určitě jsem nedělala naposled a tlumočím pochvalu od všech přítomných co se včera zůčastnili.Díky:-) a posílám fotečky-nevadí;-)?

sofie.db

5. 4. 2009 20:46

Jendo, vzpomínám si, že jsme plecovník pekávali i u nás na valašsku.

mikklik

3. 4. 2009 10:55

Plecovník se peče i na Ostravsku, dáváme do něj uzené maso i anglickou slaninu a uzené domácí klobásky a to tak, aby na řezu bylo všechno krásně vidět. Je vynikající a peče se u nás převážně na velikonoce.
Už se na něj těším !!:-p

Marta Marta

2. 4. 2009 01:47

čučím jako blázen :-O, parádní chleby :yes: a s krásným masem jako bonus :-p, hned posílám bod

Merylas Merylas (moderátorka)

30. 3. 2009 22:48

Tak jsem se ještě koukla tady, je to nářečí ze Slezska a dověděla jsem se, že Šoldry jsou z pšeničného kynutého těsta a můžou být plněné jak klobásou, tak i uzeným a dělalo se to na Velikonoce. A jinak to nářěčí je mi důvěrně známé, ale ne úplně všechny výrazy. http://is.muni.cz/th/52962/ff_m/Prilohy_A_B.txt

janana

30. 3. 2009 21:45

Název nevím, ale když jsem byla malá a to je hodně dávno, slyšela jsem vyprávět o uzeném mase (šunce), zapečené do chlebového těsta. Takže pod Orlickými horami ano :-p:-p

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: velikonoční plecovník šoudra recept šoudra jak upéct chleba velikonoční šoudra co upéct na velikonoce velikonoční pecynek pecynek recepty šoudra plecovnik z kynuteho testa plecovník s uzenym jak upect chleba v troubě jak dlouho kyne těsto těsto na plecovníky jak dlouho kyne kvásek kváskový chleba pečený doma chleb plecovnik těsto na plecovník recept šoudra uzené zapečené v chlebu

Suroviny: chléb, plec uzená, sůl

TopRecepty.cz

Plecovník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5pk