Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gratinované mangoldové řapíky

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

29. 7. 2015 08:44

Suroviny

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Mangoldové řapíky stokrát jinak...a pokaždé se po nich jen zapráší :))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

casino casino

29. 7. 2015 13:12

1974andrea:
No, ale v diskuzích to za rok, za dva nikdo nenajde... (pokud myslíte že ano, tak mi poraďte jak se dobrat starších témat v diskuzích) :-)
Zde na GRATINOVÁNÍ narazí aspoň ti, kteří to slovo zadají do vyhledavače receptů :yes:

1974andrea 1974andrea

29. 7. 2015 13:03

cathleen:Ivčo, nechceš to přehodit na diskuzi?

1974andrea 1974andrea

29. 7. 2015 13:02

Jitkas:Dobře díky. Já ještě našla definici gratinování ( zapékání ) jinde. Pořád si myslím, i přes všechny chemické i nechemické reakce, že gratinovaný pokrm je tím, čím ho chceme gratinovat, pouze posypaný a následně zapečený.

Gratinování

je odborný název pro “zapékání povrchu” pokrmu, krátkým působením tepla v salamandru, grilu nebo podobném zařízení, kdy působením horního ohřevu se dosáhne zlatavého zabarvení pokrmu.

Pro potřeby gratinování se používá v restauracích speciální zařízení – salamandr. V salamandru se používají, tak jako v grilu pracujícím se sálavým teplem, infrazářiče. Salamandr je zařízení s odstupňovaně nastavitelným sálávým teplem.

Malá vzdálenost gratinovaného pokrmu od zářičů, kdy jejich povrchová teplota dosahuje až 750°C, umožňuje intenzivní vyzařování tepla a tím rychlou tepelnou úpravu.

Pokrmy gratinujeme ve vhodném inventáři, dle charakteru pokrmu – v ohnivzdorných miskách/ gratinkách/ , porcelánových miskách, v mušličkách nebo přímo na talířích, které pokládáme na rošt.

Ke gratinování používáme již tepelně opracované potraviny, které upravíme na vhodný inventář a pokryjeme strouhaným sýrem, nebo přelijeme speciální omáčkou ke gratinování, lehce posypeme strouhanou houskou, zakápneme rozpuštěným máslem a gratinujeme.

Jitkas

29. 7. 2015 12:30

Andrea: Najdi si Maillardovu reakci (princip) a precti si. Pozor, v tom vsem je dulezity i casovy usek, neco je peceni a neco jineho gratinovani. Vse se tam doctes, vcetne grilovani a peceni masa, coz neni k zahozeni.

1974andrea 1974andrea

29. 7. 2015 11:47

Jitkas::-O Tak tyhle chemické reakce slyším teda prvně. Dík za info. Takže vlastně podle tohoto je třeba pečený květák obalený ve strouhance a sýru gratinovaný. Nebo řízek ... To se mi zdá divné

Jitkas

29. 7. 2015 11:40

Gratinovat znamena vytvorit zlatavou kurcicku na povrchu pokrmu. Ta se udela reakci mezi bilkovinami( tady syr) a sacharidy (strouhanka), tzv.Maillaardova reakce. V pripade potravin obsahujicich bilkovinu (ryba, maso), staci tyto posypat treba strouhankou a gratinovat. Potraviny, ktere neobsahuji bilkoviny, jako napr. testoviny, staci jim povrch pokryt bilkovinou(besamel nebo syr). Mohou se gratinovat jak predvarene ( rapiky mangoldu), tak nepredvarene potraviny, treba syrova zelenina - rajcata, nebo ovoce - plnene broskve. Dulezita je ona kombinace bilkoviny a sacharidu.
Andrea, tady se syr nerozpusti, protoze se strouhankou a tukem vytvori krustu, kdyby tam nebyla strouhanka a tuk, toz asi by udelal "zvykacku". Teplota musi byt vzdy nad 180°C

1974andrea 1974andrea

29. 7. 2015 11:31

cathleen:Možná si to jen špatně myslím já:-)) Mně tam prostě mate to, že je to obalené a pečené. Kdyby ty řapíky byly bez obalení a posypané směsí strouhanky a sýru, tak bych si JÁ myslela, že je to gratinované, tudíž zapečené. Ale třeba tady třepu blbosti;-)

cathleen cathleen

29. 7. 2015 10:48

1974andrea: mám tyhle diskuze o jídle a vaření ráda, jaké pření?
Sýr je ve strouhance, krustu udělá - řapíky jsou, když je vezmeš do prstů a ukousneš, něco jako křupavé slané tyčinky s měkkým středem.
Třeba se ještě někdo se svým názorem ozve;-)

1974andrea 1974andrea

29. 7. 2015 10:41

cathleen:Já myslím, že při gratinování se ten sýr na jídle rozpustí a udělá tu sýrovou krustu. Třeba když gratinuješ brambory, tak je sýrem posypeš a sýr se rozpustí a pokrm se jím zapeče neboli gratinuje. Ale nechci se přít;-)

cathleen cathleen

29. 7. 2015 10:37

1974andrea: noo, brala jsem to, že jsou taky zapečené - a našla jsem jako gratinované na více italských webech (kam chodím pro inspiraci:-p )
Myslíš, že je to hodně vedle? Wikipedie říká, že.....Výraz gratinování je převzat z francouzštiny a znamená zapékání. Při gratinování vzniká krusta, podpořená často použitím strouhaného sýra, strouhanky ap. Slovo je odvozeno od seškrabávání (fr. gratter) právě této připečené kůrky.

1974andrea 1974andrea

29. 7. 2015 10:32

cathleen:Ivčo, neznamená gratinovat spíš zapékat?

cathleen cathleen

29. 7. 2015 09:18

hosta: zatím se odvážil jen jeden z celého záhonu - a o květ přišel. Četla jsem, že se vybíhající květy mají seřezávat, mangold pak obrůstá (a je použitelný) až do zámrazu:yes:

hosta hosta

29. 7. 2015 09:12

A zas ten mangold - paráda:yes: Jen pokračuj, než půjde do květu:-D

cathleen cathleen

29. 7. 2015 09:10

magdalenka: doopravdy a asi napořád :-p:-D

magdalenka magdalenka

29. 7. 2015 09:07

mangold ťa dostal...:-)):yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: mangoldove řapiky recepty mangold recepty mangold řapíky - recepty mangold řapíky řapík mangoldové řapíky mangold řapíky recept mangold rapikaty mangold řapíky mangoldu recepty řapíkatý mangold recepty na mangold mangold řapíky recepty řapíkatý mangold recepty mangold řapík mangold řapíkatý recept mangold top recepty řapíky z mangolnu příprava řapiky mangold rapikaty co mám ráda recepty

Suroviny: mangoldové řapíky, sůl, strouhanka, vejce, sýr gran moravia, olej olivový

TopRecepty.cz

Gratinované mangoldové řapíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7kqr