Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně jako kompot

Kompoty se ve velkém zavařovaly zejména v dobách našich babiček a prababiček, nicméně dodnes mají své kouzlo. Nejčastěji se připravuje z různého sezónního ovoce, ale za zkoušku určitě stojí i kompot z dýně. Připravte si ho podle našeho receptu.

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 35 min + 2 dny louhování dýně

95 min (60 min příprava + 35 min tepelná úprava, + 2 dny louhování dýně)

20. 4. 2009 17:13

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie17 535 kJ / 4 191 kcal
Bílkoviny3,78 g
Tuky2,16 g
Vláknina12,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 032,94 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

21. 4. 2009 15:40

Špagetko, chuťový rozdiel medzi tými turbanmi a dlhými plodmi bude...oranžové sú sladké, nie? Z tých dlhých my na Slov. varíme prívarky, omáčky - k mäsu...
Ja pečiem na jeseň tie Hokkaido a tie sú sladké. Aj také turbany - dužina je oranžová a sladká. Hlavne, ak ich poštípe mráz.

spagetka spagetka

21. 4. 2009 15:20

Magdalénko - NENÍ ROZDÍL MEZI NIMI, je rozdíl jen V POJMENOVÁNÍ JE TO PROSTĚ TOTÉŽ,jinak tomu říkají např. v Písku a na Moravě nebo v Košicích - pořád jde o jedno a totéž ;-);-)

magdalenka magdalenka

21. 4. 2009 15:09

Tejaja, je to strááášne komplikované. Ty zaváraš to dlhé a Bibinka to oranžové turbanovité. My, Slovenky, v tom máme jasno, tekvica. V Čechách rozdiel medzi dyňou a tekvicou nepochopím...(A to ešte pomlčím, že v mojom okolí dyňami voláme sladké zelené melóny, vnútri červené...)Iba ja som netušila, že tie oranžové sa tiež dajú zavárať na kompót. Kedysi moja mamka zavárala tie obyčajné, podlhovasté tekvice ako Ty.

Jikotka Jikotka

21. 4. 2009 14:55

Spagetko já měla na mysli odkaz Tejaji,kde je cuketa a je mi jenom divné že cuketu zavařují nasladko jako kompot :-O:-D:-D.To je psina jaká se tu rozvinula diskuze kolem jedné dýně :-D:-D:-D

Hella Hella (moderátorka)

21. 4. 2009 14:03

Dýně i tykev se zavařuje na mnoho způsobů. Asi všechny ty zmatky zavinila Tykev ananasová (tak to bylo napsáno na sáčku se semínky). Po vypěstování byla dlouhá a zelená, nakládala jsem jí jako ananas (s anasovou příchutí). Po sterilizaci byla vzhledově od anansu k nerozeznání - světle nažloutlá, skoro průsvitná. Chuťově snad lepší než ananas, prostě vynikající. Bohužel asi 3 roky už ta semínka nemůžu sehnat.

spagetka spagetka

21. 4. 2009 13:56

Jiřinko - přečti si ten odkaz pořádně - je to jeden druh, jen se mu podle tvaru, místa dává ještě jiné přídavné jméno, ale všechny odrůdy fakt vznikly z tykve !!!a je jedno jaký mají tvar, barvu, nebo jak se tomu říká - pramáti mají stejnou - tykev obecná ;-);-)

Jikotka Jikotka

21. 4. 2009 13:50

Tejajo,nechci se přít,ale na tom odkaze je tykev obecná-cuketa a to je přece úplně něco jiného než dýně.Cuketa se zpracovává jinak :-O:-* Já mám dojem že se tady dohadujeme stylem "já o koze,ty o voze":-D:-D:-D

Bibinka Bibinka

21. 4. 2009 13:41

No a teď babo raď, jsem z toho úplnej jelen!:-! Já dělám tu ohromnou,kulatou, žlutooranžovou dyni- mám dojem, že se z ní dělají masky na "helouwin"(nevím jak se to píše), asi jak píše Janča R., ale chuťově je to přesně jako ananas, jak píše tejaja-nedovedla jsem tu chuť správně popsat, ale ananas je přesná trefa. Třeba je to to samé a jinak pěstované odrůdy:-?To co je na obrázku to nedělám a možná ani neznám. Tak holky já jsem z toho volaiaká zmetěná:-D:-))

tejaja tejaja

21. 4. 2009 13:10

Janka, nie dyňa, u nás je to tekvica, ale aj na semenách na sáčku je napísané Tykev obecná. Aj na tom obrázku je tykev obecná, toto zavaráme už desaťročia a ozaj to má chuť ananásu aj bez ananásovej šťavy či arómy.

tejaja tejaja

21. 4. 2009 13:07

Bibinka, dunst je z nemčiny dusenie, v tomto prípade dá sa povedať suchá sterilizácia. Takže ak sa dáva kompót alebo iné zaváranie do suchého dunstu, znamená to, že to nesterilizuješ vo vode, ale horúce zabalíš do deky a necháš dobre zabalené až do úplného vychladnutia, v lete je to obyčajne 24 hodín. Pozri môj recept Tykvový kompot a budeš tomu rozumieť;-):-D

JanaDorazinova JanaDorazinova

21. 4. 2009 13:06

Jé, tak to já zavařuji jinou dýni!! Je krásně oranžová a někdy váží až 60 kilo:-)) To co Terezko vidím na tvém odkazu se u nás jmenuje nějak jinak, no, zabijte mne, ale tohle pro mne rozhodně není dýně!!:-O

tejaja tejaja

21. 4. 2009 12:52

Magdalenka, Bibinka to napísala presne:-D nie to oranžové čudo, ale klasickú dlhú svetlú tekvicu so svetlou šupkou.:-D
Magdalenka, pestujem a zaváram toto : http://www.moravoseed.cz/CZE/zeleniny/tykev-obecna...

Boubelinda

21. 4. 2009 12:18

Holky, já dám teda na vaši radu a až mi zase bude někdo nutit dýni, tak ji vemu a zkusím to. Dištak to pak rozdám.:-D:-D Díky za tip

Bibinka Bibinka

21. 4. 2009 10:58

Magdalenko, takže to turbanovité čudo.:-D

Jiřinko, díky za vysvětlení, zase jsem chytřejší a vyvedla jsi mě z mylné představy;-)

magdalenka magdalenka

21. 4. 2009 10:30

Bibi, tak ty zaváraš v tomto prípade tie dlhé alebo to turbanovité čudo?:-(

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: zavarování dýne recepty z dyně dyně dýňový kompot od babičky dýně zavařování zavařování dyně s ananasem zavařování dyní helowen dyne dýně hokaido recepty zavařování zavařování dýně hokaido kompot z cukety zavařená dýně s ananasem hokaido kompot dýně hokaido zavařování dýně s ananasem jak se zavařuje dýně recept na zavařování dýně zavařená dýně dýňový kompot bez sterilizace dyňový kompot

Suroviny: dýně, cukr, citron, skořice celá, vanilka, koření hřebíček, ocet, voda

TopRecepty.cz

Dýně jako kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lO8r