Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křeháčky-křesné placky, křesné pekáče, hnětánky, přesné pagáče, přesňáky, krajance, loupané pagáčky

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

21. 1. 2016 22:10

Suroviny pro 4

4

Nutriční hodnoty

Energie10 526 kJ / 2 516 kcal
Bílkoviny55,98 g
Tuky118,33 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 540 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,23 g
Sacharidy300,75 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Jedná se o jídlo mého dětství... a trvalo mi roky, než se mi podařilo dopátrat se receptu (viz odkaz níže)

Zdroj: http://www.labuznik.cz/recept/placky-nebo-jak-chce...

Říkali jsme jim křeháčky: http://www.labuznik.cz/diskuse/rikali-jsme-jim-kre...

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

24. 1. 2016 07:15

Nadja: Nadi, ten název patří do tzv. mlynářské hatmatilky. U nás bylo několik mlýnů a tenhle název běžně používali. Navíc křesná mouka byla daleko levnější, než pak normální, protože po tom broušení kamenů přece jen nějaké ty nečistoty do mouky spadly a občas "křísly" - skříply mezi zuby. takže naše prababky i babky nejraději chodily pro takovouto levnější mouku - to víš, tenkrát tomu "akce" neříkali, ale vždycky se na to lidi chystali ;-):-D
Akorát že my máme ty placky chudší, jen z té hl.mouky, vody, soli, jak píšu níž.

Nadja Nadja

24. 1. 2016 01:48

casino: děkuji za vygooglení. Kamarádka byla ze mlýna, ale název křesy jsem nikdy neslyšela - možná to byl krajový výraz.

casino casino

24. 1. 2016 00:28

Nadja:
No, také nevím..., ale jsem si vygůglil tady: http://unasnakopecku.blogspot.cz/2014/03/starocesk...
"Křesné placky dostali své jméno podle křesné mouky.
To byla mouka, kterou naši předkové prvně namleli po "nabroušení" mlýnských kamenů, kterým se říkalo křesy."

Nadja Nadja

23. 1. 2016 23:03

casino: zajímavě odpovídáš :-D:-D:-D
;-) Křeháčky - chápu jako křehké, :-? ale co znamená výraz "křesné", to opravdu nevím.

casino casino

23. 1. 2016 08:17

scarlet:
Dobré ráno:-)
1. Nejste;-)
2. Nemusíte:-)
3. Zkuste upéci tak i tak a uvidíte:-)

scarlet

22. 1. 2016 21:04

Dobrý večer, asi jsem blbá, ale proč to musím v té troubě obracet, když se pečou obě strany. Chápala bych to na pánvičce, ale takhle ne.:-O
Moje stařenka, prababička, babička i moje maminka je pekly často, ale dávaly do toho těsta sádlo se škvarkama, pagáčky se škvarkama. Ale i tak ten recept vyzkouším. Už teď se na ně těším. U nás se do pagáčků kvasnice nedávaly, jak je tu v mnoha receptech a i já co peču, jsou bez kvasnic. S kvasnicemi jsou na druhý den staré, jako buchty i ty jsou nejlepší hned čerstvé. Kdežto bez kvasnic jsou dobré i na další dny. Vím to, pekli jsme si je na dovolenou a tam se samo šetřily, aby dýl vydržely. Proto vím jaké byly i na další dny.:-K

spagetka spagetka

22. 1. 2016 01:56

Křesný placky jsem našla v mé kuchařce z Jizerek a Podkrkonoší: hladká mouka, voda, sůl, možno vejce, ale i bez něj, udělat řídké těsto a upéci na plotně. Pokud máme, mastíme máslem, sádlem nebo jen namáčíme do sirobu. No jo, byl to chudý kraj, o smetaně do vlastního jídla se jim ani nezdálo, tu radši prodali ;-);-)

hosta hosta

21. 1. 2016 23:51

Majka: recepty jsou víceméně stejné, jen ty názvy se asi liší místo od místa - výraz přesňáky a ostatní uvedené v záhlaví (krom hnětánek) slyším poprvé v životě:-)

Majka

21. 1. 2016 23:40

Abych nezapomněla - i u nás na Moravskoslovenském pomezí jsou přesňáky doma, tak jde asi o recept hospodyněk z dob, kdy máslo a smetana nebyly stigmatizovány výrobci margarínových utrejchů.

Majka

21. 1. 2016 23:34

Přesňáky neboli přesné pagáčky dělávala mamka vždycky, když chtěla něco "narychlo". Protože jsme měli domácí smetanu i vajíčka, tak to máti brala "od oka" a surovinou nešetřila. Strašně dobré! Je to klasický samožer ke kávě nebo bílé kávě. Díky za připomínku, měla bych je upéct.:yes:

hosta hosta

21. 1. 2016 23:24

chocolate: přiviň mne - je to recept ze Železných hor;-):-8:-8

hosta hosta

21. 1. 2016 23:10

Přidala jsem do podobných netynky, jak se dělaly u naší babičky;-):yes: - foto je dost zkreslující, ty babiččiny byly nemlich takové, jako ty vaše:-)

chocolate chocolate

21. 1. 2016 22:40

casino:Jsem vas skoro chtela privinout na hrud...tak nic:-D.

casino casino

21. 1. 2016 22:39

chocolate:
Neééé, nejsu :-)

chocolate chocolate

21. 1. 2016 22:29

Ze vy jste z okoli Chrudimi a Slatinan?
Kresne placky delavala tchyne..

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: hnětánek křesňáky placky bez kvasnic placky křesňáky skvarkove placky loupane krájance loupané škvarkové placky unasnakopecku.blogspot.cz jak upeci škvarkove placky unasnakopecku dobré ráno, přeložit zelné placky s kvasnicemi škvarkové presnaky buchty presnaky co je to hnětánek pagace pecene na plotne křesňáky se škvarkama přesňáky v troubě krajance recept krajanek placky

Suroviny: mouka hladká, smetana zakysaná, máslo, žloutek, cukr, sůl, máslo

TopRecepty.cz

Křeháčky-křesné placky, křesné pekáče, hnětánky, přesné pagáče, přesňáky, krajance, loupané pagáčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Pw7