Šroubky

Suroviny podle velikosti šroubků

35 dkg hrubé mouky (může být i polohrubá)
3 žloutky
sůl
5 dkg rozpuštěného másla
3 dkg droždí
1/8 l mléka
3 PL cukru
vanilka
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Prvně si připravíme kvásek zhruba z vlažného mléka, droždí a asi 1 lžičky cukru.

  2. Do mísy dáme mouku, žloutky, sůl, máslo, zbytek cukru, vanilku a citronovou kůru. Promícháme. Poté zapracujeme kvásek a a necháme kynout aspoň 30 min.

  3. Poté tvarujeme šroubky (viz foto) a smažíme v oleji. Horké obalujeme v moučkovém cukru. Naprosto výborné.

Poznámka od kuchařky

Já nemám ráda příliš sladké, proto šroubky jen cukruju. Ale babička to vždy obalovala.

Používám do těsta vanilkový cukr, ale ne ten vanilínový co prodávají u nás, ale vozí mi jej jeden známý, a je to opravdu moučkový cukr ve kterém je nastrouhaná vanilka.. :-) Výborné. U nás ho prodávají např. tady : http://www.koreni.cz/detail.php?pid=431

Komentáře k receptu Šroubky

  • mardosa mardosa

    Naprosto úžasné...:-K:-K:-K:-K.Myslím,že ani nevydží,než schladne.Dávám bodík a fotečku.:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    lenullka:a nešlo by to v troubě:-? to by asi jinak chutnalo,že;-):-?

    Odpovědět

  • lenullka lenullka(neregistrovaná)

    rebeka:neco podobného mamka kdysy delávala. Byla to mnamka dávala tam rozinky. Jednou za časfakt mnama, škoda, že to nejde delat i jinak nez v oleji-my ve fritáku- dalo by se to častěji :-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    už vidím,jak se valí šrouby do hlavyyy:-D:-D:-D
    hezké:-8:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • happy.lenulka happy.lenulka(autorka receptu)

    Jsem moc ráda, že chutnají :-) Já je mám taky moc ráda, ale jen jednou za čas... Přeci jen, smažený jídla jsou dost tučný sami o sobě :-)

    A studený jsou snad ještě lepší :-)

    Odpovědět

  • Elina Elina

    čusík Lenulko,šroubky jsou upečený,už jsme i ochutnali,:-)),ještě teplý(to zas bude pálit žáha),jsou vynikající:-p a hotový za chvilku:yes:,mooooc dobrý,bodík,Papa

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Leni, už mám v oblíbených a vyzkouším;-). Do těsta určitě přidám rum, ten se do "koblihového" těsta běžně přidává. Při smažení těsto nenatáhne tolik tuku;-). :-!:-)):yes::yes::yes: +10

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • happy.lenulka happy.lenulka(autorka receptu)

    my neděláme boží milosti, tak nevím. Ale je to takové upravené koblihové těsto, takže využití je velké :-)

    Odpovědět

  • evík evík

    Vladi má pravdu, jsou jako boží milosti a moc dobré, pro autorku letí bodík:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Leni:-K velmi to připomíná "mé" koblížky trojky zde vložené a proto hned 6.tý bodík posílám:-K;-)

    Odpovědět

  • happy.lenulka happy.lenulka(autorka receptu)

    Bibinko, ano těsto se dá použít i na koblihy... :-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Heppy.lenulko, to těsto mi připomíná svou vyzáží koblihy, asi to bude podobné a jedlé chuti. Máš ode mne 5.boda:yes:

    Odpovědět

  • vladi vladi

    asi něco jako "boží milosti" ne?:-S:-S;-);-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    U nás se tomu říká UZLY. :-p :yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: koblihové těsto koblihový uzel sladke šrouby skořicové šrouby koblihy recept šrouby koblihové uzle koblihy trojky smazene tvarohove uzle recepty šroubek jak se vaří u šroubka kuchař šroubek recepty jak se vaří u šroubků kobližky-smažené uzle uzle z koblihového těsta těsto na šroubky smažené uzle uzliky z koblihoveho testa smažené šrouby koblihové uzly koblihové testo šroub