Pikantní Cikánský guláš

Roxana Kuchařka: Roxana

Doba přípravy: 60 6 porcí Hovězí maso 12 názorů

Suroviny

50 dkg hovězího masa
50 dkg vepřového masa
2 ostravské či paprikové klobásy
2 lžíce mleté papriky (trochu pálivé či koření do guláše)
5 stroužků česneku
3 cibule
2 papriky zelené (popř. feferonky)
1 kostka masoxu - hovězí
3 rajčata
6 plátků slaniny
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kousky, smícháme, se sladkou paprikou, solí, pepřem a polovinou nadrobno nasekaného či utřeného česneku.

  2. Přes noc necháme chutě spojit v lednici.

  3. Ráno cibuli pokrájíme a spolu se slaninou (popř.) kousek sádla, necháme osmažit dozlatova.

  4. Maso (nejdříve hovězí), poté vepřové a pokrájené klobásy zprudka opečeme.

  5. Přidáme na proužky pokrájené papriky, rajčata (možno i kečup), zbytek česneku a vaříme 10 minut.

  6. Přidáme masox, pokud máme vývar, je do toho výborný, dochutíme solí, pepřem a přikryté dusíme asi 60 minut, až je maso měkké.

  7. Zahustíme nastrouhaným chlebem, či tmavou jíškou.

Poznámka

V poslední době když něco nakládám, přidávám olej, dříve to tak populární nebylo, ale opravdu je maso křehčí a měkčí.

Osobně jej dělám pikantnější, přidáním chilli papriček. (i v kořence - na mletí).

Je možné jíst s knedlíkem i pečivem a do guláše někdy přidám trochu majoránky, ale až je uvařeno, aby nezhořkla. Zdobíme petrželkou a cibulkou, jak kdo chce.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 21 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pikantní Cikánský guláš

  • Roxana Roxana(autorka receptu)

    Talířek je ještě z výbavy, ani jsem je nepoužívala, je přes 30 let starý...:-D, díky, mám celou soupravu...

    A ještě, velmi správně, tu zvláštní a pikantní chuť tomu hodně dává právě ta papriková klobása! Zkušená kuchařka, jak vidím!
    A co se mne týče, - čím ostřejší - tím lepší... a že u nás je umí! Je tu spousta masen.:-)

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    Guláš bude pikantní taky po té paprikové klobásce,ale musí to být dobrá klobása;-)Mě se líbí ten talířek:-K a brala bych ho i s gulášem,samozřejmě:-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Roxana:to si piš, že ho vyzkouším:-Ddělám něco podobného, ale přece jenom jsou tam jiné ingredience.....jj, to jsme stáli fronty na ledacos:-D

    Odpovědět

  • Roxana Roxana(autorka receptu)

    Bibinka:Díky...však ho zkus, já ho dělám léta, za mých mladých časů jsem ho vyšťourala v kuchařce, na kterou jsem stála ve čtvrtek 1 hodinu frontu u knihkupectví, to už bylo v minulém století:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Roxana: Roxano, tento gulášek vypadá podle ingrediencí na velkou dobrotu a máš 7.bod:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    krásný gulášek:yes::-D guláše minimálně ze dvou různých druhů masa jsou nejchutnější;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Hodně podobně dělám, je to velmi variabilní recept, jen dávám vlastní vývar, jo a guláše nejraději zahušťuju taky chlebem.:-p:yes:

    Odpovědět

  • Pé´ta Pé´ta(neregistrovaná)

    :-pMňam!:-8:yes::yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Je to dobrý recept a oproti .p Jiřinky nesouhlasím. Pikantní je rozumně a kdo chce více jistě není na závadu přidat podle svého více té či oné ingrendience. Lepší se držet při zdi. Když se něco přežene zpočátku tak se to nedá někdy již zvrátit. "Dvakrát měř,jednou řež."
    Raději např. nedosolit , než přesolit. +bodík 5

    Odpovědět

  • Jiřina Kotasová Jiřina Kotasová(neregistrovaný)

    Roxana:Promiňte, ale nejsem tady registrovaná, jsem jenom návštěvník zdejších stránek.

    Odpovědět

  • Roxana Roxana(autorka receptu)

    Jiřina Kotasová:Račte se přihlásit, můžeme komunikovat.

    Odpovědět

  • Jiřina Kotasová Jiřina Kotasová(neregistrovaný)

    V surovinách není vůbec nic pikantního.
    Z čeho je pak guláš pikantní?
    Recept nepřináší nic nového.

    Odpovědět

Tématické fráze: cikánsky hovězí guláš cigansky gulas cikánský kotlíkový guláš guláš ze dvou mas druhy gulášů pikantní vepřový guláš recept cikánský vepřový guláš pikantni gulaš pikantní vepřový guláš guláš ze dvou druhu masa druhy gulase pikantní hovězí guláš guláš ze dvou druhů mas guláš dvou mas vepřový guláš cikánský výborný pikantní hovězí guláš guláš ze tří druhů masa guláš z více druhů masa guláš z dvou mas recept na pikantní guláš

Zapomněl/a jsem heslo