

Pikantní Cikánský guláš
Suroviny 6 porcí
- 50 dkg hovězího masa
- 50 dkg vepřového masa
- 2 ostravské či paprikové klobásy
- 2 lžíce mleté papriky (trochu pálivé či koření do guláše)
- 5 stroužků česneku
- 3 cibule
- 2 papriky zelené (popř. feferonky)
- 1 kostka masoxu - hovězí
- 3 rajčata
- 6 plátků slaniny
- sůl dle potřeby
- pepř dle potřeby
Postup přípravy receptu
Maso nakrájíme na kousky, smícháme, se sladkou paprikou, solí, pepřem a polovinou nadrobno nasekaného či utřeného česneku.
Přes noc necháme chutě spojit v lednici.
Ráno cibuli pokrájíme a spolu se slaninou (popř.) kousek sádla, necháme osmažit dozlatova.
Maso (nejdříve hovězí), poté vepřové a pokrájené klobásy zprudka opečeme.
Přidáme na proužky pokrájené papriky, rajčata (možno i kečup), zbytek česneku a vaříme 10 minut.
Přidáme masox, pokud máme vývar, je do toho výborný, dochutíme solí, pepřem a přikryté dusíme asi 60 minut, až je maso měkké.
Zahustíme nastrouhaným chlebem, či tmavou jíškou.
Poznámka od kuchařky
V poslední době když něco nakládám, přidávám olej, dříve to tak populární nebylo, ale opravdu je maso křehčí a měkčí.
Osobně jej dělám pikantnější, přidáním chilli papriček. (i v kořence - na mletí).
Je možné jíst s knedlíkem i pečivem a do guláše někdy přidám trochu majoránky, ale až je uvařeno, aby nezhořkla. Zdobíme petrželkou a cibulkou, jak kdo chce.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pikantní Cikánský guláš
-
Talířek je ještě z výbavy, ani jsem je nepoužívala, je přes 30 let starý...
, díky, mám celou soupravu...
A ještě, velmi správně, tu zvláštní a pikantní chuť tomu hodně dává právě ta papriková klobása! Zkušená kuchařka, jak vidím!
A co se mne týče, - čím ostřejší - tím lepší... a že u nás je umí! Je tu spousta masen. -
Guláš bude pikantní taky po té paprikové klobásce,ale musí to být dobrá klobása
Mě se líbí ten talířek
a brala bych ho i s gulášem,samozřejmě
-
Roxana:to si piš, že ho vyzkouším
dělám něco podobného, ale přece jenom jsou tam jiné ingredience.....jj, to jsme stáli fronty na ledacos
-
Bibinka:Díky...však ho zkus, já ho dělám léta, za mých mladých časů jsem ho vyšťourala v kuchařce, na kterou jsem stála ve čtvrtek 1 hodinu frontu u knihkupectví, to už bylo v minulém století
-
Roxana: Roxano, tento gulášek vypadá podle ingrediencí na velkou dobrotu a máš 7.bod
-
krásný gulášek
guláše minimálně ze dvou různých druhů masa jsou nejchutnější
-
Hodně podobně dělám, je to velmi variabilní recept, jen dávám vlastní vývar, jo a guláše nejraději zahušťuju taky chlebem.
-
Mňam!
-
Je to dobrý recept a oproti .p Jiřinky nesouhlasím. Pikantní je rozumně a kdo chce více jistě není na závadu přidat podle svého více té či oné ingrendience. Lepší se držet při zdi. Když se něco přežene zpočátku tak se to nedá někdy již zvrátit. "Dvakrát měř,jednou řež."
Raději např. nedosolit , než přesolit. +bodík 5 -
Roxana:Promiňte, ale nejsem tady registrovaná, jsem jenom návštěvník zdejších stránek.
-
Jiřina Kotasová:Račte se přihlásit, můžeme komunikovat.
-
V surovinách není vůbec nic pikantního.
Z čeho je pak guláš pikantní?
Recept nepřináší nic nového.