Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřestová polévka s krutonky a muškátovým oříškem

Tato krémová polévka je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už jako lehký oběd či večeře. Křupavé krutonky dodávají pokrmu příjemnou chuť, oceníte i kořeněný nádech muškátového oříšku.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Johanka128 Johanka128

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 060 kJ /
253 kcal
Bílkoviny9,01 g
Tuky1,37 g
Vláknina15,50 g
Cholesterol 3 mg
Sodík 45 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy46,01 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelený chřest omyjeme a pokud jsou spodky stonků dřevnaté, odkrojíme je, případně odstraníme špatné části stonků. Vložíme ho do osolené vařící vody nastojato nebo našikmo a vaříme cca 5 minut. Hlavičky by měly být nad vodou, po uvaření by chřest měl být měkký, ale ne rozvařený. Krok 2: Když je chřest uvařený, přímo z hrnce ho vložíme do studené vody. Vodu, ve které se chřest vařil, nevyléváme. Necháme si ji na polévku. Krok 3: Na másle zpěníme nakrájenou jarní cibulku. Chřest vyjmeme ze studené vody, nakrájíme na kousky a přidáme k cibulce. Hlavičky můžeme odkrojit a nechat na ozdobu. Orestujeme cca 1 minutu, zaprášíme moukou a zalijeme vodou, ve které se chřest vařil. Krok 4: Brambory okrájíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Přidáme je do polévky a vaříme, než jsou měkké. Krok 5: Když jsou brambory měkké, polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem a případně ještě dochutíme. Krok 6: Na krutonky nakrájíme starší chleba nebo rohlíky na kostečky a osmažíme na másle. Krok 7: Polévku podáváme s krutonky, můžeme ozdobit chřestovými hlavičkami nebo jarní cibulkou.

TIP: Jarní polévky - přehled

Zveřejněno 29. 8. 2016

Poznámka autorky Johanka128

Vynikající a sytá polévka, muškátový oříšek dodá výraznou chuť. Polévka by se dala jít i bez mixování a smetany, takhle je ale krémovější. Pro bezlepkovou variantu zaprášíme bezlepkovou mouku, já jsem použila Doves farm plain. Krutonky můžeme udělat z bezlepkového chleba.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřestová polévka s krutonky a muškátovým oříškem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EV1g

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřestová polévka s krutonky a muškátovým oříškem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EV1g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Z chřestu jsem polévku ještě nedělala ale tento recept mi je nejbližší. Muškátový oříšek dávám do všech zelených krémovek ( porková, brokolicová, květáková ) takže se moc těším :)

La Furi Roja: Doufám, že Ti bude chutnat, mně chutná moc:-K

Já jsem z chřestu ještě nikdy nic nepřipravovala...:-8Recetpt se mi líbí:-K:yes:

Anna Kocikova: Je to velmi dobrá polévka:-)

Tématické fráze:
chřestová polévka, chřestová krémová s cibulkou, muškátový oříšek v polévce, chřestová polévka s krutony, recept chřestová polévka, krutony do polévky

Suroviny:
chřest zelený, cibulka jarní, brambory, smetana na vaření, sůl, pepř mletý, ořech muškátový, máslo, mouka, chléb, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu