Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krém do laskonek (jak ho dělali za mého dětství)

Poctivý máslový krém s griliášem se do laskonek hodí nejvíce. Je tou nejlepší kombinací k chuti kokosových laskonek. Naplněné laskonky ozdobené rozpuštěnou čokoládou nebo malou pusinkou z krému budou luxusním dezertem na vašem slavnostním stole.

Hodnocení receptu je 4,8 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 65 min

65 min (65 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

Na 12 ks laskonek

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 554 kJ /
3 001 kcal
Bílkoviny18,70 g
Tuky283,90 g
Vláknina5,70 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 86 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy89,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme griliáš. Do kastrůlku nasypeme cukr krupici a přidáme lžíci vody. Pomalu zahříváme na mírném ohni až do rozpuštění. Krok 2: Jakmile začne cukr zlátnout, vsypeme oříšky a mícháme, dokud se v karamelu neupraží. Nesmí se však spálit. Směs nalijeme na pánev a necháme vychladnout. Krok 3: Pánev vymažeme máslem, směs na ni nalijeme a necháme vychladnout. Griliáš rozdrtíme válečkem. Krok 4: Do kastrůlku dáme 50 g másla a necháme ho rozpustit. Přisypeme mouku a usmažíme velmi světlou jíšku. Pak přilijeme mléko a vaříme do husté kaše, podobné odpalovanému těstu. Necháme vychladnout. Krok 5: Změklé máslo ušleháme do pěny, přidáme rozdrcený griliáš a po částech přišleháme i zchladlou kaši. Křupavé kousky griliáše v krému změknou Krok 6: Pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou naplníme laskonky.

Zveřejněno 30. 3. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Krém do laskonek (jak ho dělali za mého dětství)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6p5Q

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Krém do laskonek (jak ho dělali za mého dětství)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6p5Q

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

casino: Recept na griliáš jsem si vytáhla ze starších cukrářských norem, jen jsem si ho nepatrně upravila, právě tak celý krém, neboť ta knížka byla ze socialistických norem padesátých let, takže to " socialistiské" jsem tam nedala. Ale ten krém byl přesně tak chutnající, jako u Wolfů. Přesněji u Wolfů to bylo před komunistickým pučem, než jim to komunisté ukradli. Když jsme byly děti, občas jsme dostaly od babi nebo tety nějakou korunu a zastavily se na laskonku či větrník u Wolfů, protože se to stále tak říkalo. Myslím, že se to pak opět jmenovalo u Wolfů, ale až když starý pan Wolf zemřel. V těch cukrářských normách psali " ta griliáž, s griliáží". Nevím, kde to vzali. Asi se jim griliáš zdál moc imperialistický.:-);-)

Má prababička Marie vařila ve Vídni u nějakých bohatých Vídeňáků. Protože měla dobře vyvinuté chuťové buňky a mohla vařit z dobrého, vařila tak chutně, že ji ani nechtěli pustit. Má babička Lidka byla po ní , ovšem co si pamatuji, vařila pouze co zahrada a dvorek daly. Také šila sousedkám šaty a zástěry, takže jsme měly se sestrou stále čerstvý tvaroh, máslo, podmáslí, někdy i mléko. Babička měla po manželovi za Němců 900,- penze, ale za komunistů jen 260,-, prababička 130,- a praděda 190,-. Chci tím říci, že babička byla nucena vařit z toho, co bylo vyšitito, sklizeno, chodili jsme na houby a na maliny, na krutky a kmitlíky, aby bylo čím topit a na žampiony na louku, kde se pásly krávy. Krásná doba, krásné vzpomínky.

pan casino se před asi dvěma lety ptal, zdali jsou pamětníci krému s griliášem - tedy jsou a recept na něj jak vidno, také.:-)

hospodyne:
No, vy máte paměť jako ten ušatý chobotnatec:-)
***
Karamel dělám na litině (nerez hůře vede teplo)
Karamel dělám z "písku" nebo krystalu (dříve se písek neprodával)
Karamel dělám bez vody
Karamel dělám co nejdéle bez míchání (ideální je vůbec nemíchat, pouze naklánět pánev) - míchat začnu až když tavenina začne žloutnout; čím později se začne míchat, tím více se sníží riziko tvorby hrudek, které se posléze špatně taví
Drcený griliáš osívám na různé frakce
Do korpusů někdy (z úsporných důvodů) přidávám až 50% pšeničných klíčků
šablona na laskonky: https://eshop.tescoma.cz/forma-laskonky-della-casa

Není nad staré receptury. Také jsem pamětnicí, kdy se tento krém standardně dával do laskonek. Mandlová /ale může být i ořechová/ laskonka s tímto krémem je prostě extáze.:-K:-K:yes:

Je pravda, že cukrem je problém. Jeho kvalita se výrazně zhoršila, má čím dál menší sladivost. Musí do toho něco přidávat, protože jinak by jeho kvalita vypadala jinak. Když jsou schopni dát do potravin posypovou sůl, tak čemu se pak divit. Omlouvám se za výraz, ale jsou to opravdu šmejdi :no:.
Krém a popis laskonek v poznámce se mi velmi líbí :yes::-K

yanull: Jak jinak je nazvat, jedině ještě hůře. Neomlouvejte se, jen jste vyslovila pravdu. Ve škole jsem měla dva sourozence, jejichž slovník byl tak silně prosycen vulgárními slovy, že jsem jen lapala po dechu. Rodiče si absolutně nepřipouštěli jakoukoli chybu ve výchově. Některá slova byla opravdu k nezopakování, takže jsem líčila ve sborovně událost, s použitím mnou vymyšlených náhražek, jako uák, ía, ía z.edaná a tak dále. Tato šťavnatá slova mě obrnila natolik, že jsem pak už nenadskakovala a nelekala se. Šmejdi se mnou doopravdy nehnou.:-D

Tématické fráze:
krém na laskonky, laskonky krém, laskonky, máslový krém do laskonek, krém na laskonky recept, krém do laskonky recept, karamelový krém do laskonek, kokosový krém do laskonek, kávový krém do laskonek, ořechový krém do laskonek, krém do laskonek kokosový, orechove laskonky, laskonky s griliášem, krem laskonky, laskonky jako z cukrárny, krém na na laskonky, čokoládový krém do laskonek, jednoduchý krém do laskonek, recept na krem na laskonky, krem do lastonek

Suroviny:
cukr krupice, ořechy lískové mleté, máslo, mléko, mouka hladká, olej olivový, voda, laskonka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu