Sekaná s jednoduchou náplní

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: 2 hodiny individuální Mleté maso 4 názory

Suroviny

1,45 kg mleté vepřové plece
200 g eidamu
100 ml smetany nebo mléka
3 lžíce majoránky
3 lžíce granulovaného česneku
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
1 lžička mletého pepře
1 drobně nakrájená cibule
náplň
300 g tence nakrájeného salámu
(použila jsem Horal se sýrem)
1/2 čerstvé kapie pro barvu na řezu
Dále:
100 g škvařeného vepřového sádla
1 rozšlehaný bílek na potření
sůl na posypání
celý kmín na posypání
plát potravinové fólie 40 cm x 30 cm
pekáč na pečení 35 d. x 20 š. x 6 v.
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Eidam nastrouháme na hrubých slzičkách a v hluboké míse důkladně promícháme s mletým masem a všemi ostatními uvedenými surovinami. Masové těsto necháme alespoň hodinu odpočinout.

  2. Poté si předehřejeme troubu na 200°C. Do pekáče dáme 200 ml vody.

  3. Salám rozdělíme na polovinu, papriku nakrájíme na stejně velké špalíčky a ty také rozdělíme na polovinu.
    Potravinovou fólii položíme na pracovní desku.

  4. Masovou směs opět promícháme, rozdělíme na dvě části a první dáme na fólii. Navlhčenýma rukama těsto rozetřeme do obdélníkového tvaru a poklademe kolečky salámu, tak, aby byly dvě řady a kolečka se mírně překrývala.
    Salám by měl být rozložený po plátu masové směsi pouze do ¾, aby se sekaná dobře balila.

  5. Na salám položíme špalíčky papriky a pomocí fólie masovou směs dobře zabalíme. Navlhčenýma rukama uhladíme oba konce a uhladíme i konečný podélný spoj sekané.

  6. Masovou šišku přemístíme do pekáče s vodou a stejným způsobem si připravíme i druhou šišku sekané.
    Nakonec sekané potřeme bílkem, posypeme solí a kmínem, proložíme sádlem nakrájeným na plátky a dáme do trouby.

  7. Teplotu ubereme na 175°C a pečeme přibližně hodinu a čtvrt. Během pečení přeléváme výpekem.
    Sekaná je vhodná teplá i studená.

Poznámka

Pekla jsem pro větší počet strávníků. Jedna noha sekané byla na 8 porcí s bramborovou kaší. Druhá noha sekané nakrájená na tenčí plátky byla po studenu na obložené mísy.

Větší množství sádla bylo úmyslné. Druhý den se použilo smíchané z výpekem na namazání chlebů. Pokud to nemáte rádi, postačí do pekáče k vodě přidat pouze 2 lžíce oleje a sádlo vynechat.

Místo salámu se sýrem používám i jiné druhy uzeniny. Velice dobrý je nakrájený česnekový bok nebo prorostlejší anglická slanina.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 247 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sekaná s jednoduchou náplní

Tématické fráze: napln do sekane sekaná s náplní náplně do sekané sekaná se sýrem recept špaličky obed sekana nápln do sekaný sekaná recept jednoduchá sekaná se sýrem oběd ze sekané sekaná s náplní masa sekané náplň v sekané recept -20 porci sekane sekana k obedu sekaná do trouby sekaná s tvarohem recept na jednoduchou sekanou obed z sekaná sekaná s náplní recept 8 porcí sekaná

Zapomněl/a jsem heslo