Sekaná s jednoduchou náplní

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: 2 hodiny individuální Mleté maso 4 názory

Suroviny

1,45 kg mleté vepřové plece
200 g eidamu
100 ml smetany nebo mléka
3 lžíce majoránky
3 lžíce granulovaného česneku
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
1 lžička mletého pepře
1 drobně nakrájená cibule
náplň
300 g tence nakrájeného salámu
(použila jsem Horal se sýrem)
1/2 čerstvé kapie pro barvu na řezu
Dále:
100 g škvařeného vepřového sádla
1 rozšlehaný bílek na potření
sůl na posypání
celý kmín na posypání
plát potravinové fólie 40 cm x 30 cm
pekáč na pečení 35 d. x 20 š. x 6 v.
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Eidam nastrouháme na hrubých slzičkách a v hluboké míse důkladně promícháme s mletým masem a všemi ostatními uvedenými surovinami. Masové těsto necháme alespoň hodinu odpočinout.

  2. Poté si předehřejeme troubu na 200°C. Do pekáče dáme 200 ml vody.

  3. Salám rozdělíme na polovinu, papriku nakrájíme na stejně velké špalíčky a ty také rozdělíme na polovinu.
    Potravinovou fólii položíme na pracovní desku.

  4. Masovou směs opět promícháme, rozdělíme na dvě části a první dáme na fólii. Navlhčenýma rukama těsto rozetřeme do obdélníkového tvaru a poklademe kolečky salámu, tak, aby byly dvě řady a kolečka se mírně překrývala.
    Salám by měl být rozložený po plátu masové směsi pouze do ¾, aby se sekaná dobře balila.

  5. Na salám položíme špalíčky papriky a pomocí fólie masovou směs dobře zabalíme. Navlhčenýma rukama uhladíme oba konce a uhladíme i konečný podélný spoj sekané.

  6. Masovou šišku přemístíme do pekáče s vodou a stejným způsobem si připravíme i druhou šišku sekané.
    Nakonec sekané potřeme bílkem, posypeme solí a kmínem, proložíme sádlem nakrájeným na plátky a dáme do trouby.

  7. Teplotu ubereme na 175°C a pečeme přibližně hodinu a čtvrt. Během pečení přeléváme výpekem.
    Sekaná je vhodná teplá i studená.

Poznámka

Pekla jsem pro větší počet strávníků. Jedna noha sekané byla na 8 porcí s bramborovou kaší. Druhá noha sekané nakrájená na tenčí plátky byla po studenu na obložené mísy.

Větší množství sádla bylo úmyslné. Druhý den se použilo smíchané z výpekem na namazání chlebů. Pokud to nemáte rádi, postačí do pekáče k vodě přidat pouze 2 lžíce oleje a sádlo vynechat.

Místo salámu se sýrem používám i jiné druhy uzeniny. Velice dobrý je nakrájený česnekový bok nebo prorostlejší anglická slanina.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 249 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sekaná s jednoduchou náplní

Tématické fráze: napln do sekane sekaná s náplní náplně do sekané sekaná se sýrem recept špaličky jedniducha sekaná obed sekana nápln do sekaný sekaná recept jednoduchá sekaná se sýrem oběd ze sekané jednoduchá masová sekana naplnena sekana sekaná s náplní masa sekané náplň v sekané recept -20 porci sekane sekana k obedu sekaná do trouby sekaná s tvarohem recept na jednoduchou sekanou