Svatomartinská husa podle mamky
Dokonale vypečená husa se stane chloubou vašeho svátečního menu. Přitom její příprava není vůbec složitá. Z koření si vystačíte jen s kmínem a solí. Klíč k perfektnímu výsledku je především v teplotě a délce pečení.
Postup přípravy
Krok 1: Vykuchanou a očištěnou husu omyjeme. Sádlo z břicha vyndáme a husu osolíme a pokmínujeme na povrchu a i uvnitř.
Krok 2: Troubu rozehřejeme na 160–170 °C.
Krok 3: Vyjmuté sádlo nakrájíme, vložíme do pekáče a v rozehřáté troubě necháme krátce rozškvařit. Pak do pekáče vložíme husu prsy dolů, podlijeme ji vodou a pečeme na 170 °C po dobu 3–3,5 hodiny.
Krok 4: Během pečení husu poléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a sbíráme vypečené sádlo, které je na povrchu výpeku, aby se nepřepalovalo.
Krok 5: Aby sádlo snáze z podkoží vytékalo, vidličkou propichujeme kůži na bocích a stehnech. Husu 1–2× v průběhu pečení obrátíme.
Krok 6: Nakonec ji dopečeme prsíčky nahoru. Husa musí být upečená dozlatova, aby kůžička byla křupavá.
Krok 7: Pečenou husu vyjmeme z pekáče a na prkénku ji naporcujeme. Vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku a tu, která se napekla na okraje pekáče, oškrábeme.
Krok 8: Pekáč vyplácheme trochou vody, kterou rovněž vlijeme ke šťávě. Šťávu dobře povaříme.
Krok 9: Naporcovanou husu vrátíme do pekáče a necháme ji ve vypnuté troubě, aby si udržela teplotu, než ji budeme podávat.
Krok 10: K takto upečené huse podáváme dušené sladké nebo kysané zelí a jako přílohu zvolíme houskový nebo bramborový knedlík.
Zveřejněno 12. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svatomartinská husa podle mamky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BMz2
Moje poznámka
Svatomartinská husa podle mamky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BMz2
Nejnovější recepty
Vánoční oplatky
Přidáno před 6 hodinami
Medové kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 8 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 10 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Ututatise před 39 minutami
Poctivá vánočka
metrix7 před 43 minutami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Slavista62 před 1 hodinou
Krkovička z trouby
Sahula před 1 hodinou
Těsto na perníčky - hned měkké
habis před 1 hodinou
Perníčky, které jsou hned měkké
AlienkaKalousova před 1 hodinou
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
milhausz1984 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
busy_dad před 2 hodinami
Celerová pomazánka
Toms1 před 2 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
poirotka před 2 hodinami
Tématické fráze:
svatomartinská husa pečená přes noc,
svatomartinská husa pomalu pečená,
pečená husa,
pomalu pečená svatomartinská husa recept,
svatomartinská husa pečená pomalu,
svatomartinská husa,
pomalu pečená husa přes noc,
husa recept,
pečená kachna,
svatomartinská husa top recepty,
husa pečená přes noc,
svatomartinská husa recept,
jak rozmrazit husu,
šťáva na husu,
pomalu pečená husa,
červené zelí k huse,
přes noc pečená svatomartinská husa recept,
svatomartinská husa recept přes noc,
pomalu pečená husa recept,
svatomartinská pečená husa
Suroviny:
husa,
sůl,
kmín celý
Komentáře (20)
K receptu nejsou žádné komentáře.