Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaldounová polévka

Kaldoun je vydatná staročeská polévka, díky které využijeme i droby. Ty doměkka povaříme, přidáme k nim nakrájenou zeleninu a polévku zahustíme světlou jíškou. Polévku podáváme se strouhankovými knedlíčky a nasekanými bylinkami.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 150 min

165 min (15 min příprava + 150 min tepelná úprava)

4. 7. 2009 18:41

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 635 kJ / 391 kcal
Bílkoviny11,04 g
Tuky18,52 g
Vláknina26,35 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 537 mg
Sůl1,18 g
Sacharidy31,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marie Svarcova Marie Svarcova

11. 11. 2022 09:17

:-)<3:yes::-K

Musilová

10. 11. 2015 14:41

Posílám recept

jana

1. 1. 2014 13:36

oldřich:jana:i bez i-y mám tuto polévku nejlepší.......komentař, kdy jste upozornila na chybu ve slově mlýnek je oprávněná, ale sama jste nadělala ve větách nesčetně chyb,kdy jste mě komentovala,ale přismahlá cibulka,špatný poměr ingredience znamená velice špatně uvařený pokrm, který se obejde bez i-y.;-).Nevím jestli se na těchto stránkách hodnotí gramatika nebo recepty....ale proč né..... gramatika má pravidla a do hrnce si dejte co kdo má rád.Je mi 70 let a jsem ráda,že tu ještě jsem i bez i-y

jana

31. 12. 2013 15:23

oldřich: ha ha měla:-) i-ý máte pravdu.

oldřich

29. 12. 2013 21:04

jana:nemněla ste na misly mlýnek?

jana

22. 12. 2013 23:29

spagetka:....přes klasický mlínek jako když se mele maso a noky dávám ihned vařit...........myslím tím játrové noky co lezou z mlínku .........jasně že použiji játra takova z čeho je delaná polivka

jana

22. 12. 2013 21:23

:-p:-pspagetka:.......to je snad i jasný že droby nevyhodíme do koše :-!:-jinak si po ní dejte třeba i mátu:-O;-):-!

spagetka:

spagetka:

spagetka spagetka

21. 12. 2013 13:11

A koukám, že jsem nehodnotila, velká chyba :-(, děláme stejně, hooodně libečku a navrch posypu pažitkou a kudrnkou ;-):-p:-p:yes::yes:

spagetka spagetka

21. 12. 2013 13:09

jana: pak to ale není kaldoun - to ve staročeštině znamenalo a znamená i dnes drůbky, nikoli normální maso ;-);-);-)

jana

21. 12. 2013 13:02

tuto polívku dělám uplně jinak podle mojí babičky, králičí,kachní,drubeží maso podle toho co máte rádi, veškerá čerstvá zelenina, koření sul, pepř,mojoránka,česnek,cibuli i se slupkou někdo používá masox dáme vařit,udělám směs na játrové knedlíčky malinko husčí těsto a umelu směs přes klasický mlínek jako když se mele maso a noky dávám ihned vařit,udelám si zlatavou jižku na masle a povařím ....ke konci dávám rozpustit do polivky máslo né ramu je výborná :-D

Jitkas

2. 11. 2013 20:54

Kaldoun zasadne se zemlovymi knedlicky, bez nudlicek, jen zeleninka. Nekdy, kdyz bylo hodne stolovniku, vetsinou o posviceni ci Vanoce, knedlicky byly typu sisticky, ktere po uvareni ve vyvaru babicka krajela na platky a zpet vlozila do zahustene polevky. Jedna z nejlepsich polevek ceske kuchyne, diky za pripomenuti.

Dahlia

2. 11. 2013 20:29

Babička Kaldoun dělala, právě s tím květákem a žemlovými knedlíčky. Byl vynikající, určitě ho vyzkouším.:-p

ejajama ejajama

27. 2. 2013 19:53

Jojo, u nás se taky tak dělá s játrovými knedlíčky, navíc se přidává uvařený květák rozebraný na růžičky, sype se posekaným libečkem nebo mátou a říká se jí "kadloun"...

magdalenka magdalenka

26. 7. 2012 19:22

V utorok som prvýkrát toto ochutnala - bolo to z morčacieho mäsa (krůta), okrem knedličiek tam bolo mäso aj cestoviny - nudle - domáce a bolo to skvelé, bola som príjemne prekvapená...bolo to v jednej hospodě neďaleko Prahy a na jedálnom lístku to bolo ako "kaldon" - nie "kaldoun".
A tvoja domáca "kaldounova" polievka musí byť určite ešte chutnejšia, som presvedčená...:yes:;-)

Pavel

26. 7. 2012 18:58

Stejná polévka ale s krůtím masem je vynikjící. Na konec se vrazí do polévky česnek a majoránka. Zkuste to a nebudete litovat !

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: husí kaldon husí kaldoun kachní kaldon kaldoun z husy kuřecí kaldon husi polevka kuřecí kaldoun husí kaldoun recept husí polévka recept polévka z husy krůtí kaldoun husí kaldon recept kaldonová polévka kalgoun kachní kaldoun s játrovými knedlíčky kuřecí polévka kaldón drubezi kaldon kaldon husi králičí kaldoun caldoun

Suroviny: droby kachní, mrkev, celer, petržel, máslo, mouka, sůl, pažitka, libeček,

TopRecepty.cz

Kaldounová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z4Jw